Rujeola (pojarul sau cori) este o afectiune contagioasa frecvent intalnita la copii. Este o boala a copilariei, cauzata de virusul rujeolic, si se manifesta prin eruptii cutanate, precedate de simptome asemanatoare racelii sau gripei. In general, nu este o boala grava, care ar putea ameninta viata copiilor, dar cei mici, sub varsta de 2 ani, sunt mai predispusi la complicatii pulmonare in urma contractarii virusului. Iata ce trebuie sa stii despre rujeola la copii!
Care sunt cauzele rujeolei si cum se transmite?
Pojarul sau rujeola este o boala a copilariei cauzata de un virus din familia paramixovirusurilor, care determina, in general, aparitia afectiunilor respiratorii.
Fiind o afectiune virala, pojarul se transmite de la o persoana la alta pe cale anaeroba. Copiii sunt cei mai predispusi la a contracta virusul, fiind mereu tentati sa bage manuta in gurita sau sa o duca la ochi dupa ce intra in contact cu obiecte infectate cu virusul rujeolic. Boala se transmite de la un copil la altul prin aer, in timpul vorbirii, in urma contactului cu picaturile de saliva, secretiile nazo-faringiene, proiectate in jur in urma vorbirii sau tusei unei persoane infectate.
Care este perioada de incubatie a rujeolei?
Perioada de incubatie, adica intervalul de timp dintre momentul infectarii si cel al aparitiei primelor simptome, se incadreaza intre 7 si 18 zile. In cele mai multe cazuri, primele simptome apar dupa 8-12 zile de la momentul infectarii cu virusul rujeolic.
Care sunt simptomele pojarului?
Desi cel mai cunoscut simptom al pojarului este eruptia cutanata, adica acele bubite mici care se raspandesc pe tot corpul copilului tau si care-l mananca, boala debuteaza cu alte simptome si este insotita si de alte manifestari.
In prima faza, simptomatologia pojarului este foarte asemanatoare cu a unei gripe. Debuteaza cu febra (38 de grade Celsius sau mai mare), rinoree, stranut sau tuse persistenta, umflarea ganglionilor latero-cervicali, ochi rosii, lacrimare, stare de moleseala.
Dupa 2-3 zile, simptomele initiale incep sa scada in intensitate si sa faca loc unei prime forme de eruptii, dar care nu este cea finala. Primele pete pe piele sunt mici, albicioase, usor proeminente si sunt localizate in cavitatea bucala. Se mai numesc si pete Koplik si apar in special pe interiorul obrajilor.
In zilele 4-5, incepe sa-si faca aparitia eruptia cutanata propriu-zisa, caracterizata prin niste macule de culoare rozalie, care cresc in dimensiune si care au margini usor dintate. Bubitele apar prima oara pe fata, in special in spatele urechilor, trunchi si membre, dar se pot raspandi si in alte zone ale corpului.
Eruptia dureaza in jur de 4-5 zile si este adesea insotita de o senzatie usoara de mancarime. Dispar in ordinea in care au aparut si lasa in locul lor cateva pete usor maronii, decolorate, care dispar pe masura ce trece timpul.
Citeste si: Cele mai periculoase boli pentru copilul tau
Cum se trateaza cori?
Parintii ajung cu copiii la medic abia dupa debutul bolii, cand incep sa apara deja primele bubite, moment in care boala este foarte contagioasa. Diagnosticarea rapida este foarte importanta, pentru controlarea mai buna a evolutiei simptomatologiei.
Fiind o afectiune virala, rujeola nu se trateaza cu medicamente. Cu toate acestea, pediatrul ii poate prescrie copilului medicatie pentru ameliorarea simptomelor, in special a febrei sau a durerilor. In niciun caz nu se dau antibiotice copilului, deoarece nu este o infectie bacteriana, si nici aspirina, din cauza riscului de sindrom Reye.
Ingrijirea se face la domiciliu, dar sub supravegherea constanta a medicului. Cazurile severe, in special cele aparute la copiii sub 2 ani, sunt tratate in spital, deoarece pot prezenta complicatii severe.
Se recomanda administrarea crescuta de lichide, in special in perioada in care febra este constanta.
Apetitul copilului va fi scazut, dar nu trebuie fortat sa manance, daca nu poate. Da-i sa pape cantitati mai mici de alimente, dar mai hranitoare si intr-o forma mai usor de consumat - piure, pilaf, supa, iaurt, banana cu biscuite etc.
Copilul poate iesi afara sau reveni la scoala cam la o saptamana distanta dupa disparitia febrei si a eruptiei cutanate, insa cel mai sigur este sa intrebi medicul.
Copilul tau a facut rujeola sau pojar? Cum a facut fata simptomelor? Ce trucuri cunosti pentru a ameliora maifestarile neplacute la bolii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!