Diferente intre rubeola, rujeola si varicela la copii

/ / Modificat: 2023-12-07
Diferente intre rubeola, rujeola si varicela la copii

Rubeola, rujeola si varicela sunt printre cele mai cunoscute boli ale copilariei. Chiar daca au manifestari asemanatoare, aceste afectiuni difera intre ele in ceea ce priveste cauzele, tratamentul, dar chiar si simptomatologia. Invata sa faci diferenta intre rujeola, rubeola si varicela, pentru a avea grija cat mai bine de micutul tau!

Este foarte important sa stii sa diferentiezi cele trei afectiuni, dar si alte boli ale copilariei, deoarece multe dintre ele sunt confundate de parinti cu alergii sau iritatii ori alte afectiuni ale pielii. Administrarea unor tratamente gresite si ingrijirea necorespunzatoare a micutului pot creste riscul de complicatii severe.

Cauzele rubeolei, rujeolei si varicelei

Una dintre primele diferente intre cele trei boli ale copilariei consta in cauzele care le provoaca.

Varicela (varsatul de vant) este o boala a copilariei cauzata de virusul varicella-zoster si este extrem de contagioasa. Aproape 90% dintre persoanele care stau in preajma unui bolnav de varicela (respira acelasi aer cu el) fac, la randul lor, varicela.

Rubeola (pojarul german) este o boala infectioasa cauzata de un virus ARN din familia togaviridae (genul rubivirus). Pentru prevenirea acestei afectiuni, s-a dezvoltat un vaccin care se administreaza obligatoriu copiilor, in scoala, si care este eficient in peste 99% din cazuri.

Rujeola (pojarul) este o boala infecto-contagioasa cauzata de virusul rujeolic din familia Paramyxovirus (genul Morbillivirus).

Moduri de transmitere (contagiozitate) ale rubeolei, rujeolei si varicelei

Toate cele trei boli se transmit pe cale aerogena sau prin atingerea obiectelor infectate cu picaturi de saliva, secretii nazale si conjuctivale.

In cazul rujeolei, copilul este contagios patru zile inainte si tot atatea dupa aparitia eruptiei cutanate specifice afectiunii.

Perioada de contagiozitate este mai extinsa in cazul rubeolei. Se intinde la 7-10 zile inainte de eruptie si aproximativ 5-7 dupa aceea.

Cea mai contagioasa perioada a varicelei incepe cu aproximativ trei zile inainte de eruptia pe piele si continua in primele doua faze, pana cand veziculele prind crusta, adica vreo 5 zile dupa eruptie.

Simptomele rujeolei, rubeolei si varicelei

Chiar daca cele trei boli infectioase se manifesta aproximativ la fel, prin bubite aparute pe piele si mancarimi incomode, exista cateva manifestari care le diferentiaza.

Simptomele rubeolei (pojarului german)

  •  debut lent, cu simptome usoare;
  •  usoara crestere a temperaturii corporale (38.9 grade Celsius);
  •  dureri de cap;
  •  ochi rosii, iritati si inflamati (conjunctivita);
  •  rinoree;
  •  umflarea sau marirea nodulilor limfatici de la baza capului, din spatele gatului si al urechilor;
  •  o iritatie usoara, rozalie, care apare mai intai pe fata si apoi se extinde cu rapiditate pe trunchi, brate si picioare.

Simptomele varicelei

Varicela are un tablou simptomatologic complex si debuteaza brusc, in special prin manifestari specifice unei gripe - stare de moleseala, febra, frisoane etc.

  •  pete rosiatice pe piele, asemanatoare unor muscaturi de insecte, in special pe fata, scalp, piept si spate;
  •  febra;
  •  dureri de cap usoare;
  •  dureri abdominale;
  •  lipsa poftei de mancare;
  •  tuse uscata.

Eruptia cutanata a varicelei trece prin trei faze succesive, cu simptome specifice:

  •  mai intai sunt pete rosii sau umflaturi - care se transforma ulterior in vezicule pline cu lichid clar sau tulbure;
  •  in faza a doua, veziculele se rup si curge lichidul din ele;
  •  in faza a treia, veziculele rupte fac cruste si incep sa se vindece.

Simptomele rujeolei

Majoritatea simptomelor rujeolei sau pojarului sunt asemanatoare cu ale rubeolei si ale varicelei, singurele simptome distincte fiind sensibilitatea la lumina, senzatia de gat uscat si aspectul eruptiei cutanate.

Eruptia se caracterizeaza, in prima faza, prin pete mici, rosiatice sau albicioase, cu un nucleu gri, localizate in cavitatea bucala si pe interiorul obrajilor.

Pe piele, eruptia se dezvolta mai intai la nivelul fetei si in spatele urechilor, iar apoi se raspandeste pe tot corpul.

In rest, simptomele pojarului mai includ:

  •  febra usoara;
  •  rinoree;
  •  diaree;
  •  umflarea ganglionilor latero-cervicali;
  •  ochi iritati, care lacrimeaza;
  •  tuse uscata.

Cand poate fi rujeola o amenintare?

Desi in cele mai multe dintre cazuri rujeola este o afectiune care poate fi tratata si se remediaza intr-un timp relativ scurt, fara a face ravagii in sistemul imunitar al celor care sufera din cauza acesteia, exista si cazuri in care aceasta poate dezvolta complicatii foarte agresive si chiar fatale. De altfel, conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceasta boala este, la nivel mondial, una dintre cele mai frecvente cauze ale deceselor infantile ale copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani.

Rujeola afecteaza anual aproximativ 20 de milioane de oameni, iar numarul deceselor inregistrate poate ajunge si la 100.000 pe an. Medicii sunt de parere ca nu exista o regula in privinta aparitiei complicatiilor, asa ca boala ar trebui supravegheata de catre un medic inca de la primele simptome, mai ales in cazul copiilor, deoarece sistemul imunitar al acestora nu este complet dezvoltat si slabiciunea ii poate predispune la astfel de complicatii.

Procedura medicala

Virusul rujeolei sau al pojarului se inmulteste in primele zile dupa infectare in mucoasa nazala si in interiorul gatului si al traheei. In aceasta perioada de incubatie, simptomele sunt aproape inexistente.

Perioada de incubatie dureaza intre o saptamana si 10 zile, dar in cazuri foarte rare aceasta poate ajunge chiar si la 21 de zile. Dupa acesttimp, virusul ajunge in sange si se raspandeste, implicit, in intregul organism. Ca reactie la aceasta infectie, corpul poate manifesta simptome precum cresterea temperaturii sau aparitia eruptiilor cutanate specifice rujeolei.

Teoretic, in timpul perioadei de incubatie corpul trebuie sa creeze anticorpi, care sa il protejeze impotriva raspandirii masive a virusului. Daca sistemul imunitar functioneaza la parametri optimi, acesta nu va ajunge sa patrunda in celulele sangvine si sa se raspandeasca ulterior in tot corpul, iar manifestarea afectiunii va fi una usor de suportat si de tratat.

Exista vaccinuri care se pot face chiar si dupa infectare. Acestea au tocmai rolul de a stimula organismul sa creeze anticorpi si sa neutralizeze astfel infectia. Totodata, exista si alte substante injectabile constituite din anticorpi impotriva acestui virus care actioneaza in vederea evitarii complicatiilor si a manifestarii unei forme usoare a maladiei.

Pasii de urmat pentru tratarea rujeolei

Dupa consultatia propriu-zisa si diagnosticarea cu rujeola, medicul va solicita fisa medicala a copilului pentru a verifica daca este prima infectare cu acest virus si daca aceasta s-a intamplat chiar si in ciuda realizarii unui vaccin impotriva rujeolei.

In cazul copiilor care au fost vaccinati sau care au mai suferit de o forma a maladiei, sansele de infectare sunt aproape nule, asa ca tratamentul nu va fi necesar. Daca insa este primul contact al copilului cu acest virus si nu a fost vaccinat, medicul va recomanda realizarea unor analize de laborator, tocmai pentru a verifica daca in corpul pacientului exista anticorpi capabili sa lupte cu infectia.

De regula este vorba despre teste sangvine. In urma acestora, medicul va decide daca este necesara administrarea unui tratament sau daca anticorpii fac fata fara ajutor infectiei. In cazul in care tratamentul este necesar, acesta va consta in injectarea imunoglobulinei, o substanta cunoscuta si sub denumirea de ser antirujeolic.

La 6 luni dupa aceasta injectie, va trebui facut si vaccinul antirujeolic, care ajuta la formarea anticorpilor specifici ce pot lupta cu infectia.

In cazul in care infectia a fost confirmata, iar simptomele rujeolei au inceput deja sa apara, atat vaccinurile cat si injectiile sunt inutile. Intr-o astfel de situatie, medicul nu poate decat sa supravegheze in continuare evolutia rujeolei si sa ofere sfaturi cu privire la ameliorarea simptomelor acestora, respectiv sa faca recomandari in ceea ce priveste motivele reale de ingrijorare.

Tratamentul rubeolei, rujeolei si varicelei

Toate cele trei boli sunt infectii virale (cauzate de virusuri), ceea ce inseamna ca nu pot fi vindecate cu ajutorul medicamentelor, cu atat mai putin al antibioticelor.

Este foarte important ca atunci cand descoperi bubitele sau petele pe corpul micutului tau sa mergi cu el la pediatru, pentru a-ti confirma banuielile si a pune un diagnostic precis. Medicul iti va explica si care sunt masurile terapeutice ambulatorii pentru a ingriji cat mai bine copilul.

Rubeola este una dintre cele mai usor de indurat si mai putin severe dintre afectiunile copilariei. Nu este nevoie de niciun tratament pentru a ameliora simptomele, deoarece sunt foarte usoare si suportabile.

Cu toate acestea, este nevoie ca micutul sa stea in carantina, in special in perioada in care este contagios, pentru a se evita contaminarea celor care intra in contact cu el.

Chiar daca varicela se manifesta ceva mai sever decat rubeola si simptomele sunt mai severe, nici aceasta boala nu necesita un tratament medical special. Doar in cazul in care mancarimile sunt foarte severe, medicii vor prescrie copilului antihistaminice. Daca pruritul nu este foarte sever, se vor folosi mixturi mentolate pentru ungerea veziculelor si calmarea senzatiei de mancarime.

In rest, boala trebuie lasata sa isi urmeze cursul si sa se vindece de la sine, prin bagarea copilului in carantina, repaos la pat, alimentatie usoara si, in cel mai rau caz, medicamente pentru scaderea febrei. Medicul ii va prescrie medicamente antipiretice, pentru a reduce temperatura sau antialgice, pentru calmarea durerilor.

Tu stii sa faci diferenta intre rujeola, rubeola si varicela? Copilul tau a avut vreuna dintre bolile copilariei? Stii secrete sau trucuri sigure si eficiente legate de cum sa faci simptomele mai usor suportabile pentru cel mic? Impartaseste-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

CITESTE SI:

Taguri Boli ale copilariei Rujeola copii Varicela copii Rubeola copii

Articole recomandate

Citeste si despre