Pneumonia este o boala inflamatorie a plamanilor, cauzata de o infectie cu virusuri, bacterii, paraziti sau alte microorganisme. Afectiunea poate aparea la unul sau la ambii plamani si poate fi extrem de periculoasa pentru sanatate, in cazul in care copilul are un sistem imunitar slabit sau sufera si de alte boli severe.
Iata care sunt principalele simptome prin care se depisteaza pneumonia la copil si cum se trateaza corect!
Simptome ale pneumoniei la copii
Simptomele pneumoniei depind foarte mult de varsta copilului si de cauza bolii (daca este virala, bacteriana sau are alta etiologie). In functie de microorganismele care declanseaza boala, simptomele se pot manifesta diferit.
Principalele simptome ale pneumoniei intalnite la copii sunt:
- febra (care creste cu rapiditate);
- dificultati de respiratie (respiratii rapide si dificile - muschii intercostali se trag spre interior cand copilul respira, iar coastele sunt usor vizibile);
- tuse persistenta;
- varsaturi;
- stare de iritabilitate si oboseala accentuata;
- dureri in piept (in special in timpul tusei).
Cei mai multi copii bolnavi de pneumonie au un apetit alimentar extrem de scazut, care poate ingrijora serios parintii. Cel mai important este sa se asigure hidratarea copiilor, pentru a se preveni complicatii serioase, care pot pune in pericol viata celor mici.
Tipuri de pneumonii
Pneumonia poate fi de mai multe feluri. Iata care sunt acestea, ce le caracterizeaza si cum pot fi recunoscute si tratate adecvat:
1. Pneumonia pneumococica este rezultatul actiunii unui streptococ ce ii poarta numele. Desi in cazul adultilor poate fi tratata de cele mai multe ori, daca nu apare pe fondul unor alte afectiuni, pentru copii poate fi uneori fatala.
2. Pneumonia cu Micoplasma pneumoniae afecteaza de regula doar adolescentii trecuti de varsta de 15 ani si adultii cu varste mai mici de 35 de ani si de cele mai multe ori regreseaza de la sine, fara administrarea antibioticelor specifice si a terapiei.
3. Pneumonia virala este cel mai comun tip de pneumonie si totodata cel mai putin periculor. Aceasta poate fi prevenita cu ajutorul vaccinurilor anuale antigripale si, cand este cazul, se trateaza cu medicamente antivirale.
4. Pneumonia provocata de Haemophilus influenzae este, de asemenea, usor de prevenit cu ajutorul vaccinurilor, insa tratarea ei este ceva mai anevoioasa decat in cazul pneumoniei antivirale.
5. Pneumonia provocata de Chlamydia pneumonia poate sa apara in randul copiilor cu varste de peste 5 ani, dar si la adultii de pana in 35 de ani. Aceasta este contagioasa si se transmite prin vaporii si stropii de saliva in timpul tusei. Se trateaza cu antibiotice specifice, dar simptomele pot reveni oricand in urma unui tratament neadecvat.
6. Pneumonia cauzata de Pneumocystis carinii este una dintre cele mai grave manifestari ale acestei afectiuni, incidenta decesului in randul pacientilor care sufera din cauza acesteia depasind 15% dintre pacientii diagnosticati.
7. Un alt tip cunoscut de pneumonie este Boala Legionarilor, pe care o provoaca o bacterie, Legionella. Aceasta este cel mai adesea contactata din spital si este cauza a 8% din cazurile totale de pneumonie. In jumatate dintre acestea, este letala, avand o rata a mortalitatii foarte mare, tocmai pentru ca apare adesea pe fondul unui sistem imunitar slabit.
8. Pneumonia stafilococica nu este foarte frecventa, insa Stapylococcus aureus, cel care o genereaza, este letal in foarte multe cazuri, rata mortalitatii in astfel de situatii fiind cuprinsa intre 15 si 40%.
9. Psitacoza sau gripa aviara este provocata de bacteria Chlamydia psitacci, prezenta adesea la pasarile crescute in gospodarii. Tratamentul sau presupune administrarea tetraciclinei pe o perioada de cel putin 10 zile, iar rata mortalitatii in cazul sau se incadreaza in jurul valorii de 30%, cu atat mai mult cu cat este adesea prezenta in mediul rural si tratata necorespunzator sau chiar netratata.
10. Pneumonia fungica poate fi cauzata de fungi precum Blastomices dermatitidis, Histoplasma capsulatum sau Coccidiodides immitis. Simptomele sale sunt minore de cele mai multe ori si pot fi reduse si eliminate cu ajutorul medicamentelor antifungice, iar numarul cazurilor in care degenereaza sever este destul de redus.
11. Pneumonia cu bacterii gram-negative este o alta forma severa cu evolutie rapida. Aceasta este cauzata de bacterii precum Acinetobacter, Klebsiella, Serratia, Pseudomonas, Proteus sau Enterobacter, iar pacientii sunt adesea supusi procedeelor de ventilare mecanica, insotita de un tratament intensiv. Chiar si asa, rata mortalitatii in randul acestora este foarte mare, fiind cuprinsa intre 25 si 50%.
Tratamentul pneumoniei la copii
Tratamentul pneumoniei este prescris doar de catre medic si in urma consultului medical amanuntit si a analizelor de sange. Schema terapeutica administrata in caz de pneumonie depinde, in cea mai mare masura, de cauza care sta la baza afectiunii.
Cele mai frecvente tipuri de pneumonii la copii sunt cele virale si bacteriene. In cazul in care copilul este diagnosticat cu pneumonie bacteriana, pediatrul ii va prescrie un tratament cu antibiotice. Dupa 24-48 de ore de la administrarea medicamentelor, starea copilului se va imbunatati considerabil. Febra va scadea, copilul va respira mai bine si chiar si apetitul alimentar ii va reveni treptat.
Tusea este singurul simptom care ar putea persista mai mult timp, chiar si cateva saptamani. Este extrem de important sa administrezi tot tratamentul cu antibiotice copilului, indiferent de cat de mult se imbunatateste starea lui de sanatate in timpul acestuia.
Daca etiologia pneumoniei este virala, antibioticele nu au niciun efect in vindecarea bolii. In aceasta situatie, recuperarea se face de la sine, treptat, in 2-4 saptamani. Singurele masuri terapeutice sunt simptomatice. Se pot administra medicamente doar pentru scaderea febrei, nu si pentru tuse, doarece nu sunt eficiente in caz de pneumonie.
Copilul are nevoie de un tratament ambulatoriu specific. Are nevoie de odihna, intr-o incapere bine aerisita, departe de fumul de tigara sau alte toxine. Pentru ameliorarea simptomelor de tuse, dar si pentru o respiratie mai usoara, plaseaza o perna in plus sub capul copilului, in timpul repausului la pat sau somnului. In acest fel, va avea capul mai sus decat restul corpului si va putea respira mai usor.
Hidratarea este esentiala pe perioada recuperarii copilului cu pneumonie. Este important sa bea multe lichide, dar in cantitati mici si dese, pentru a se evita riscul deshidratarii.
In situatia in care copilul bolnav are o varsta mai mica de 1 an, internarea in spital este obligatorie. Riscul de complicatii este foarte mare la bebelusi, iar medicii prefera sa-i tina sub supraveghere medicala 24 de ore din 24.
Internarea copilului in spital ar mai putea fi o optiune si in situatia in care nu este apt sa ia medicamente pe gura sau este deshidratat, din cauza evolutiei rapide a bolii si acutizarii febrei. Dificultatile mari de respiratie necesita internarea copilului si mentinerea lui sub supraveghere medicala atenta.
Pneumonia este si o complicatie care poate aparea in urma unei gripe lasate netratata sau tratata incorect.
Care sunt factorii de risc ai pneumoniei
Determinarea locului in care a fost contactata pneumonia poate fi decisiv pentru stabilirea tipului acesteia si pentru administrarea unui tratament adecvat. Aceasta poate aparea in spitale sau in comunitati precum sunt cele din aziluri sau crese si gradinite. Stabilirea locului poate ajuta si la stabilirea agentului infectios.
Medicii urmaresc in primul rand daca afectiunea a aparut pe fondul unui sistem imunitar slabit sau daca pacientul era sanatos, deoarece anumite tratamente, asa cum sunt corticosteroizii, pot dauna mai mult in unele cazuri, afectand functionarea sistemului imunitar.
De altfel, specialistii vor urmari si alte caracteristici ale pacientilor, precum sunt afectiunile sistemului cardiovascular, diabetul sau expunerea la substante nocive precum sunt cele din fumul de tigara, respectiv fumatul pasiv in cazul copiilor care, alaturi de batrani, sunt mai predispusi la aceasta boala.
Copilul tau a facut vreodata pneumonie? Ce tratament a luat si cum l-ai ajutat sa resimta mai usor simptomele neplacute? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!
Pe aceeasi tema: