Nefropatia cu IgA (boala Berger)

/ / Modificat: 2011-10-21
Nefropatia cu IgA (boala Berger)
Intrebare:

- Baiatul meu nascut in august 1994 a fost diagnosticat in 2001 cu "glomerulonefrita", examen de urina: Aadfp, P,Z, Ubg neg, sed: 150-200H/c, uree 83mg, creatinina 1,3 mg etc. A persistat o hematurie microscopica, pana in anul 2005; s-a facut PBR, rezultatul fiind nefropatia Ig-a (boala Berger), dar si in prezent persista hematuria, dar nu la toate analizele. Ni s-a spus ca este necesara o noua biopsie. Cum poate evolua boala, ce riscuri sunt? Se poate ajunge la insuficienta renala?

Raspuns:

Nefropatia cu IgA (boala Berger) este cea mai frecventa glomerulopatie (o afectiune a glomerulilor – formatiuni ale rinichilor unde se formeaza urina), fiind intalnita mai frecvent la sexul masculin.


Nefropatia cu IgA (boala Berger) este cea mai frecventa glomerulopatie (o afectiune a glomerulilor – formatiuni ale rinichilor unde se formeaza urina), fiind intalnita mai frecvent la sexul masculin.

Cele mai multe cazuri sunt idiopatice, neputandu-se determina cauza bolii; un numar mic de cazuri sunt secundare unor boli sistemice (hepatice, digestive, reumatismale, hematologice, infectii etc.).

Pacientii prezinta caracteristic: hematurie macroscopica la 24-48 de ore dupa o infectie faringiana, gastro-intestinala, urinara, vaccinare sau exercitiu fizic intens, care poate dura 1-7 zile.


Alteori hematuria microscopica este descoperita intamplator la un examen urinar de rutina; mai putin de 10% din pacienti pot prezenta la diagnosticare edeme, hipertensiune arteriala si insuficienta renala.



Boala evolueaza lent, pe parcursul a zeci de ani, cu exacerbarea hematuriei in timpul infectiilor intercurente. In timp pot apare insuficienta renala cronica si hipertensiunea arteriala.

Prognosticul bolii depinde de varsta, de severitatea leziunilor evidentiate de PBR (punctia biopsie renala), de prezenta sau absenta hipertensiunii arteriale, proteinuriei nefrotice si a insuficientei renale.

Factori care sugereaza un prognostic nefavorabil sunt: varsta inaintata, hipertensiunea arteriala, proteinuria nefrotica (peste 4 g/24 h), insuficienta renala severa in momentul diagnosticului si nu in ultimul rand modificari histologice severe.

Aceasta afectiune necesita o monitorizare continua, respectarea indicatiilor terapeutice si o buna colaborare cu medicul curant, pentru a preveni si intarzia aparitia complicatiilor.

Alina Pop-Began

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-


Detalii specialist

Articole recomandate

Citeste si despre