Pericardita la copii este o afectiune cauzata de inflamatia membranei din jurul inimii (pericardul) pe fondul unei infectii virale sau bacteriene. In consecinta, sacul care imbraca inima este invadat de lichid si determinat sa depuna o presiune majora asupra cordului, afectandu-i activitatea normala.
Foto: dailymail.co.uk
Pericardul este alcatuit dintr-un tesut fin, neted la interior si rugos la exterior. Straturile sacului care imbraca inima incep sa se atinga in urma unei inflamatii si sa sufere o frictiune, resimtita de copilul bolnav sub forma unei dureri puternice in piept. Atunci cand lichidul in exces se acumuleaza intre pericard si inima, apare presiunea care obstructioneaza cordul sa se umple corespunzator.
Cum apare pericardita la copii?
Cauzele care provoaca pericardita la copii sunt, de cele mai multe ori, infectiile respiratorii cauzate de un virus. Exista si situatii mai putin frecvente in care boala apare in urma contactarii unor bacterii sau pe fondul altor afectiuni precum tuberculoza, boli ale sistemului imunitar (lupus eritematos, artrita reumatoida), insuficienta renala ori diferite tipuri de cancer.
Pericardita mai poate rezulta in urma unei operatii cardiace sau in urma unei inflamatii generalizate a muschiului inimii (miopericardita sau miocardita).
Ce simptome are pericardita la copii?
Copiii care sufera de pericardita prezinta simptome precum dureri in piept si febra. Senzatia de disconfort la nivelul toracelui se resimte in spatele osului pieptului (sternul) si ia forma unor junghiuri ascutite.
Durerea se agraveaza, de regula, in pozitia de culcare, de aceea intensitatea sa poate sa scada cand copilul se ridica in sezut sau se apleaca inainte. Daca volumul lichidului din jurul inimii creste in mod considerabil, copilul poate sa sufere dificultati respiratorii, ameteli sau stari de lesin.
Toate aceste simptome pot fi insotite de iritabilitate, oboseala, lipsa apetitului si batai neregulate ale inimii. Pericardita este diagnosticata prin teste de sange, radiografie toracica si ecocardiografie.
Cum se trateaza pericardita la copii?
Pericardita este o urgenta medicala, cu potential fatal daca nu se intervine in timp util. Un copil suspect de aceasta afectiune va fi evaluat cat mai curand posibil, deoarece ar putea fi necesar drenajul lichidului cu ajutorul unui tub special de mici dimensiuni.
In cazul in care nu exista o acumulare mare de lichid si cauza bolii este cunoscuta, medicamentele antiinflamatoare si analgezicele sunt forma de tratament uzuala.