Integrarea copilului autist in scoala. Recomandari pentru parinti

/ / Modificat: 2014-04-17
Integrarea copilului autist in scoala. Recomandari pentru parinti

  • Alege o scoala de masa care este deschisa integrarii copiilor cu autism. Este foarte important ca pedagogii sa creada in ei si in sansele lor.
  • Alege o scoala sau o clasa care sa se potriveasca nevoilor si abilitatilor copilului.
  • Cunoaste inainte, cat mai bine, scoala, echipa didactica, viitorul invatator al copilului si vino in intampinarea nevoilor lor de informare despre autism si metode de lucru cu copiii cu autism.
  • Opteaza pentru varianta de a avea un insotitor pentru copil, cel putin la inceput. Ajuta si "integrarea" insotitorului in scoala si faciliteaza buna colaborare intre el si invatator.
  • Pregateste copilul inainte de a-l integra, povestindu-i despre scoala, colegi, invatator si incearca un proces de integrare treptat.
  • Daca are probleme comportamentale, pune in aplicare un plan de estompare a acestora (altfel, ele pot deveni bariere serioase in integrarea lui scolara si sociala).
  • Fii la curent cu cerintele educationale. Majoritatea copiilor cu autism au nevoie de sprijin suplimentar pentru a-si face temele, a se dezvolta cognitiv si social si a putea sa comunice adecvat.
  • Participa la toate sedintele cu parintii si vino in intampinarea nevoii lor de a sti mai multe despre autism.
  • Imprieteneste-te cu alti parinti si sprijina-ti copilul sa lege prietenii cu alti copii din clasa. Abilitatile de socializare si sansele lui de integrare cresc daca se intalneste cu colegii si in afara scolii.
  • Identifica un mentor (invatator, profesor) care sa aiba incredere in copil, in potentialul lui si, dupa caz, in abilitatile lui speciale.
  • Fii la curent cu legislatia si cu drepturile copilului. Esti cel mai bun reprezentant al lui. In cazul unor situatii tensionate sau abuzuri, apara-i drepturile, intai pe cale amiabila si apoi prin demersuri ce respecta procedurile si legislatia in vigoare.

Materialul face parte din Brosura "Autismul – mini-ghid pentru familie", realizata prin proiectul "Si ei trebuie sa aiba o sansa!" – Program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist.

Prin intermediul acestui proiect, in tara au fost deschise 40 de centre de consiliere si asistenta gratuita pentru persoanele cu autism. Intra pe site-ul www.autism.raa.ro pentru adresele centrelor si mai multe detalii despre proiect.

Programul este desfasurat de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – Directia Protectia Copilului si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania, a fost demarat la 1 octombrie 2010 cu o durata de 3 ani si beneficiaza de cofinantare din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, "Investeste in oameni!".

Taguri Autism copii

Articole recomandate

Citeste si despre