Conjunctivita inseamna o inflamatie a membranei subtiri care acopera ochiul si interiorul pleoapelor. Cele mai comune cauze ale inflamatiilor sunt infectiile virale sau bacteriene. Conjunctivita infectioasa poate aparea la orice varsta, insa copiii sunt mai susceptibili acestui tip de infectie.
Posibili factori care sa determine infectia la nivelul ochilor
Medicul va examina ochii bebelusului si te va intreba care sunt simptomele pe care le-ai observat acasa. Factorii determinanti pe care doctorul ti-i poate comunica sunt:
• Un virus - daca bebelusul atat simptome de conjunctivita cat si de raceala, infectia este cel mai probabil virala. Virusii sunt cele mai comune cauze ale conjunctivitei;
• Bacterii - daca ochii bebelusului tau secreta o substanta galbena consistenta care face ca pleoapele sa i se lipeasca sau sa i se umfle, de vina ar putea fi o bacterie de tipul stafilococ, streptococ sau hemofila;
• Un alergen - reactiile alergice se intalnesc rar la copiii sub 1 an, dar daca ochii bebelusului tau sunt umflati si umezi si ii curge nasul, este posibil sa aiba o reactie alergica la polen, praf sau fum. O reactie alergica nu inseamna o infectie, insa poate deveni una daca bebelusul continua sa fie expus la factorul declansator.
Conjunctivita de cauza infectioasa (de natura virala sau bacteriana) se poate transmite de la o persoana la alta, insa nu determina complicatii serioase in cazul in care este diagnosticata si tratata precoce.
Cum imi dau seama daca bebelusul meu are conjunctivita infectioasa?
Conjunctivita infectioasa:
• apare de obicei la un ochi si se intinde si la celalalt;
• cauzeaza ochi rosii si secretii;
• poate inflama si pleoapele, prin inrosire, iritatie, uscare si cojire a pielii din jurul ochilor.
O secretie alb-galbuie este de cele mai multe ori provocata de conjunctivita bacteriana si face ca pleoapele sa se lipeasca, facand dificila deschiderea ochilor.
Conjunctivita virala
Conjunctivita virala trece de la sine de obicei, cam intr-o saptamana. Medicul te va sfatui sa mentii zona curata, spaland cu grija ochii bebelusului cu apa calduta si indepartand secretiile uscate. Daca simptomele nu trec in doua saptamani anunta medicul.
Cand vine vorba de conjunctivita virala sau bacteriana, bebelusul se va simti bine cu o compresa calduta: inmoaie o bucata curata de material in apa calda si pune-o pe zona infectata.
Conjunctivita bacteriana
Daca bacteriile sunt agentii declansatori, doctorul va prescrie unguient antibiotic sau picaturi pentru ochi, pe care sa i le administrezi celui mic aproximativ o saptamana. Tot ce trebuie sa faci cand aplici unguentul e sa tragi pleoapa inferioara a bebelusului usor in jos si sa aplici direct din tub pe toata lungimea ei.
Cand folosesti picaturi pentru ochi trebuie sa le pui in coltul interior al ochiului, de preferinta atunci cand acesta este inchis, deoarece atunci cand bebelusul va deschide ochii, picaturile vor curge in interior.
Nu uita sa te speli pe maini inainte si dupa aplicarea tratamentului pentru conjunctivita si sa verifici inainte termenul de valabilitate al acestuia.
Conjunctivita alergica
Conjunctivita alergica este provocata de substante iritante, se impune sa le identifici si sa le inlaturi.
Daca infectia ochilor ii creeaza bebelusului disconfort, incearca o compresa rece pentru a calma conjunctivita alergica.
Parerile specialistilor
Conjunctivita infectioasa este contagioasa, deci o buna igiena este importanta pentru prevenirea raspandirii acesteia. Ce poti face pentru a preveni infectia:
• spala-te pe maini inainte si dupa ce ai contact cu ochii copilului bolnav;
• foloseste un prosop doar pentru el si asternuturi separate, pana cand infectia se vindeca;
• spala cu regularitate asternuturile si prosoapele bebelusului suferind de conjunctivita;
• evitarea frecatului si atingerii zonei conjunctivale infectate.
Daca bebelusul are conjunctivita, mergi la medic imediat, deoarece aceasta poate fi o infectie grava in cazul unui bebelus.
Uneori bebelusii fac conjunctivita din cauza unor infectii cu gonoree sau chlamydia, luate de la mama pe parcursul nasterii (conjunctivita neonatala). Secretia de materie (puroi) cam la o saptamana dupa nastere este un semn ca bebelusul ar putea suferi de aceasta afectiune si este necesar sa il duci la medic.
Conjunctivita alergica sau iritatia ochilor poate avea cauze multiple, inclusiv reactia la polen, par de animale, praf, conservanti folositi in picaturile de ochi si chimicale cum ar fi vopsea ori solventi. In mod normal afecteaza ambii ochi in acelasi timp si produce mancarimi ale nasului si ochilor, stranutat si ochi inlacrimati.
Un obiect care i-a intrat bebelusului in ochi poate avea acelasi simptome ca si conjunctivita, iar daca ti se pare acesta ar putea fi motivul, mergi la medic pentru a te ajuta sa indepartezi problema.
Un singur tip de conjunctivita (keratoconjunctivita) poate da senzatia ca ai ceva in ochi si este atat de grava si dureroasa incat este greu sa deschizi ochii. Daca este lasata netratata, aceasta poate duce la afectarea vederii permanent, asadar daca ti se pare ca bebelusul are dureri este necesar sa il duci la medic.
Sursa Sfatulmedicului.ro.
Ce spun mamicile despre conjunctivita la bebelusi
O fetita avea ochii rosii de doua saptamani, asadar mamica a fost cu ea la medic si i s-a spus ca are conjunctivita. Recomandarea doctorului a fost tratamentul cu picaturi Tobrex administrate cate patru pe zi, insa acest tratament a agravat mai mult infectia.
O mamica i-a dat baietelului sau in varsta 23 de luni, la recomandarea medicului, Tobrex si Kanamicina unguent si i-a trecut in sapte zile.
O alternativa de succes a fost achizitonarea de Nettacin de la farmacia naturista.
In cazul unui sugar de cinci zile o forma foarte urata de conjunctivita a fost tratata cu antibiotic Okacin, deoarece la analize acesta a iesit a avea efect asupra infectiei. Ulterior mamica a mers la oftalmolog pentru ca pediatrul nu mai vazuse o forma asa de grava. Dupa administrarea picaturilor timp de 28 de ore s-a vazut diferenta, sugarul a inceput sa deschida ochiul.