Meningita este una dintre cele mai temute boli ale copilariei. Aceasta are o evolutie rapida si poate lasa sechele grave daca nu este tratata la timp. Tocmai din acest motiv este esential sa recunosti din timp primele semne ale meningitei si sa mergi cat mai repede la medic cu micutul.
Care sunt simptomele meningitei
La fel cum se intampla si in cazul altor boli, in cazul copiilor simptomele pot varia in functie de varsta copilului.
In cazul copiilor mai mari, care au peste 6 ani si care pot spune ce ii supara este mai simplu de detectat. Insa, in cazul bebelusilor este mai dificil, iar un prim semnal ar fi starea de iritare a copilului. Din acest motiv, depistarea precoce a meningitei poate fi o adevarata provocare chiar si pentru medici.
Iata care sunt cele mai comune simptome ale meningitei in functie de varsta copilului:
Copii sub 12 ani: stari de agitatie, plans frecvent (aparent fara motiv), fontanele bombate („punctul moale” de pe capul bebelusilor), convulsii, febra, modificari ale pielii si varsaturi. Aceste simptome nu se amelioreaza, de obicei, cu tratamentele medicale obisnuite.
Copii peste 12 ani: torticolis (contractura muschilor gatului), dureri severe de cap, febra, varsaturi, schimbari comportamentale.
Care sunt cauzele meningitei
Meningita este o infectie a sistemului nervos, localizata la nivelul tesuturilor numite meningi. Acestea sunt straturi de tesut subtire si rezistent care acopera creierul si alte organe, pentru a le proteja de agresiunile externe. Meningita poate fi cauzata, asadar, de bacterii si virusuri comune. Insa cauza aparitiei meningitei difera in functie de varsta, astfel:
-
Nou-nascuti: Streptococcus agalactiae , Escherichia coli si Listeria monocytogenes
-
Sugari intre 1 si 3 luni: Streptococcus agalactiae , Streptococcus pneumoniae si Neisseria meningitidis
-
Copii de peste 3 luni: N. meningitidis si Streptococcus pneumoniae
Diagnosticul si tratamentul meningitei
Odata ce copilul este internat in spital, medicii pediatri vor solicita analize care sa confirme diagnosticul. De regula tratamentul specific nu se administreaza pana la confirmarea diagnosticului. In cazuri grave insa, medicii pot solicita inceperea tratamentului inainte de sosirea rezultatelor analizelor. Totul depinde de starea generala a copilului.
Printre analizele specifice pentru confirmarea diagnosticului se numara:
-
Punctie lombara – aceasta analiza consta in prelevarea de lichid cefalorahidian, lichid care circula sub meninge. Analizarea in laborator va confirma atat diagnosticul cat si cauzele care au dus la acesta.
-
Numarul de celule albe – numarul de celule albe din sange poate confirma o infectie.
-
Chimia sangelui - Acest studiu este utilizat pentru a cuantifica markerii infectiei, cum ar fi procalcitonina, proteina C reactiva (CRP) si rata de sedimentare a eritrocitelor (VSH).
-
Hemocultura – se va preleva o proba de sange si va fi pus intr-un mediu special. Aici se va evalua cresterea microorganismelor. Dezavantajul acestui test este ca rezultatul este asteptat mult timp iar tratamentul trebuie sa inceapa imediat. Tocmai de aceea se apeleaza la punctie lombara.
Suspectezi ca micutul tau are meningita? Iata ce trebuie sa faci
Daca suspectezi ca micutul tau are unul dintre simptomele specifice meningitei este important sa mergi de urgenta la cel mai apropiat spital de pediatrie.
Daca micutul are antecedente medicale sau teste recent efectuate, nu uita sa iei cu tine documentele. Este indicat sa te pregatesti si pentru internare, deoarece daca suspiciunea este confirmata medicii vor interna copilul pentru tratament timp de cateva zile. Durata depinde de starea copilului.