Sindromul Munchausen indus este o boala care nu afecteaza direct copii, dar sanatatea fizica si emotionala le poate fi pusa in pericol de parintele sau ingrijitorul care sufera de aceasta boala psihica. Denumit dupa un nobil german faimos pentru povestile sale neverosimile, sindromul Munchausen este o afectiune psihica care se manifesta prin simularea de simptome medicale pentru a obtine atentia si grija apropiatilor si a medicilor.
In cazul simptomului Munchausen indus, victima este copilul asupra caruia se revarsa fanteziile parintelui sau ingrijitorului. In unele cazuri acesta inventeaza simptome, in alte cazuri poate chiar provoca probleme de sanatate micutului pentru a obtine atentie si compasiune.
Cei mai multi copiii care devin victime ale acestei boli psihice a parintelui sau ingrijitorul sunt de varsta prescolara, insa au fost inregistrate si cazuri in care adolescenti de pana la 16 ani au fost convinsi de parinte sa colaboreze si sa inventeze simptome.
Foto: bergamosera.com
Semne ale sindromului Munchausen indus
Afectiune rara si foarte dificil de diagnosticat, sindromul Munchausen poate fi recunoscut prin mai multe semne:
- copilul are probleme medicale care nu raspund la tratament sau evolutia bolii este foarte bizara;
- simptomele dispar atunci cand parintele sau ingrijitorul petrece timp departe de copil;
- parintele sau ingrijitorul este fie foarte calm cu privire la problemele medicale ale micutului, fie ignora complet asigurarile medicilor ca micutul se va insanatosi;
- rezultate de laborator care nu corespund cu istoria medicala a copilului.
Efectele asupra copilului
Primul pericol asupra sanatatii copilului tine de inducerea simptomelor si de investigatiile medicale invazive necesare uneori pentru a gasi problema care de fapt nu exista.
In unele cazuri, medicii au recurs chiar la interventii chirurgicale pentru rezolvarea problemelor de sanatate inexplicabile. Acestea pot dauna pe termen lung sanatatii si dezvoltarii copilului.
Daunele emotionale pot fi insa la fel de grave. Daca micutul intelege ce face parintele lui si chiar colaboreaza cu el, psihicul sau fragil poate fi afectat pe termen lung. Copilul poate invata ca primeste mai multa atentie atunci cand acuza probleme medicale si poate avea nevoie de psihoterapie.