Retentia de apa duce adesea la umflarea mainilor si picioarelor. Desi este o boala care afecteaza in special adultii, retentia de apa poate aparea si la copii.
Factorii care duc la retentia de apa in cazul copiilor sunt: un stil de viata sedentar, probleme de circulatie si o alimentatie nesanatoasa, boagat in sare, grasimi, zahar si carbohidrati simpli.
De cele mai multe ori, retentia de apa trece neobservata in cazul copiilor, deoarece nu provoaca disconfort. Aceasta afectiune este depistata abia cand le afecteaza copiilor rutina zilnica.
Ce este retentia de apa
Cand spunem ca o persoana sufera de retentie de apa, ne referim la faptul ca nivelurile de lichide din tesuturi depasesc parametrii normali. Acest lucru duce la umflarea mainilor si picioarelor, dureri si ingrasare neregulata.
Desi, de cele mai multe ori, in cazul copiilor retentia de apa trece neobservata, parintii pot observa mici modificari, precum: o usoara dificultate in mobilitate sau la ridicare si/sau umflarea fetei. In plus, parintii trebuie sa acorde atentie deosebita si gleznelor care, in cazul retentiei de apa, se umfla cu usurinta.
Consumul de apa, benefic sau nu?
Consumul de lichide este sau nu benefic in cazul copiilor care sufera de retentie de apa? Un copil trebuie sa consume in medie, doi litri de apa pe zi. Apa ajuta corpul sa ramana hidratat, imbunatateste aspectul pielii si previne apritia petelor. Problemele apar in momentul in care organismul nu este capabil sa proceseze toate lichidele consumate de copil.
Cauzele retentiei de apa la copii
Exista trei cauze majore care duc la aparitia retentiei de apa in cazul copiilor:
-
Sedentarismul. Cand copilul nu face nicio activitate fizica in mod regulat, nici macar plimbari zilnice, se va confrunta cu retentia de apa, si in cele din urma cu obezitate infantila.
-
Consumul de sare. Cand copilul consuma multa sare se va confrunta, inevitabil, cu retentia de apa. Acest lucru se intampla cand copilul consuma mancare procesata, cipsuri si alte mancaruri din comert. In cazuri severe, consumul exagerat de sare poate duce la aparitia bolilor renale.
-
Problemele de circulatie pot provoca, de asemenea, retentia de lichide in organism. Acestea sunt, de cele mai multe ori, determinate de o alimentatie nesanatoasa, combinata cu un stil de viata sedentar.
Rententia de apa poate duce, in timp, la probleme de sanatate majore precum cresterea colesterolului, diabet si boli cardiovasculare. Prin urmare este esential sa te asiguri ca micutul tau are o alimentatie sanatoasa, consuma suficiente lichide si face miscare zilnic.
Ce trebuie sa faci in cazul in care copilul are retentie de apa
In cazul in care copilul se confrunta cu retentie de apa trebuie sa iei imediat masuri. Iata care sunt acestea:
-
Eliminarea alimentelor nesanatoase din dieta;
-
Reducerea cantitatii de sare din mancare;
-
Adoptare unei alimentatii sanatoase, fara alimente procesate, grasimi, carbohidrati simpli, plajeli si zahar;
-
Efectuarea zilnica de exercitii fizice (il poti inscrie la un curs de sport);
-
Efectuarea unui set complet de analize pentru a te asigura ca retentia de apa nu are o cauza medicala.
Sursa foto: pexels.com