Vaccinarea antihepatita A

/ / Modificat: 2011-10-28
Vaccinarea antihepatita A

Hepatita A este o infectie virala a ficatului, cauzata de un virus ce poate fi eliminat prin imunizare in prealabil. Vaccinarea poate fi facuta la orice varsta si are o durata de imunizare de minim 10 ani. Vaccinul impotriva hepatitei A nu a fost inclus in Programul national de vaccinare. Vaccinarea este insa recomandata copiilor cu varsta intre 12 si 23 de luni in alte tari, precum S.U.A.

Hepatita A

Numita si "boala mainilor murdare", hepatita A se transmite de obicei prin contaminarea alimentelor cu mainile in cazul unei igiene precare (virusul este prezent in scaun).

Semnele infectiei isi fac aparitia la 6 luni de la infestare, iar aceasta boala nu poate fi tratata. Ameliorarea simptomelor survine de la sine, in urma reactiei imunitare a organismului. Multi purtatori ai virusului nu dezvolta boala, dar pot raspandi mai departe infectia.

In cazuri rare, hepatita A poate provoca simptome mai grave si poate chiar duce la moarte, in cazul copiilor cu probleme hepatice mai vechi.

Cel mai cunoscut vaccin antihepatita A este Havrix, produs de GlaxoSmithKline, dar vaccinul este disponibil in farmacii in mai multe forme autorizate, produse de companii farmaceutice diferite.

Vaccinarea antihepatita A

In Romania, vaccinarea impotriva infectiei cu virusul hepatitei A este recomandata atunci cand riscul de expunere la boala este ridicat, in cateva cazuri:

  • copii care locuiesc in comunitati cu risc sporit de infectie cu hepatita A;
  • copii institutionalizati sau care petrec o mare parte din zi in colectiv;
  • copii cu boli hepatice cronice;


Schema de vaccinare vizeaza doua doze: cea initiala si rapelul. In cazul copiilor si adolescentilor cu varsta pana la 18 ani se recomanda folosirea unei doze pediatrice, de 0,5 ml. Rapelul este administrat apoi dupa 6-12 luni, in aceeasi zona.

In cazul copiilor cu varsta sub 2 ani, vaccinul se administreaza pe coapsa, in timp ce la cei mai mari vaccinul si rapelul se fac pe brat, in regiunea deltoidiana.

Foto: dete.bg

Imunizare si efecte secundare

Vaccinul antihepatita A este in general bine tolerat de copii, iar reactiile adverse dispar de obicei rapid. Aplicarea corecta a ambelor doze de vaccin produce o imunizare de minim 10 ani. De cele mai multe ori aceasta dureaza intre 21 si 27 de ani.

Este contraindicata vaccinarea pentru copiii care sufera de boli acute febrile moderate sau severe si pentru cei care au o hipersensibilitate cunoscuta la componentele vaccinului. Efectele secundare pot include:

  • durere in zona injectarii vaccinului;
  • migrene;
  • pierderea apetitului;
  • oboseala.


Copiii care au avut reactii alergice la prima doza de vaccin nu trebuie sa primeasca si rapelul sau sa fie vaccinati din nou dupa o perioada mai lunga de timp. Vaccinul antihepatita A trebuie evitat si in timpul sarcinii, deoarece reactiile adverse ar putea afecta dezvoltarea fatului.

Repetarea vaccinului o data la 10 ani poate asigura protectia continua impotriva hepatitei A, dar spalarea corecta a mainilor ramane o masura de protectie eficienta impotriva a multi alti virusi.

Taguri Vaccin Hepatita A

Articole recomandate

Citeste si despre