Otita: Cum ii usurezi simptomele

/ / Modificat: 2018-12-30
Otita: Cum ii usurezi simptomele

Otita este una dintre cele mai frecvente maladii ale sezonului la copii. Se estimeaza ca 70% dintre copii sufera de cel putin un episod in primii ani de viata.

Este, asadar, o boala frecvent intalnita, insa acest lucru nu o face mai putin grava. Daca nu se intervine corect, poate avea consecinte grave, inclusiv pierderea auzului.

Care este cauza otitei?

In timpul iernii, forma cea mai comuna este otita medie acuta, inflamatia urechii medii cauzate in 90% din cazuri de catre agenti patogeni care provin din nas. Factorii determinanti sunt reprezentati de germeni ca Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae si Moraxella catarrhalis.

Aparitia otitei este favorizata de obstructia cailor respiratorii superioare din cauza stagnarii mucusului si a sputei pe care cei mici nu stiu sa le elibereze. Presiunea exercitata de flegma poate fi atat de mare incat sa provoace perforarea timpanului.

Cum recunoastem otita?

Copilul are febra mare (39-40C), plange si isi freaca urechile. Starea generala este proasta. Cei mai mari sau adultii pot acuza diminuarea auzului la urechea afectata. Pana la consultul pediatric, durerea foarte puternica poate fi diminuata cu ajutorul unui analgezic - paracetamol sau ibuprofen.

Important este sa nu confunzi durerea provocata de otita cu cea produsa de eruptia unui dinte.

Legatura dintre otita si alergie

Multi copii care sufera de otita recurenta sunt, de asemenea, alergici "la ceva". Otita poate fi o consecinta indirecta a rinitei alergice, care cauzeaza congestia mucoasei nazale. Exista si o legatura cu alergia la proteinele din laptele de vaca: refluxul gastro-esofagian inflameaza mucoasa nazofarigelui si predispune la otita.

Antibioticele – cat de necesare sunt

In cazul durerii la nivelul urechii, medicul pediatru, prin otoscopie poate diagnostica otita, diferentiind-o de durerea reflexa. Medicul pediatru poate decide sa astepte 48 de ore inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice, in incercarea de a reduce rezistenta la aceste medicamente. Intre timp, se administreaza anti-inflamatorii si se desfasoara o practica vigilenta. Numai daca simptomele persista dupa 48 de ore de observare, se va prescrie o terapie antibiotica adecvata. Picaturile care trebuie plasate direct in ureche, pe de alta parte, au efectul de a reduce usor durerea.

Cum se previne otita

Prevenirea otitei se face in primul rand prin:

- tratarea cauzelor care produc obstructia nazala si rinofaringiana;

- vaccinarea antipneumococica;

- cresterea rezistentei imunitare a organismului, printr-o alimentatie sanatoasa si exercitii fizice;

Important de retinut

Este deosebit de importanta vizita la un specialist ORL inca de la debutul afectiunii, pentru a evita aparitia complicatiilor. Medicatia este reprezentata de antialgice si antiinflamatorii, precum ibuprofen sau paracetamol, dar si de solutiile anestezice picurate in conductul auditiv extern. Tratamentul mai cuprinde antibiotice precum amoxicilina in combinatie cu acidul clavulanic.

Taguri Otita Otita copii Otita la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre