Autismul este o boala ce poate afecta comportamentul unui copil, precum si modul in care acesta gandeste, comunica si interactioneaza cu ceilalti. Chiar si asa, copiii autisti au nevoie de activitati zilnice cat mai variate si amuzante, la fel ca orice alt copil. Iata cateva idei!
Copiii care sufera de autism au nevoie de ingrijiri speciale, iar dezvoltarea lor parcurge un traseu diferit de cel al copiilor sanatosi. Insa toate activitatile, chiar si cele mai banale ca imbracatul, spalatul pe dinti, jucatul sau mancatul pot fi imbracate intr-o forma amuzanta si creativa, astfel incat sa le satisfaca nevoile, dar sa ii si relaxeze si binedispuna.
Programul zilei, un joc al copilului
Copiii cu autism raspund foarte bine unui program organizat si bine pus la punct. De aceea este bine sa planuiesti programul copilului pentru ziua urmatoare cu o zi inainte. Ce ar fi sa il lasi pe el sa faca asta?
Decupeaza din ziare poze care sa sugereze activitatile pe care trebuie sa le faca micutul intr-o zi si pune-i in fata o coala de hartie destul de maricica. Apoi lasa-l pe el sa lipeasca pe ea activitatile in ordinea pe care o doreste sau considera ca trebuie sa le puna in practica. Indruma-l subtil, dar lasandu-l totodata sa ia el decizii. Lauda-l pentru fiecare reusita. Apoi, pe masura ce face din ele, pune-l sa le bifeze sau sa lipeasca cate o bulinuta pe poza lor.
Cursa cu obstacole
Pune pe podea mai multe obstacole de genul scaunelor, jucariilor, cuburilor, cercurilor, puzzle-urilor etc. si la final un mic premiu – o prajitura, o bomboana etc. Apoi pune-l pe copil sa treaca printre obstacole, iar din cand in cand sa le rezolve (sa faca din cuburi o constructie, sa rezolve puzzle-ul etc) si apoi sa ajunga la linia de finis.
Balaceala in piscina
Este o alta activitate amuzanta si o joaca utila pentru copiii cu autism. Lasa copilul sa se balaceasca intr-o piscina pentru copii, in timp ce tu ii fredonezi cateva cantecele dragute. Pune-i si niste jucarii dragute, speciale pentru balaceala si va veti distra copios.
Twister
Un joc amuzant si care ajuta copilul sa consume enrgie, dar si sa-si puna mintea la contributie este Twister. Ii ofera oportunitatea de a-si perfectiona aptitudinile motorii fine, cum ar fi coordonarea mana-ochi sau echilobrul.
Dans
Pune mai multe stiluri de muzica pe fundal si danseaza impreuna cu copilul. Stai in fata lui si serveste-i ca model, pentru a-i fi mai usor sa se prinda ce trebuie sa faca, copiindu-te. Distrati-va copios dand o mini-petrecere in care dansul are rolul principal. Treceti brusc de la un ritm mai alert la altul mai lent!
Unde e jucaria?
Ia o cutie destul de mare si umple-o cu nisip sau cu orez, ori hartiute mici sau fulgi de perna. Pune inainte o jucarioara pe fundul cutiei. Provoaca-l pe copil sa scormoneasca pana gaseste jucarioara ascunsa.
Plastilina
Cumpara-i copilului plastilina si pune-i imaginatia la contributie, lasandu-l sa creeze diverse forme din ea. Ofera-i drept suport sau inspiratie niste desene simple cu animalute sau flori si ajuta-l sa copieze imaginea in plastilina.
Lasa-l sa exploreze mediul inconjurator!
Du mereu copilul la plimbare, in natura, vorbeste-i despre minunile acesteia (insecte, flori, copaci, iarba etc.). Du-l in locuri strategice pentru dezvoltarea lui cognitiva ca muzee, zoo, gradina botanica etc.