Mușcăturile de purici la copii sunt o problemă mai frecventă decât credem. Ele trec adesea neobservate de părinți, care le pot confunda cu alte tipuri de mușcături sau leziuni. Din fericire, de cele mai multe ori nu reprezintă o problemă majoră de sănătate pentru copii, dar uneori pot avea consecințe foarte grave. Pentru a evita expunerea copiilor la aceste situații, vă explicăm tot ce trebuie să știți pentru a detecta și trata mușcăturile de purici.
Puricii: Cum arată și cu ce se hrănesc?
Puricii sunt insecte mici, cu o lungime de aproximativ 2 milimetri, adică nu mai mari decât vârful unui stilou sau al unui ac. Au o culoare care variază de la maro deschis la negru și au o carapace foarte dură care rezistă la o presiune mare, astfel încât, de multe ori, nu este suficientă apăsarea cu vârful degetelor pentru a-i ucide, ci suprafețe mai dure, cum ar fi unghiile sau o masă.
Contrar a ceea ce mulți cred, puricii nu au aripi, ci se deplasează dintr-o parte în alta prin sărituri. De fapt, ei sunt foarte agili și pot sări până la 20 de centimetri. De obicei, puricii se reproduc rapid, așa că au tendința de a crea foarte ușor colonii, ceea ce face dificilă exterminarea lor. De cele mai multe ori, este necesar un tratament cu pesticide pentru a-i elimina.
Care sunt mediile riscante pentru copii?
Existența animalelor de companie în casă reprezintă adesea unul dintre cele mai mari pericole pentru copii. Acest lucru se datorează faptului că aceste insecte mici trăiesc adesea ca oaspeți ai altor animale, cum ar fi câinii, pisicile, iepurii, șobolanii, veverițele și chiar oamenii, deoarece se hrănesc cu sângele acestora. Cu toate acestea, animalele de companie nu sunt singurul loc în care pot fi găsiți purici care îi mușcă pe copii.
Aceștia pot trăi pentru perioade lungi de timp și în alte medii, cum ar fi covoarele, dulapurile sau orice loc uscat și întunecat din casă, precum și în grădină, în grămezile de lemne sau în zonele umbrite de pe terasă, ceea ce înseamnă că acestea sunt, de asemenea, medii riscante pentru copii. Joaca în grădină, plimbarea în natură sau statul întins pe un covor în care trăiesc purici pot fi comportamente periculoase care cresc probabilitatea de mușcături de purici la copii.
Principalele semne de avertizare ale unei mușcături de purici
Mușcăturile de purici au, de obicei, un aspect destul de caracteristic. Ca și în cazul altor mușcături de insecte, este obișnuit să apară pe piele o mică pată roșie aprinsă în zona mușcăturii, iar în jurul mușcăturii, o ușoară umflătură și roșeață. Este demn de remarcat faptul că umflarea poate fi mai mare sau mai mică în funcție de reacția alergică declanșată de organismul copilului.
Cu toate acestea, ceea ce deosebește mușcăturile de purici de cele de țânțari, insecte de pat sau alte insecte este faptul că mușcăturile de purici tind să se grupeze și să formeze o linie dreaptă. De asemenea, acestea tind să fie mai mici decât mușcăturile de țânțari, în timp ce mușcăturile de purici pot apărea în orice moment al zilei, în timp ce mușcăturile de țânțari sau de insecte de pat sunt mai frecvente noaptea.
Care sunt riscurile mușcăturilor de purici?
În general, mușcăturile de purici nu sunt periculoase pentru copii și se vindecă în mod natural în câteva zile. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că aceste mușcături pot deveni un punct de intrare a bacteriilor și virușilor în organism, motiv pentru care aceste leziuni se pot infecta uneori, mai ales atunci când copiii se scarpină fără discernământ în zonă. În aceste cazuri, mușcătura infectată va deveni mai roșie, mai caldă la atingere și poate elibera puroi.
De asemenea, în unele situații, mușcăturile de purici pot provoca o reacție alergică la copiii care sunt sensibili la saliva de purici. Astfel de reacții pot provoca erupții cutanate mai extinse, umflături în relief pe piele și chiar dificultăți de respirație în cazurile severe.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că aceste insecte pot transmite boli precum tifosul sau ciuma bubonică, care se transmite de la șobolani la oameni prin intermediul puricilor de șobolan. În același mod, puricele comun care locuiește în animalele de companie poate fi gazda unor paraziți precum teniile care pot parazita animalele mici.