Astazi, 21 noiembrie, a avut loc inaugurarea primului parc senzorial din Romania pentru copiii si adolescentii internati la Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia. Primarul capitalei, Nicusor Dan, a afirmat ca acesta este un proiect in premiera pentru Romania - un parc senzorial in exterior, destinat copiilor care sunt internati si care au diverse deficiente, parcul fiind un loc in care pot sa invete, sa socializeze, sa se joace si sa se simta tratati asa cum trebuie.
„Suntem bucurosi sa continuam acest parteneriat, sa beneficiem de expertiza dumnelor, de asemenea cu Consiliul Municipal al Elevilor. Este un proiect in premiera pentru Romania, un astfel de parc senzorial in exterior, destinat copiilor care sunt internati la Spital , cu diverse deficiente, loc in care pot sa invete, pot sa socializeze, pot sa se joace si sa se simta tratati asa cum trebuie”, a precizat primarul Capitalei.
Parcul va deservi copii si adolescentii internati in Spitalul Obregia la sectia de Psihiatrie pediatrica si cea de Neurologie pediatrica. Spatiul include aparate menite sa stimuleze olfactiv, vizual, auditiv (prin instrumente de percutie), tactil (o alee care include diverse texturi si pe care copiii vor putea sa se plimbe desculti) sau chinestezic (hamace si leagane speciale, pentru a dezvolta echilibrul). Aparatele vor fi folosite sub supravegherea personalului medical si a psihoterapeutilor, dar vor putea fi utilizate si in prezenta parintilor.
Investitia a fost realizata in baza unui parteneriat intre Primaria Capitalei si reprezentanta UNICEF in Romania, potrivit agerpres.ro.
La nivel mondial, 1 din 7 copii este diagnosticat cu probleme de sanatate mintala, in timp ce in Romania aproximativ 9% dintre copiii au fost diagnosticati cu astfel de probleme, atrage atentia Anna Riatti, reprezentant UNICEF in Romania. Ea a mentionat ca UNICEF sustine o serie de proiecte care vizeaza furnizarea serviciilor de preventie, dar si implicarea comunitatii in gestionarea acestor situatii.
Oana Gabriela Sivache, directorul ASSMB (Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti), a declarat ca parcul este conceput in asa fel incat sa le ofere micilor pacienti „o experienta de joaca si invatare”, care sa le stimuleze simturile si sa ii ajute sa se dezvolte.
Parcul este destinat diverselor categorii de varsta, pana la 18 ani, si va avea si un rol de socializare. Totodata, urmeaza sa fie amenajat si un teren de baschet.
„Nu ne dorim ca un copil sa ramana la pat, ci sa fie activ pe perioada internarii, sa interactioneze cu ceilalti adolescenti, sa organizam diverse grupuri de terapie, de socializare, de interactiune sociala intre adolescenti si vor putea folosi acest loc. (...)
Copiii cu tulburari de spectru autist au un patern de integrare senzoriala usor diferentiat fata de al neuro-tipicilor. Ei pot sa aiba fi o hiper-sensibilitate auditiva, olfactiva, vizuala, tactila si sa reactioneze exagerat la niste stimuli care noua ni se par banali, precum sunetul uscatorului de par. Expunand copilul treptat la diversi stimuli, reusim sa il ajutam sa il integreze, inclusiv ulterior, in mediul lui de viata natural. In alte cazuri poate sa existe o hiposensibilitate si copilul sa nu reactioneze la durere si sa se expuna unor pericole semnificative, fara sa constientizeze acest pericol”, a precizat dr. conf. univ. dr. Florina Rad, medic sef la Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului.
- Surse: agerpres.ro, digi24.ro, facebook.com/NicusorDan.ro
- Foto: facebook.com/NicusorDan.ro