Cand si cat timp este copilul contagios?

/ / Modificat: 2024-11-14
Cand si cat timp este copilul contagios?

Bolile contagioase ale copiilor sunt cele care dau cele mai multe batai de cap parintilor. Necesita ingrijire atenta si una dintre cele mai greu de tinut in frau reguli pentru cel mic este carantina. Izolarea copilului de locuri de joaca, de prieteni si familie este destul de chinuitoare, dar esentiala. Afla cand anume este copilul tau contagios si in cazul celor mai frecvente boli!

Raceala (infectia sistemului respirator superior)

Majoritatea copiilor intre 1 si 3 ani pot face pana la 12 raceli pe an. Principalele semne sunt tusea si nasul infundat sau care curge.

Copilul este extrem de contagios atunci cand se simte cel mai rau (3-5 zile). Simptomele pot persista pana la 2 saptamani, dar perioada de contagiozitate este mai restransa.

Infectia urechii

Una dintre cele mai frecvente boli la bebelusi, cauzata de bacterii aflate in spatele timpanului ce da nastere unei acumulari de presiune in canalul urechii medii. Este o afectiune dureroasa pentru micut. Ea in sine nu este contagioasa, insa poate insoti o raceala a copilului, atunci poate deveni.

Medicii incearca sa limiteze prescrierea de antibiotice in acest caz si sa limiteze tratamentul la calmante. In cazuri severe se apeleaza totusi la antibiotice.

Diaree si varsaturi

Uneori sunt acompaniate si de febra si sunt cauzate de virusuri care patrund in tractul intestinal al copilului. Varsaturile dureaza intre 24-48 de ore, dar diareea poate dura si o saptamana sau mai mult.

Acestea sunt contagioase in masura in care copilul intra in contact cu fecalele contaminate sau cu voma. Este important sa tii fratiori sau alti copii edparte de ele si sa te speli foarte bine pe maini dupa ce schimbi micutul sau il ingrijesti. Ei sunt contagiosi de la primul simptom si pana cand acestea dispar.

Conjunctivita

O afectiune oculara frecventa in randul copiilor care se manifesta prin roseata, mancarine, durere sau usturime la nivelul ochilor, dar si prin lacrimare.

Infectia oculara se face prin contactul direct cu germenii atingand un obiect contaminat de la o persoana contaminata sua chiar persoana insasi. Este una dintre bolile cu care un copil se poate infecta singur. Daca are conjunctivita la un singur ochi isi poate infecta usor si celalalt ochi daca pune manuta la cel bolnavior si apoi imediat la celalalt. Copilul este contagios inca de cand apare boala, iar riscul dispare la 24 de ore dupa administrarea tratamentului.

Varicela

Este o infectie virala care cauzeaza o eruptie cutanata, dar si interna, cu pustule si vezicule care sunt rosiatice, pline cu un lichid si dau mancarimi chinuitoare.

Perioada infectioasa a varicelei se incadreaza intre 2-3 zile de dinainte de aparitia eruptiei pana in momentul in care toate veziculele formeaza crusta. Perioada maxima de contagiozitate este in primele (maxim 5) zile de cand incep sa apara bubitele. Infectia virala este transmisa de la o persoana la alta prin contactul direct cu vezicule sparte sau pe cale aeriana.

Infectia gatului cu streptococ

Este o infectie bacteriala care include dureri de gat, de cap, scaderea apetitului, dureri abdominale si greata. Diagnosticarea afectiunii se face prin testarea unei culturi de saliva.

Este o afectiune des intalnita printre copii si foarte contagioasa. Streptococul se raspnadeste si transmite cu usurinta prin stranut, tuse sau prin folosirea la comun a unor produse ale copilului bolnav (lingurita, canuta etc.). Este important sa schimbi periuta de dinti a copilului imediat ce incepi tratamentul cu antibiotce.

Ea este contagioasa inainte de aparitia simptomelor.

Impetigo

Impetigo este o afectiune a pielii cauzata de un stafilococ sau streptococ, extrem de contagioasa. Copilul poate contracta bacteria doar prin simpla atingere a unui copil infectat sau a unui produs folosit de acesta. Simptomele sunt piele rosiatica, basicute care se sparg usor, mancarime etc. Ele apar in principal in zona gurii si a nasului, dar si in alte zone.

Perioada de contagiozitate se intinde in primele 24 de ore de la aparitia simptomelor.

Pneumonia

Pneumoniile sunt frecvente in sezonul rece printre copii. Se manifesta prin probleme de respiratie la copii si simptome specifice astmului si pot dura si cateva saptamani.

Este o afectiune contagioasa care se transmite prin tuse si stranut. In forma virala copiii sunt contagiosi atat timp cat manifesta simptomele. In forma bacteriana, contagiozitatea dureaza de la primul simptom pana al 48 de ore dupa administrarea antibioticelor.

Tusea convulsiva (magareasca)

Este o afectiune comuna printre copii si extrem de contagioasa. Modul de raspandire este foarte simplu. Sursa de infectie o reprezinta o alta persoana bolnava. Transmiterea se face pe cale aeriana (stranut, tuse etc.) si prin contact direct.

Copilul bolnav de tuse convulsiva este contagios foarte mult timp, perioada putand dura si pana la 6 saptamani, in care este contagios.

Sursa foto: freepik

Taguri Boli contagioase Raceala copii Nas infundat copii Varicela Impetigo Tuse convulsiva

Articole recomandate

Citeste si despre