Hepatita A

/ / Modificat: 2011-09-16
Hepatita A

Hepatita A este o infectie a ficatului extrem de contagioasa, cauzata de virusul hepatic A. Cele mai frecvente cai de transmitere sunt alimentele si apa contaminate sau contactul direct cu o persoana infectata. Formele usoare ale bolii nu necesita tratament, pe cand cele severa pot provoca pagube mari la nivelul ficatului.

Care sunt cauzele?

Boala este cauzata de virusul hepatic A, unul dintre multiplele tipuri de virusuri hepatice care afecteaza abilitatea ficatului de a functiona normal. Acest virus infecteaza celulele ficatului si determina inflamatia. Ea da nastere semnelor si simptomelor bolii.
medic_consult_copii_1

Cum se transmite virusul hepatic A?

Acesta poate fi transmis la om pe mai multe cai:

  • cand o persoana infectata atinge alimentele consumate fara a se fi spalat foarte bine pe maini inainte;
  • consumul de apa contaminata;
  • consumul de fructe de mare provenite din apa infestata;
  • contactul apropiat cu o persoana bolnava de hepatita A;
  • contact sexual cu o persoana infestata.

Care sunt semnele si simptomele?

Semnele si simptomele hepatitei A incep sa isi faca aparitia abia la 6 luni de la infestare. Printre acestea se numara:

  • oboseala;
  • greata si varsaturi;
  • durere sau disconfort abdominal, in special in partea dreapta sub coaste;
  • febra usoara;
  • urina inchisa la culoare;
  • dureri musculare;
  • ingalbenirea ochilor sau pielii (icter).


Trebuie sa stii ca nu toate persoanele care contracteaza virusul fac si boala. Atunci cand apar simptome, ele au tendinta de a se manifesta pe o perioada de 2 luni, dar poate sa dureze si 6 luni.
control_medic_sanatate_copii

Cum se trateaza hepatita A?

Nu exista un tratament special pentru aceasta infectie. In cele mai multe cazuri organismul elimina de la sine virusul hepatic din corp. Tot ce se poate face in cazul in care se manifesta boala este sa se amelioreze simptomele deranjante cu ajutorul diverselor remedii.

Atunci cand infectia cu virusul hepatic A se manifesta, apare o scadere a nivelului de energie si o senzatie apasatoare de oboseala. Odihna si somnul suficient sunt foarte importante in procesul de recuperare.

Greata este un alt simptom care poate fi deranjant. Aceasta determina o scadere accentuata a poftei de mancare. Medicii recomanda consumul unor portii mici si dese, pe tot parcursul zilei. De asemenea, daca se consuma cantitati mici de mancare, se prefera alimentele cu continut bogat de calorii care sa sature repede.

Asigura-te ca ficatul tau "se odihneste" suficient. Acesta este extrem de muncit atunci cand se consuma alcool sau se iau medicamente. De aceea, este important sa se revizuiasca, impreuna cu medicul, lista de medicamente care se iau in mod constant si sa se gaseasca solutii care sa ofere ficatului momente de repaos.

Hepatita A poate cauza insuficienta hepatica. Insa acest lucru se intampla in cazuri extrem de rare si numai la persoane care prezinta un risc crescut de complicatii - care sufera de boli hepatice cronice sau cele varstnice. Cei care sufera de insuficienta hepatica acuta au nevoie de internare si monitorizare si uneori chiar de transplant.

Exista insa o metoda eficienta de prevenire a bolii - imunizarea. Administrarea vaccinului contra hepatitei A protejeaza impotriva efectelor nocive ale virusului in corp.

Foto: www.buyinghealthinsurance.co.uk


Taguri Hepatita A

Articole recomandate

Citeste si despre