Boala mana-picior-gura este o infectie acuta virala, intalnita cel mai adesea la copiii mici, caracterizata de vezicule dispuse la nivelul cavitatii bucale, mainilor, picioarelor, rar in zona feselor sau inghinala. Infectia virala e determinata de un enterovirus, cel mai adesea Coxsackie A16, dar si de tulpini de Enterovirus 71, Echovirus etc. Este intalnita frecvent la copii sub varsta de 10 ani, mai rar la adulti. Infectia se produce pe cale fecal-orala, prin contactul cu secretiile infectate din vezicule sau prin saliva. Virusul patrunde rapid si se localizeaza in piele si mucoase. Tinde sa fie mai severa la varstnici, gravide sau cei cu imunitatea afectata.
Cum se manifesta boala mana-picior-gura
Incubatia are o durata de circa o saptamana. Afectiunea debuteaza la cei mai multi pacienti cu dureri in gat, stare de rau, febra, urmate de aparitia de vezicule dureroase pe mucoasa bucala, limba, cerul gurii, maini si picioare (inclusiv in zona unghiilor), fese.
Functie de tipul de virus extinderea leziunilor poate varia.
La nivelul mainilor sau picioarelor leziunile sunt localizate cu precadere in zona palmelor si talpilor, sunt rosii, centrate de o vezicula alb-gri.
In gura veziculele se rup rapid, caracteristic fiind aspectul de mici eroziuni inconjurate de o zona intens rosie.
Un numar mic de pacienti prezinta marirea ganglionilor. Durata leziunilor este de 5-10 zile; o treime din pacienti prezinta doar leziuni la nivelul cavitatii bucale.
Cum se trateaza boala mana-picior-gura
Diagnosticul se pune in general pe baza manifestarilor clinice, alte investigatii nefiind necesare; virusul poate fi identificat la nevoie prin culturi de la nivelul leziunilor cutaneo-mucoase sau din scaun.
Tratamentul este in cea mai mare suportiv.
Paracetamolul, ibuprofenul sunt utile in reducerea senzatiei dureroase de la nivelul cavitatii bucale si febrei; rar, pentru leziunile foarte dureroase poate fi folosit anestezic local.
Leziunile pot fi curatare cu spray cu clorhexidina; nu se recomanda ruperea acestora, existand riscul raspandirii virusului si suprainfectiei cu alti germeni.
Importanta este mentinerea unei hidratari si nutritii adecvate. Durerea la nivelul cavitatii bucale determina dificultate la inghitire, iar febra accentueaza riscul de deshidratare.
Complicatiile bolii mana-picior-gura
Deshidratarea este una din complicatiile cele mai frecvente; la fel descuamarea palmo-plantara, aparitia unor dungi pe suprafata unghiilor sau chiar pierderea acestora la distanta dupa boala.
Exista si forme severe de boala care se pot complica cu meningita, encefalita, miocardita, pneumonie adesea la varstnici si in populatia imunodeprimata.
La femeile insarcinate, mai ales in primul trimestru de sarcina, exista riscul de avort spontan sau retard de crestere a fatului.
Cum putem preveni boala mana-picior-gura
Prognosticul bolii este bun, chiar daca manifestarile sunt ceva mai severe la copii fata de populatia sanatoasa adulta. Virusul este eliminat prin scaun pana la o luna dupa debutul bolii.
Atat timp cat leziunile sunt prezente, copilul poate fi izolat de colectivitate.Mentinerea unor reguli stricte de igiena, spalarea mainilor, dezinfectarea suprafetelor de contact, izolarea persoanelor contagioase reduc raspindirea virusului.
Articol scris de dr. Ioana Simian, medic primar dermatolog; Medicover Victoria/Centrul de diagnostic si tratament Victor Babes