Palpitatiile la inima la copii

/ / Modificat: 2012-02-13
Palpitatiile la inima la copii

Palpitatiile reprezinta constientizarea batailor cardiace care devin neregulate si mai intense decat in mod obisnuit. La copii, senzatiile de acest tip pot fi inofensive, fara sa indice o afectiune nedepistata la inima. Cu toate acestea, tahicardia insotita de tulburari respiratorii, disconfort toracic si senzatie de lesin acuza existenta unor probleme de sanatate care necesita interventia medicului.

Foto: binghamton.edu

Medicii cardiologi numesc palpitatiile inimii orice bataie a cordului mai rapida decat este normal, ceea ce inseamna ca natura clara a simptomelor este deseori dificil de determinat. In majoritatea cazurilor, la adulti si la copii, palpitatiile nu sunt decat contractii premature ale ventriculelor si atriilor.

Cauzele palpitatiilor inimii la copii

Majoritatea copiilor isi constientizeaza bataile puternice ale inimii dupa ce depun un efort consistent sau traverseaza stari emotionale puternice (stres, emotivitate). Aceasta reactie a organismului este perfect normala si se numeste "tahicardie sinusala".

O alta explicatie a palpitatiilor este aceea ca unii copii detin legaturi ale sistemului electric cardiac care maresc frecventa batailor, fenomenul deranjant (dar inofensiv) purtand numele de "tahicardie supraventriculara".

Functionarea defectuoasa a ventriculelor cauzeaza tahicardia ventriculara, care se manifesta printr-un ritm periculos al palpitatiilor si este de obicei insotita de ameteli si lesin.

Copiii cu boli congenitale cardiace sunt cei mai expusi palpitatiilor periculoase ale inimii. Metabolismul accelerat, unele medicamente, cofeina preluata din bauturi si alimente (ciocolata), odihna insuficienta sau tulburarile sistemului endocrin sunt alte cauze ale palpitatiilor inimii la copii.

Simptomele palpitatiilor inimii la copii

Copiii acuza in general un "gol" in zona inimii, isi descriu palpitatiile in termeni precum "inima alearga" sau "fuge pieptul".

Paloarea chipului, transpiratia, dispneea (respiratia obturata) si starea de lesin anunta instalarea tahicardiei ventriculare care necesita o interventie medicala imediata.

Diagnosticul este stabilit prin efectuarea unei electrocardiograme si a altor teste de respiratie specifice.

Tratamentul palpitatiilor inimii la copii

Palpitatiile sinusale si supraventriculare nu necesita tratament, insa o dieta mai sanatoasa si un program de somn organizat se impun si in acest caz.

Terapia palpitatiilor cu importanta patologica este stabilita de medicul specialist, pe baza diagnosticului precis.

Articole recomandate

Citeste si despre