Bolile contagioase la copii in sezonul rece – cum le combatem

/ / Modificat: 2020-10-28
Bolile contagioase la copii in sezonul rece – cum le combatem

Sezonul rece, vremea schimbatoare, supraaglomerarea din crese, gradinite si scoli favorizeaza  factorii infectiosi care provoacă tulburari de sezon, precum rinite, bronsite, bronsiolite, dar si boli ale copilariei, ca rujeola, rubeola, varicela ori oreionul. Din cauza sistemului imunitar aflat in dezvoltare si a lipsei de anticorpi, cei mici se pot imbolnavi foarte repede, comparativ cu un adult. 

 

In functie de gradul de severitate al bolii, se cere sfatul medicului. Acestea pot fi, insa, evitate prin preventie si prin stimularea sistemului imunitar. Iata care sunt principalele boli contagioase ale copilariei, ce masuri de precautie simple poti lua pentru a combate infectiile şi cum poti contribui la stimularea sistemul imunitar al celor mici. 

Bolile contagioase

Exista cateva boli ale copilariei foarte contagioase si este important sa le recunosti si sa stii sa le combati. 

De natura virala, rujeola poate duce la dezvoltarea unor tulburari grave, inclusiv neurologice. In acest caz, cei mai expusi sunt copiii cu varsta de aproximativ 5 - 6 luni, rujeola fiind contagioasa chiar cu 6 zile inainte de aparitia primelor semne ce confirma boala. 

Tot de natura virala si extrem de contagioasa este rubeola, care afecteaza de obicei copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 9 ani. Transmiterea are loc prin contactul direct cu o persoana infectata, care poate fi contagioasa cu cinci zile inainte de aparitia primelor simptome. 

Oreionul apare de obicei la sfarsitul iernii si primavara si se raspandeste prin contact direct. Pacientii tineri sunt contagiosi cu trei zile inainte de aparitia simptomelor.

In cazul acestor boli precum rujeola, rubeola si oreionul, cea mai buna metoda de prevenire a celor trei boli este vaccinul ROR.

Varicela este frecventa in randul copiilor cu varsta sub 10 ani si este cauzata de acelasi virus de tip herpetic ce provoaca zona zoster la adulti. Dupa ce o persoana se imbolnaveste de varicela, virusul ramane cantonat in organism, dar poate să se reactiveze in anumite circumstante sub forma de zona zoster. Varicela se manifesta sub forma de erupție care apare la inceput pe fata, piept si spate, apoi se raspandeste pe tot corpul, provocand vezicule si mancarime severa. Virusul se transmite de obicei prin contact direct. Cea mai buna metoda de prevenire a varicelei este vaccinul. 

Tusea convulsiva are origine bacteriana si poate provoca complicatii grave la copii. Contaminarea are loc prin caile respiratorii, prin picaturi de saliva. De obicei, sugarii sub sase luni sunt spitalizati, iar copiii mai mari sunt tratati cu antibiotice, recomandate de medic, timp de aproximativ o luna. Prevenirea tusei convulsive se poate face cu ajutorul unui vaccin. 

Anual, milioane de persoane se imbolnavesc de gripa, o boala sezoniera care poate duce si la deces. Vaccinul antigripal este bine tolerat, iar eficacitatea acestuia variaza intre 60% si 90%, fiind recomandat mai ales copiilor care sufera de anumite afectiuni, precum cele autoimune, diabet sau boli cronice.  

Igiena impecabila

Igiena este cu siguranta cea mai buna arma de aparare impotriva manifestarilor sezoniere, pentru ca, in majoritatea cazurilor, contactul direct este principalul vector de transmisie. Prin urmare, copiii trebuie sa se spele pe maini cat mai des posibil, mai ales dupa folosirea transportului in comun sau daca au mers in locuri publice. De asemenea, trebuie pastrata o igiena ireprosabila atunci cand sunt raciti, stranuta, tusesc sau isi sufla nasul.

Sportul regulat, inclusiv mersul pe jos, stimuleaza sistemul imunitar, elimina toxinele si reduce starile de stres. In plus, exercitiile fizice ajuta la oxigenarea corespunzatoare a creierului. 

Alimentatia echilibrata 

Alege pentru copilul tau o dieta bogata in vitamine si minerale. Printre compusii nutritivi care participa la buna functionare a organismului se numara fierul, pe care il gasesti in carne, mai ales cea rosie, precum si vitaminele, in special vitamina C. Include in meniul din sezonul rece ficat de vitel, carne rosie si linte, pentru fier, citrice, kiwi, broccoli si patrunjel, pentru vitamina C. De asemenea, medicul poate recomanda si suplimentele alimentare, de exemplu, vitamina D, care, in general, este prezenta in organism intr-o cantitate insuficienta. 

Odihna

Schimbarea anotimpului, oboseala specifica dupa terminarea programului de gradinita sau scoala sunt motive pentru ca cei mici sa sufere de o scadere a nivelului de energie. Un corp epuizat este mult mai receptiv la virusuri si bacterii si are o capacitate mai mica de a se apara de astfel de agresiuni. Respecta un orar corect pentru somnul celor mici, mai ales ca acestia au nevoie de mai multe ore de odihna decat adultii.

In sezonul rece, avem tendinta de a ne refugia in casa. Aeriseste frecvent locuinta – zilnic, cel putin 10 minute. Nu supraincalzi camerele si foloseste metode de umidificare a aerului. Daca este uscat, acesta afecteaza mucoasa cailor respiratorii si face organismul mai sensibil la agentii patogeni.

Sursa foto: Pexels.com

 

Articole recomandate

Citeste si despre