7 boli transmise de tantari si capuse. Cum ii protejam pe copii?

/ / Modificat: 2018-05-14
7 boli transmise de tantari si capuse. Cum ii protejam pe copii?

In sezonul cald, cei mici sunt expusi in permanenta intepaturilor de tantari si muscaturilor de capusa. Aceste insecte, pe langa faptul ca sunt sacaitoare, pot transmite boli destul de grave copiilor nostri, de la febra galbena si malarie pana la temuta boala Lyme, cauzata de muscatura de capusa, care anul acesta a trimis in sectiile de boli infectioase zeci de romani, in special copii.

Ca sa ii protejam pe cei mici de bolile transmise de tantari si capuse, nu trebuie sa ii izolam si sa nu ii mai lasam sa se joace in parc, mai ales ca miscarea in aer liber incurajeaza o dezvoltare fizica si psihica sanatoasa. Este suficient sa tinem cont de cateva sfaturi esentiale, astfel incat niciun membru al familiei sa nu aiba de suferit din cauza insectelor.

Afla care sunt bolile transmise de tantari si capuse, care sunt tratamentele, dar si cum poti preveni muscaturile de capusa sau intepaturile de tantari, astfel incat sa protejezi sanatatea intregii familii:

Boli infectioase transmise de tantari

In Romania, de obicei, intepaturile de tantari sunt inofensive si nu provoaca mai mult decat o simpla mancarime, insa exista situatii in care aceste insecte, purtatoare de microbi si diverse boli, sa puna in pericol sanatatea “victimelor” lor. Exista peste 3000 specii de tantari, insa doar cateva sute sunt intr-adevar periculoase, insa cu toate acestea, statisticile spun ca peste 1 milion de oameni isi pierd viata annual din cauza bolile transmise de tantari.

In Romania au fost identificate 56 specii de tantari, cel mai raspandit tantar apartinand genului Culex este Culex pipiens, din familia Culicidae. Doar femelele de tantari se hranesc cu sange uman, iar tantarii adulti sunt activi in special de la apusul soarelui pana in zori de zi, dar pot deveni activi si peste zi, in locurile umbroase sau intunecate.

Iata care sunt bolile transmise de tantari:

Malaria

Malaria este o boala parazitara, transmisa prin muscatura, de saliva tantarului infectat; parazitii patrund in sange si distrug celulele rosii. Tantarul devine infectat atunci cand musca o persoana deja infectata cu malarie. La nivel mondial, apar 200 de milioane de noi cazuri de malarie, anual; in Africa malaria cauzeaza moartea cate unui copil la fiecare minut, iar global se inregistreaza un million de decese cauzate de malaria, in fiecare an.

Malaria nu se transmite de la o persoana la alta, deci nu este contagioasa. De la momentul muscaturii pana la aparitia primelor simptome, exista o perioada cuprinsa intre 5-15 zile.

Simptome:

  • Episoade de febra ridicata, la fiecare 2-3 zile;
  • Frisoane inainte de aparitia febrei;
  • Febra este urmata de transpiratie abundenta;
  • Dureri de cap severe, dureri musculare, oboseala;
  • Ocazional se instaleaza si icterul.

Tratament:

Malaria poate fi diagnosticata prin efectuarea de analize de sange si se trateaza cu medicamente anti-malarie, iar in cazul pacientilor cu simptome severe, necesita internare in vederea efectuarii tratamentului. Daca sunt tratati corespunzator si repede, pacientii se recupereaza de obicei in totalitate.

Febra galbena

Febra galbena este o boala virala, transmisa prin muscatura tantarului, al carei virus ataca rinichii si ficatul; in Africa se inregistreaza 200.000 de cazuri noi pe an, insa datorita vaccinului impotriva febrei galbene, este rara aparitia bolii in randul celor care calatoresc in aceasta zona a lumii.

De la muscatura la aparitia primelor simptome, pot trece intre 3-6 zile. Boala nu este contagioasa la om.

Simptome:

  • Febra cu temperatura ridicata si frisoane;
  • Dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate;
  • Icter, ingalbenirea pielii, de unde vine de altfel si denumirea de “Febra galbena”;
  • Daca boala progreseaza, se produc sangerari ale pielii, sangereri nazale, ale gingiilor si stomacului.

Tratament:

Febra galbena poate fi diagnosticata prin teste de sange, nu exista medicamente anti-virale care sa o trateze, asa ca pacientul necesita supraveghere medicala si internare. In cazul complicatiilor, rata deceselor poate fi mare.

Febra Dengue

Febra Dengue este o boala virala, necontagioasa de la om la om; perioada de la muscatura tantarului pana la aparitia primelor simptome este cuprinsa intre 3-7 zile, uneori pana la 14 zile. Boala se intalneste mai des in Asia, Africa, America de Sud si Insulele din Caraibe.

Simptome:

  • Febra cu temperatura ridicata si frisoane, care poate tine pana la 7 zile;
  • Dureri de cap severe, dureri musculare, dureri ale incheieturilor, dureri sangereri nazale, ale gingiilor de ochi, dureri severe de oase;
  • Iritatie de culoare roz pe piele;
  • Daca boala progreseaza, se produc sangerari ale pielii, sangereri nazale, ale gingiilor si stomacului.

Tratament:

Tratamentul necesita administrarea de lichide si odihna, iar in cazul simptomelor severe este necesara internarea pacientului. Nu exista medicamente anti virale care sa trateze Febra Dengue, iar rata mortalitatii in cazul aparitiei sangerarilor este de 1%. Majoritatea pacientilor se recupereaza in totalitate.

Febra West Nile

Febra West Nile este o infectie virala purtata in sangele pasarilor, pe care tantarul Culex o ia prin muscarea pasarilor infectate, transmitand-o mai departe la om prin saliva, in urma muscaturii. Virusul West Nile se multiplica in sistemul sanguin uman si este transportat catre creier, unde incepe sa afecteze sistemul nervos central, cauzand inflamarea tesuturilor creierului.

Simptome:

  • Febra ridicata;
  • Dureri de cap severe, nodule limfatici inflamati, gat intepenit;
  • In cazuri grave, convulsii, coma si chiar deces.

Tratament:

Desi nu exista tratament, doar 1 persoana din 150 dezvolta simptome severe si aproximativ 80% din cei infectati nu manifesta nici un simptom. Cercetatorii cred ca odata infectati cu acest virus, dezvolta o imunitate impotriva Febrei West Nile care dureaza pana la sfarsitul vietii.

Boli cauzate de muscatura de capusa

muscatura-capusa-copi

Capusele pot transmite pana la 20 de boli, iar unele dintre acestea se pot dovedi fatale. Afla care sunt cateva dintre cele mai des intalnite dintre acestea, ce simptome prezinta fiecare dintre ele si mai ales ce trebuie sa faci pentru a iti proteja copilul impotriva capuselor!

Boala Lyme

Poate cea mai cunoscuta dintre bolile provocate de capusa, boala Lyme este o infectie cauzata de cateva tipuri de bacterii, care sunt purtate si raspandite de o varietate de specii de capuse. Capusa musca soareci sau caprioare care sunt infectate cu bacteria, pentru ca mai apoi sa o transmita prin muscatura la om. Adesea muscatura capusei este localizata in locuri mai putin vizibile, la subrat, in zona inghinala sau chiar pe scalp si pentru ca sunt foarte mici, capusele sunt greu de identificat.

Cu cat capusa este mai mult atasata de corp, cu atat creste riscul infectiei; de obicei este nevoie de 36-48 de ore de atasare a capusei de corpul uman pentru a transmite bacteria ce cauzeaza Boala Lyme. O leziune a pielii apare in general in cateva zile de la momentul la care s-a produs muscatura de capusa.

Simptome:

  • Febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare - in prima faza a bolii;
  • Cefalee, nevralgii, ameteli- pe masura ce boala progreseaza, daca nu este tratata;
  • Problem cardiace si artrita – in stadiile avansate ale bolii.

Tratament:

Se administreaza antibiotice oral sau intravenos, in functie de gravitate; gradul de recuperare este mare, in situatiile in care se intervine la timp.

Febra hemoragica de Crimeea-Congo

Este o boala foarte grava, contagioasa de la om la om, dobandita fie prin muscatura de capusa infectata, fie prin contactul cu un animal infectat (contactul trebuie sa se produca la nivelul pielii, sau al mucoaselor cu sangele animalului infectat). Faza de incubatie dureaza intre 3-7 zile.

Simptome:

  • Febra, dureri musculare, conjunctivita, urticarie, dureri ale articulatiilor – in prima faza a bolii;
  • Hemoragii conjunctivale, nazale si melena – in cea de a doua faza, cea hemoragica;
  • Puls slab, pierderea parului si auzului – in ultima faza.

Nu exista un tratament specific, acesta variaza in functie de faza bolii in care se afla pacientul si poate include transfuzii de sange; rata deceselor este destul de mare, asa ca profilaxia si evitarea zonelor endemice este indicata.

Encefalita de capuse

Aceasta boala este cauzata de capuse, dar si de laptele nepasteurizat contaminat, care poate cauza aparitia encefalitei de acest gen.

Simptomele apar dupa aproximativ o luna de la infectare si includ:

  • Febra, cefalee, greata;
  • Dureri de cap, gat intepenit, letargie, varsaturi;
  • In cazul complicatiilor, epilepsie, tulburari de atentie, de miscare, de memorie.

Tratamentul se administreaza in functie de stadiul bolii, monitorizarea pacientului prin spitalizare este obligatorie, iar sechelele sunt in general de ordin neurologic. Pentru a preveni acest tip de boala cauzata de muscatura capusei, exista un vaccin disponibil atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Cum prevenim muscaturile de capusa si intepaturile de tantari

  • Evitati plimbarile pe inserat pentru a limita expunerea la piscaturile de tantari;
  • Monteaza plase pentru tantari la ferestre si usi pentru a tine tantarii departe;
  • Ca sa nu fie intepati de tantari, este recomandat ca cei mici sa doarma inveliti si imbracati in pijamalute subtiri, cu maneci lungi.
  • Pentru prevenirea muscaturilor de capuse, cea mai buna solutie este sa evitam expunerea in zonele preferate de capuse: zone cu iarba inalta, tufisurile, zonele impadurite sau aflate in paragina, napadite de buruieni.
  • Capusele pot ramane pe haine, asa ca daca totusi cei mici s-au jucat in astfel de zone, dupa ce ati ajuns acasa, lasa-i sa isi dea jos hainele in afara casei sau in baie, si baga-le la spalat imediat la spalat.
  • Foloseste un spray repelant impotriva intepaturii/ muscaturii de tantari, capuse, tauni. 

SantaDerm ParasiteS Spray si Roll On repelent impotriva tantarilor si capuselor - sunt produse biocide repelente, cu ingredient activ vegetal, destinate respingerii tantarilor (Culex pipiens) si capuselor (Lxodes ricinus). Ambele produse contin ca ingredient activ Citriodiol, un produs natural, care este extras dintr-o specie de Eucalipt (Eucaliptus citriodora).

spray-repelent-capuse-tantari

Timpul de actiune este de 6-8 ore, timp care a fost stabilit in urma efectuarii testelor de eficacitate pe produs. SantaDerm ParasiteS Spray si Roll On pot fi folosite si pentru copiii incepand cu varsta de 3 luni.

Se aplica pe piele, haine sau suprafete de la o distanta de aproximativ 20-25 cm, iar durata de eficienta este de 6-8 ore. 

Taguri Intepaturi tantari Muscatura capusa copii Intepaturi insecte Muscaturi insecte Boala muscaturii de capusa Prevenire muscatura capusa Protejare copii tantari Pericole muscatura capusa Boala lyme

Articole recomandate

Citeste si despre