In ciuda numelui pretentios, infectia cutanata cu Molluscum Contagiosum este un tip de eruptie foarte comuna in randul copiilor. Putin cunoscuta dupa denumirea sa medicala de catre parinti, afectiunea este, de fapt, o infectie virala transmisa prin contact direct cu prosoape, haine, jucarii si alte obiecte contaminate. De cele mai multe ori, boala dispare de la sine in 12-18 luni, fara tratament.
Foto: kidshealth.org
Aspectul infectiei Molluscum Contagiosum ia forma unor eruptii asemanatoare negilor, de culoare alba sau pal-rozalie. Excrescentele sunt rotunde, tari, marcate in mijloc de o adancitura si au un diametru de aproximativ 1-5 mm. Atunci cand se exercita o presiune asupra negilor, poate rezulta o scurgere alba, branzoasa.
In majoritatea cazurilor de infectie cu Molluscul Contagiosum, apar mai putin de 20 de eruptii pe toata suprafata corpului. Verucile se dezvolta in grupuri, pe toate portiunile trupului, cu exceptia palmelor si a talpilor.
Cauzele si raspandirea infectiei Molluscum Contagiosum
Infectia cutanata cu Molluscum Contagiosum este cauzata de un virus care poate fi transmis usor prin contactul pielii. El mai poate ajunge in organism prin atingerea obiectelor contaminate, in special cele care interactioneaza direct cu trupul gol.
Odata ce virusul ajunge pe o zona a corpului, infectia se extinde pe toata suprafata pielii. In timp ce majoritatea adultilor prezinta imunitate in fata virusului, copiii sunt predispusi in general dezvoltarii infectiei.
Riscul de a contacta boala creste in conditiile unei igiene precare si in contextul unei clime fierbinti. Molluscum Contagiosum poate afecta toate categoriile de varsta, insa in 8 din 10 cazuri, ea apare la populatia mai tanara de 15 ani. Copiii intre 1 si 4 ani ocupa locul fruntas in lista pacientilor cu aceasta infectie cutanata. Concret, principalele categorii vizate sunt:
- copiii mici si adolescentii;
- atletii (luptatori, inotatori, gimnasti);
- persoanele cu sistem imunitar scazut pe fondul infectiei cu virusul HIV, tratamentului pentru cancer sau utilizarii prelungite a steroizilor.
Dezvoltarea infectiei cu Molluscum Contagiosum
Umflaturile cu aspect de negi se dezvolta in 2-8 saptamani de la contactarea virusului. De regula, fiecare veruca ramane pe piele intre 6 si 12 saptamani, se usuca si dispare. Pe masura ce unele veruci trec, altele noi se dezvolta in alte zone.
Timp de un an si jumatate, negii apar din cand in cand, pana la dezvoltarea unei imunitati a corpului in fata virusului. Rareori, negii pot persista pana la 5 ani. Excrescentele nu produc niciun disconfort si nu lasa in urma nicio cicatrice, cu exceptia cazurilor in care portiunile afectate raman usor decolorate.
Tratamentul infectiei cu Molluscum Contagiosum
Tratamentul infectiei cu Molluscum Contagiosum nu este o optiune luata in calcul de medici pentru pacientii de varsta frageda, din mai multe motive:
- tratamentul specific este foarte dureros pentru un copil (precum nitrogenul lichid);
- unele interventii pot cauza arsuri permanente la nivelul pielii (precum cauterizarea);
- tratamentele lasa in urma semne permanente;
- boala trece de la sine in 12-18 luni, nu limiteaza activitatile firesti ale copilului, iar negii sunt foarte putin sesizabili de obicei;
- desi este contagioasa, sansele transmiterii acestei infectii usoare sunt foarte mici.
Un unguent special, numit imiquimod, se poate aplica daca negii sunt foarte extinsi si vizibili, caz intalnit in speta la adulti, nu si la copii.