Semne ale sindromului Asperger la copii

/ / Modificat: 2014-05-09
Semne ale sindromului Asperger la copii

Sindromul Asperger este o tulburare din spectrul autist care afecteaza in jur de 0.4% dintre copii. Copilul cu Asperger are probleme in a comunica si socializa cu ceilalti, preocupari limitate, o viata emotionala saraca, dar are o viata de mai buna calitate decat copilul cu autism. Diagnosticul tulburarii se pune adesea dupa varsta de 3 ani, pe baza cumulului de simptome dominante care, in prima faza, sunt observate si semnalate de parinti, pe baza comportamentului copilului.  

Probleme in fluenta vorbirii

Potrivit "National Institute of Neurological Disorders and Stroke" (NINDS), primele simptome ale Aspergerului sunt usor de recunoscut in modul in care vorbeste copilul. Este vorba de o lipsa de ritm si de inflexiuni ciudate ale vorbirii. Copilul cu Asperger are o abilitate scazuta in a-si adapta volumul vocii la mediul inconjurator. Discursul lui este adesea "plat" si lipsit de tonalitate.

Obsesie pentru un domeniu sau activitate

Un alt semn specific tulburarii Asperger este fixarea interesului pe o anumita activitate sau subiect, despre care vorbeste intruna si pe care isi concentreaza obsesiv atentia. Subiectele, temele sau activitatile de care copilul devine obsedat sunt variate - culori, animale, matematica, pictura, muzica etc. - si nu se inscriu intr-un anumit registru, specific bolii.

Tendinta de izolare si probleme de socializare

Copilul cu Asperger are frecvente dificultati in a interactiona cu cei din jurul lui, indiferent ca sunt copii sau adulti, si nu reuseste sa-si faca prieteni foarte usor. Nu are initiativa in a aborda alti copii in discutii sau la joaca, nu se integreaza in anturaje si prefera sa stea singur, izolat, concentrat pe o singura activitate.

Probleme de comunicare

Copilul cu Asperger manifesta dificultati de comunicare, atat in ceea ce priveste interactiunea cu ceilalti, cat si in expresivitatea corporala si faciala, care nu tradeaza niciun fel de emotie. Evita contactul vizual cu interlocutorul in timpul conversatiei, nu gesticuleaza si nu-si modifica mimica in timpul vorbirii, fiind greu de descifrat din punct de vedere emotional.

Ticuri comportamentale excentrice sau repetitive

Copilul cu Asperger tinde sa dezvolte comportamente bizare sau ticuri excentrice, precum trosnirea degetelor, framantarea mainilor etc.

Talente remarcabile si abilitati intelectuale peste medie

Copilul cu Asperger da dovada de o inteligenta crescuta si are un IQ peste medie. Problemele neuronale care-i afecteaza abilitatile de comunicare, socializare sau verbale nu se rasfrang si asupra capacitatii intelectuale. Sindromul este denumit si "boala micilor genii". Copilul care sufera de aceasta tulburare exceleaza intr-un anumit domeniu, de care devine obsedat. Principalele domenii care atrag atentia copilului cu Asperger sunt matematica si artele.

Nevoia de a avea o rutina in tot ce face

Pentru a functiona corect in societate, copilul cu Asperger are nevoie de rutina si program mai mult decat alti copii, atat in ceea ce priveste joaca si scoala, cat si activitatile banale, de imbracat, mancat, spalat etc. Are nevoie continua de indrumare si de stabilitate. Orice abatere de la program il confuzeaza si irita, dand nastere la accese de furie si caderi emotionale severe.

Lipsa empatiei

Un alt semn care da de gol sindromul Asperger este lipsa de empatie. Copilul nu reuseste sa intuiasca sau identifice emotiile celorlalti si sa empatizeze cu ele. Se afla intr-o lume a lui, proprie, ascunsa, misterioasa si adesea inspaimantatoare pentru cei din jur.

Intarzieri in dezvoltarea motorie

Nu doar dezvoltarea emotionala sau sociala este precara la copilul cu Asperger. Un alt semn care se adauga la tabloul simptomatologic al acestei tulburari este intarzierea dezvoltarii motorii, atat grosiere, cat si fine. Manifesta probleme la scris si dificultati in mersul pe bicicleta sau cu rolelele la varste la care alti copii le practica cu succes.

Ai cunoscut pana acum vreun copil cu sindrom Asperger? Care au fost primele simptome sau manifestari care ti-au atras atentia? Ce alte semne crezi ca mai sunt specifice acestei tulburari din spectrul autist? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Autism copii Afectiuni psihice copii

Articole recomandate

Citeste si despre