Zona zoster este o infectie virala considerata cea mai frecventa complicatie a varicelei. Dupa ce simptomele varicelei dispar, virusul ramane in stare latenta in organism, dar se poate reactiveza oricand, de-a lungul vietii, caz in care apare zona zoster. Descopera mai multe despre legatura dintre cele doua afectiuni virale si ce trebuie sa stii despre zona zoster!
Cauze ale zonei zoster
Zona zoster si varicela sunt provocate de acelasi virus - varicelo-zosterian. Infectia apare in urma reactivarii virusului in organism. Dupa ce un copil sau adult a facut varicela, virusul ii ramane in organism toata viata, insa intr-o stare latenta. Atunci cand organismul este supus unui stres puternic sau exista factori care influenteaza reactivarea virusului, exista riscul aparitiei zonei zoster. Potrivit medicilor, stresul, slabirea sistemului imunitar si varsta sunt factori care determina reactivarea virusului varicelo-zosterian.
Mod de transmitere a zonei zoster
Zona zoster este o infectie virala extrem de contagioasa, care se transmite in acelasi mod ca si varicela, doar persoanelor care nu au facut pana atunci boala si nu au virusul in corp. Desi intrarea in contact cu veziculele eruptiei reprezinta principalul mod de transmitere, specialistii au demonstrat ca virusul se raspandeste si in aer, din veziculele dureroase, ceea ce inseamna ca se transmite si pe cale aerogena.
Simptome ale zonei zoster
Fiind vorba de o reactivare a virusului varicelo-zosterian, nu se stie exact care este perioada de incubatie, pana la aparitia primelor simptome. Insa medicii sunt de parere ca daca zona zoster survine in urma unui factor declansator, perioada de incubatie se incadreaza undeva intre 4-7 zile.
Zona zoster se dezvolta si manifesta in mai multe etape:
- prodromul - perioada de dinainte de aparitia eruptiei cutanate;
- etapa activa - in care isi fac aparitia veziculele;
- nevralgia postherpetica - etapa de durere cronica.
Spre deosebire de varicela, in care veziculele se raspandesc pe intreg organismul, zona zoster afecteaza doar o portiune a corpului, iar printre principalele semne ale bolii se numara:
- durere, senzatie de arsura, amorteala sau furnicaturi;
- iritatii rosii care apar dupa cateva zile de la aparitia durerii si a senzatiei de arsura;
- in locul iritatiei, care initial este caracterizata prin inrosirea pielii, apar veziculele pline cu lichid, la fel ca in cazul varicelei;
- senzatia de mancarime (pruritul).
Zona zoster mai poate fi insotita si de alte simptome, precum:
- febra si frisoane;
- dureri de cap;
- sensibilitate la lumina;
- oboseala.
Primul semn al bolii este durerea locala, pe o anumita portiune din corp. Abia dupa cateva zile apar bubitele pline cu lichid. Daca in cazul varicelei, mancarimea era un simptom deranjant, in zona zoster, locul pruritului este luat de durere, chiar daca mancarimea nu este exclusa complet.
Complicatii ale zonei zoster
Zona zoster poate conduce la aparitia mai multor complicatii, in cazul in care nu este diagnosticata la timp sau tratata corespunzator:
- nevralgia postherpetica (este o etapa a evolutiei bolii care se poate agrava);
- leziuni neurologice (paralizie faciala, inflamarea creierului - encefalita; probleme de echilibru);
- zona zoster diseminata;
- zona zoster oftalmica (o complicatie severa, care poate duce la pierderea vederii);
- infectie bacteriana a veziculelor;
- cicatrici si depigmentari ale pielii.
Tratament pentru zona zoster
La fel ca si varicela, zona zoster nu se trateaza cu medicamente, insa medicul poate prescrie antivirale pentru impiedicarea raspandirii eruptiei in alte zone ale corpului si pentru reducerea riscului de complicatii. Printre medicamentele antivirale care pot fi prescrise se numara:
- Acyclovir;
- Valacyclovir;
- Famciclovir.
Medicul poate prescrie medicatie si pentru ameliorarea simptomelor severe:
- anticonvulsive;
- antidepresive triciclice;
- anestezice locale (geluri, creme, spray-uri etc.);
- narcotice.
Zona zoster poate fi prevenita prin intermediul a doua vaccinuri disponibile in prezent - cel impotriva varicelei si cel impotriva zonei zoster.
Ai facut vreodata zona zoster? Dar varicela? Daca da, cum ai reusit sa o depasesti mai usor? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!