Nu sunt o persoana matinala. Inca sunt socata in fiecare zi cand copiii mei se trezesc devreme. Oare cand vor incepe sa doarma pana tarziu? M-am casatorit chiar cu un barbat care sare, efectiv, din pat dimineata, atunci cand ii suna alarma. Nu o amana. Cine face asta?! Acum adaugati autismul la rutina mea de dimineata si veti obtine ceea ce eu numesc un adevarat haos.
Iata cum decurge o zi normala din viata unei mame care are un copil cu autism:
6:30: Patul meu devine o trambulina. Fiul meu de 5 ani cu autism intra pe usa dormitorului nostru in fiecare dimineata, cu multa energie.
6:45: In sfarsit, ma dau jos din pat si il las sa sara in continuare in el. Profit de aceasta ocazie pentru a ma pregati rapid. Ma spal pe fata, pe dinti, dau de doua ori cu peria prin par, il prind rapid intr-un coc si ziua poate incepe.
7:00: Fiul meu incepe sa escaladeze blatul de bucatarie precum Spider-Man. Face asta ca sa poata ajunge la panoul cu fotografiile alimentelor pe care ar vrea sa le manance in ziua respectiva.
7:15: De obicei, nu are rabdare, dar cand vine vorba de mancare, sta linistit si isi mananca cerealele. Am setat un cronometru de 10 minute pentru a-l face sa stea nemiscat la masa cu fratele sau. Incercam sa il invatam conceptul de masa si ca trebuie sa stea jos pana cand cronometrul (aka masa) se termina.
7:20: Deja cere „mai mult” si incearca sa plece de la masa.
7:30: Acum este timpul pentru un mic exercitiu numit „hai sa ne imbracam”. Sorb o gura de cafea si trec la treaba.
7:35: Inca il fugaresc prin sufragerie incercand sa il imbrac. Rade si crede ca e foarte amuzant ce se intampla. In majoritatea zilelor rad si eu. Dar atunci cand suntem in intarziere, diminetile noastre pot lua o intorsatura urata.
7:40: Ii pun sosete si pantaloni. Apoi, fiul meu o ia din nou la fuga. Uraste sa isi puna un tricou pe cap.
7:45: Ii reamintesc cu calm ca nu-l doare sa imbrace un tricou. Il pun mai intai pe capul meu, ca sa ii dovedesc. Incepe confruntarea - el tine gulerul tricoului pentru cateva minute pana se convinge 100% ca nu se intampla nimic daca imbraca pe cap tricoul.
7:50: Este imbracat si gata sa se incalte. Oh, Doamne! E nevoie de mai multa cafea, imediat!
7:55: Ii pun jacheta pe el si ii inchid fermoarul inainte de a-i pune adidasii.
7:56: Isi da jos pantofii si alearga pentru ultima oara prin sufragerie!
7:58: Ii pun pantofii din nou... si din nou.
8:00: Eu si copiii mei mergem spre masina. Din fericire, fiul meu adora aceasta parte a zilei. Ii place muzica si sa se uite pe geam.
De la 8:30 la 14:30: Suntem la terapie, la o scoala extraordinara, specializata in tulburari din spectrul autist. Fiul meu face terapia ABA, sau analiza comportamentala aplicata, care este o forma de terapie comportamentala ce se bazeaza pe teoria invatarii. In unele zile, sunt si eu prezenta ca sa pot invata noi tehnici pentru a comunica mai bine cu el.
De la 14:30 la 15:30: Mai mult timp petrecut in masina pentru a-l lua pe fratele sau si pentru a manca gustari. Intotdeauna este infometat dupa terapie si incepe sa ceara gustari in momentul in care il pun in scaunul auto. Intotdeauna am la mine o punga plina cu gustarile lui preferate.
15:35 - 17:00: Solicitari constante de mancare, TV, filme si de a sari afara pe trambulina, indiferent de vreme. Este cunoscut in cartier pentru ca sare descult - sau fara pantaloni. El face ca viata sa fie interesanta.
17:00: Se asteapta ca cina sa fie gata si servita.
17:30: In sfarsit, e gata masa. Am setat din nou cronometrul. La cina, incercam, de asemenea, sa il instruim sa manance cu tacamuri. Are un tonus muscular scazut si maini slabe, ceea ce inseamna ca mananca ca un om al cavernelor.
18:00 - 19:00: Ora de joaca in familie. Ne indreptam cu totii spre sufragerie pentru a ne juca cu mingea, a face puzzle-uri, a asculta muzica sau a face orice altceva nu implica uitatul la televizor.
De la 19:00 la 19:20: Incepe rutina de somn. De curand a inceput sa accepte sa faca dus, ceea ce e minunat. Inainte ii era frica de zgomotul pe care il facea dusul sau de cum se simtea cand apa ii atingea pielea. Am crezut ca va face baie pentru tot restul vietii.
De la 19:20 la 19:45: E timpul sa imbracam pijamalele. E nevoie de si mai multa putere de convingere pentru a-l face sa imbrace bluza de pijama.
De la 19:45 la 20:00: Ii citim cartile lui preferate si il lasam sa sara in pat, daca are prea multa energie.
20:15: In sfarsit se linisteste si imi trimite un sarut de noapte buna.
- Articol tradus si adaptat dupa un material publicat pe site-ul popsugar.co.uk.
- Foto: Freepik