Herpesul sau herpes simplex este o infectie virala care se manifesta prin aparitia unor vezicule herpetice la nivelul buzelor, insotite de simptome de arsura, mancarime si chiar durere. Desi la copii infectia se manifesta cel mai adesea la gura, simptomele pot fi prezente si in alte zone ale corpului, in special la nivel genital. Invata sa recunosti simptomele, sa descoperi cum se transmite virusul, dar si cum tratezi corespunzator herpesul la copii!
Cauze ale herpesului la copil
Herpesul este o infectie cauzata de virusul cu acelasi nume: herpes simplex. Herpesul este un virus foarte contagios si se transmite cu usurinta de la un copil la altul prin intrarea in contact cu saliva sau sangele unei persoane infectate.
De exemplu, daca cel mic foloseste vesela sau tacamurile la comun cu o persoana care are herpes, imparte acadeaua sau baga in gurita o jucarie care a atins saliva unui prichindel infectat, virusul se transmite la copilul tau.
Virusul herpetic se transmite si fara ca infectia sa fie activa. Daca o persoana are virusul in organism, il transmite prin intermediul salivei sau sangelui. Din cauza faptului ca herpes simplex 2 afecteaza zona genitala, bebelusul poate fi infectat inca de la nastere. In cazul in care este nascut natural, iar gravida a manifestat activ herpesul simplex 2 in ultimul trimestru de sarcina, exista sanse foarte mari ca virusul sa se transmita si bebelusului.
Simptome ale herpesului simplex la copii
Exista doua tipuri de herpes simplex, 1 si 2, fiecare cu propriile manifestari. Simptomele difera in functie de tipul de herpes cu care este infectat copilul. In cazul herpesului simplex 1, veziculele herpetice apar la nivelul buzelor sau cavitatii bucale. Bubitele mai pot afecta si ochii sau pielea din jurul taliei.
Herpesul simplex de tip 2 afecteaza, in general, zona genitala. Simptomele nu isi fac aparitia imediat dupa contaminare. Perioada de incubatie a virusului dureaza intre 6 si 8 zile. Infectia cu herpes simplex se manifesta prin bubite mici, numite vezicule herpetice, pline cu lichid galbui, care se sparg si trec in cateva zile.
Inainte de formarea propriu-zisa a veziculei, zona pielii se inroseste, apar senzatii de mancarime sau usturime si incepe sa se umfle. Abia apoi incepe sa se formeze vezicula, care se umple rapid cu lichid galbui si poate fi insotita de durere.
Potrivit pediatrilor, prima forma de herpes la copiii intre 6 luni si 5 ani este gingivostomatita herpetica acuta, in care veziculele isi fac aparitia pe mucoasa bucala.
Herpesul este periculos atunci cand se manifesta la nou-nascuti, deoarece pot aparea complicatii grave. Infectia se poate raspandi la alte organe sau chiar la creier. Potrivit medicilor, aproape o treime din nou-nascutii cu herpes neonatal, contractat perinatal, fac encefalita. Simptomele acesteia isi fac simtite prezenta in jurul varstei de 2-3 saptamani - iritabilitate, letargie si convulsii focale (partiale ale creierului). Necesita tratament medical de urgenta, deoarece este o inflamare a creierului care poate fi fatala la aceasta varsta.
Manifestarea activa a virusului la copii tine in jur de 7-10 zile, perioada dupa care bubitele dispar complet. Insa copilul ramane cu virusul in corp si il poate transmite mai departe. Herpesul se reactiveaza periodic. Simptomele reapar atunci cand in interiorul organismului apar schimbari importante: febra mare, suferinta fizica intensa, deshidratare etc.
Tratamentul herpesului simplex la copii
Herpesul este o infectia virala si nu se poate trata sau vindeca complet cu medicamente. In functie de severitatea simptomelor si de modul de manifestare, medicul poate prescrie copilului, in functie de varsta, tratament simptomatic cu medicamente antivirale.
Cel mai cunoscut antiviral este aciclovirul, care are rolul de a grabi vindecarea veziculelor herpetice manifestate in perioada activa a virusului. Medicamentele antivirale sunt vitale in cazul nou-nascutilor care manifesta infectia, pentru a reduce riscul aparitiei complicatiilor. Insa in general, medicii nu recomanda terapii medicamentoase pentru aceasta infectie, deoarece formele de manifestare sunt usoare la copii si trec mai repede decat la adulti.
Copilul tau a avut vreodata herpes? Cum il protejezi de infectarea cu visurul herpes simplex? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!