Sindromul metabolic la copii

/ / Modificat: 2011-02-11
Sindromul metabolic la copii

Sindromul metabolic nu trebuie confundat cu o boala metabolica (care apare cand hormonii sau alte chimicale din corp nu reusesc sa interactioneze adecvat). Acesta descrie o serie de factori de risc care pun copilul in pericolul de a face o boala de inima sau diabet de tip 2.

Care sunt factorii de risc la copii?

  • strat adipos visceral in exces (grasimea de pe abdomen);

  • hipertensiune arteriala;

  • niveluri ridicate de lipide in sange, colesterol si trigliceride;

  • hiperglicemie.

Chiar daca par mai mult probleme ale adultilor, acestea se regasesc din pacate si in randul tot mai multor copii.

Care sunt cauzele?

Pentru ca este un precursor al bolilor de inima si al diabetului de tip 2, sindromul metabolic (care se mai numeste si sindromul dismetabolic sau sindrom X) are aceeasi etiologie ca a celor 2 afectiuni. Asadar, o dieta bogata in grasimi saturate, implicit calorii si alimente de tip junk-food reprezinta una dintrte principalele cauze.

Sedentarismul, din ce in ce mai prezent in randul copiilor care-si petrec timpul liber la tv sau in fata calculatorului, creste considerabil sansele ca micutul sa sufere de unul dintre factorii de risc care definesc sindromul metabolic.

Riscul pentru dezvoltarea acestei conditii pare sa fie mai mare la pubertate cand apar schimbari hormonale care afecteaza organismul.

Copiii care au un istoric familial cu boli de inima sau diabet de tip 2 sunt mai predispusi la dezvoltarea sindromului.

Care sunt efectele sindromului metabolic in sanatatea copilului?

Sindromul nu are simptome proprii, insa atunci cand este asociat cu unul dintre factorii de risc de mai sus, poate crea probleme de sanatate grave la copii:

  • arterioscleroza;

  • insuficienta renala;

  • rezistenta la insulina;

Cum se pune diagnosticul la copii?

Pentru ca medicul sa stabileasca ca micutul sufera de sindrom metabolic acesta trebuie sa manifeste cel putin 3 sau 4 factori de risc asociati acestuia. Cele mai comune probleme care apar la copii sunt hipertensiunea arteriala si nivelurile mari de colesterol negativ. In orice caz, atunci cand apare un singur factor de risc, medicul va cerceta si in cautarea altora pentru a se asigura ca acesta nu sufera de sindrom.

Copilul investigat pentru aceasta afectiune trece prin mai multe examene si teste:

  • BMI – indexul masei corporale si masurarea si masurarea taliei;

  • masurarea tensiunii arteriale;

  • analize de sange (profilul lipidelor, nivelul de insulina si glicemia).

Diagnosticarea copiilor aflati la pubertate sau adolescenti este ingreunata din cauza schimbarilor continue care apar in organism in aceste perioade. Din cauza aceasta, specialistii iau in considerare o harta a cresterii sau o diagrama si compara datele cu ea, in functie de varsta si sex, greutatea, inaltimea si alte elemente in care ar fi normal sa se incadreze.

Cum se trateaza sindromul metabolic?

Sindromul metabolic nu are un tratament specific. Se actioneaza terapeutic asupra factorilor de risc care conduc la probleme de sanatate grave. In cele mai multe cazuri, simpla schimbare a stilului de viata este suficienta pentru a reduce incidenta factorilor de risc.

  • scaderea in greutate (daca micutul este supraponderal);

  • o viata mai activa (cu mai multa miscare si exercitiu fizic);

  • o alimentatie echilibrata (concentrata mai mult pe alimente sanatoase cu continut nutritiv bogat);

  • suplimente cu fibre (ajuta la reducerea colesterolului din sange).

Daca schimbarea stilului de viata nu este suficienta pentru a trata sau a combate factorii de risc, medicii prescriu medicatie specifica fiecarei probleme cu care se confrunta micutul. In functie de evolutia acestora si de impactul si gradul de risc pe care il ridica, medicii pot apela si la alte metode, poate chiar chirurgicale (bariatrica – pentru tratarea obezitatii).

Taguri Sedentarism Alimentatie copii Obezitate copii Alimente sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre