Febra Dengue este o boala provocata de 4 tipuri de virusuri si poate fi contactata prin muscatura de tantar-femela din specia Aedes. Afectiunea se numara printre cele mai comune probleme de sanatate in regiunile tropicale, in special in America de Sud, Africa, India si Asia. Manifestarea febrei Dengue este mai usoara la copiii mici si mai agresiva la copii de varsta mai mare si adulti.
Virusurile care provoaca febra Dengue la oameni sunt transportate de tantari de la o persoana infectata la alta si prezinta o perioada de incubatie de 1-2 zile, pana cand apar primele simptome. Recuperarea depinde in mare masura de imunizarea impotriva celor 4 tipuri de virusuri, iar infectarile repetate pot provoca o forma agravata a bolii, numita febra Dengue hemoragica.
Simptomele febrei Dengue la copii
La copiii mici, simptomele bolii Dengue apar sub forma unei febre usoare si a unor eruptii cutanate obisnuite. Copiii mai mari si adultii prezinta febra intensa, dureri de cap puternice, dureri oculare, articulare si musculare, umflarea ganglionilor limfatici, precum si eruptii cutanate (iritatii).
Febra Dengue hemoragica completeaza lista simptomelor cu sangerari gingivale, inrosirea palmelor si a talpilor, hemoragii diverse si inflamarea ficatului. Initial, se produc mai multe hemoragii interne din diferite zone ale organismului, iar la nivelul pielii se pot observa pete mici si rosii.
In scurt timp, apare coagularea intravasculara diseminata, mai exact sangele se coaguleaza in vasele sangvine din pricina privarii de oxigen.
Printre testele prin care se poate diagnostica febra Dengue se numara hemoleucograma completa, studii seriologice si testarea anticorpilor pentru diferite virusuri.
Tratamentul febrei Dengue la copii
Tratamentul pentru febra Dengue urmareste fortificarea organismului pentru a putea lupta eficient impotriva virusurilor. Analgezicele pot fi de ajutor in combaterea durerilor, iar hidratarea suplimentara este esentiala. Medicii nu recomanda administrarea medicamentelor fara un control de specialitate prealabil.
Parintii sunt sfatuiti sa asigure copilului odihna prelungita la pat, alimente usoare si nutritive (bogate in vitamine, minerale si lichide) si controlul febrei prin aplicarea compreselor umede pe frunte.
Singurul mod de a preveni infectia cu virusurile bolii Dengue este protectia impotriva tantarilor. Momentan nu este disponibil un vaccin de imunizare impotriva tuturor tipurilor de virusuri care provoaca febra Dengue.