Simptome ale meningitei pe care toti parintii ar trebui sa le cunoasca

/ / Modificat: 2023-06-04
Simptome ale meningitei pe care toti parintii ar trebui sa le cunoasca

Meningita este o inflamatie a membranelor, mai exact a meningelor care inconjoara creierul si maduva spinarii. Se formeaza o umflatura, care da nastere la simptome precum migrena, febra si chiar rigiditate a gatului.

Potrivit Doctissimo, majoritatea cazurilor de meningita sunt cauzate de infectii virale si, daca pacientul nu sufera de un deficit imunitar, recuperarea este spontana si nu necesita un tratament special. Pe de alta parte, in cazul in care cauza este bacteriana, infectia ar putea avea consecinte nefaste daca nu este tratata cat mai repede.

Care sunt simptomele meningitei la copii

Iata care sunt simptomele meningitei: 

O febra brusca

Acest simptom este cu atat mai important de observat atunci cand apare brusc. In general, febrilitatea copilului se va exprima printr-o senzatie de raceala. Copilul poate verbaliza simptomul prin faptul ca pretinde ca ii este mereu frig.

Poate fi chiar dificil de coborat temperatura copilului, deoarece este deja foarte ridicata.

Dureri de cap intense

Aceste dureri de cap intense (cunoscute sub numele de "cefalee") radiaza din gatul copilului si se raspandesc in tot corpul. Desi acest simptom poate fi caracteristic meningitei, si alte boli pot provoca dureri de cap sacaitoare. Prin urmare, este esential sa consultati un medic cat mai curand posibil.

Vedere neclara

Persoana afectata de meningita nu se poate concentra pentru a vedea clar. Ca urmare, vederea pacientului este incetosata.

Greata, varsaturi si dureri de stomac

Senzatii neplacute, cum ar fi greata, eventual urmata de varsaturi. In acest caz, persoana care sufera de meningita isi pierde si pofta de mancare.

Sensibilitate la lumina puternica

Denumita in jargonul medical "fotofobie", pacientul este hipersensibil la lumina. Cu cat lumina este mai puternica si mai orbitoare, cu atat sensibilitatea se manifesta prin lacrimare a ochilor, urmata de greata si migrena.

Rigiditate a muschilor occipitali

Aceasta afectiune poate fi observata atunci cand copilul se pune intr-o pozitie destul de ciudata sau chiar neobisnuita. Este posibil ca incercarile de a-l ajuta sa se aseze intr-o pozitie confortabila sa nu aiba succes din cauza capului incordat, inclinat pe spate si a picioarelor indoite.

Incapacitatea de a misca picioarele

Acest fenomen este cunoscut sub numele de semnul lui Brudzinski. In incercarea de a-l ajuta pe copil sa isi alinieze capul cu gatul, picioarele sale se indoaie instantaneu la genunchi.

Eruptii cutanate care nu se estompeaza

Eruptiile cutanate nu sunt imune la meningita. Acestea fiind spuse, acest test este atat de usor de utilizat incat poate fi folosit pentru a identifica daca eruptia cutanata este sau nu asociata cu meningita.

Tot ce trebuie sa faceti este sa luati un pahar transparent si sa il aplicati ferm pe zona afectata pana cand aceasta paleste. Daca leziunile (sau cosurile) par sa se estompeze in timp, persoana respectiva nu are meningita. Daca nu este cazul, trebuie sa solicitati ajutorul unui specialist in sanatate.

Ce vaccinuri anti-meningita exista in Romania

Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a meningitei! In Romania, exista doua tipuri de vaccinuri impotriva acestei boli infectioase, insa nu sunt asigurate de stat, prin programul national de vaccinare. Ambele se elibereaza din farmacii doar in baza unei retete emise de medicul de familie sau de un medic infectionist. 

Iata ce vaccinuri anti-meningita exista in Romania, conform medicool.ro:

Vaccinul meningococic conjugat ACWY

Vaccinul meningococic conjugat ACWY protejeaza impotriva serogrupurilor A, C, W-135 si Y ale bacteriei Neisseria meningitidis. Poate fi administrat incepand cu varsta de 6 saptamani, in doua doze la sugarii cu varsta intre 6 saptamani si 6 luni si intr-o singura doza la sugarii peste 6 luni, copii, adolescenti si adulti. Pretul unei doze de vaccin este de 208-212 lei, in functie de farmacie.

Vaccinul meningococic grup B

Vaccinul meningococic grup B ofera protectie impotriva serogrupului B meningococic. Poate fi administrat incepand cu varsta de 2 luni, in doua sau trei doze, in functie de varsta copilului la momentul imunizarii. Ulterior, este indicata si o doza de rapel.

Pretul unei doze este de 452-460 de lei, in functie de farmacie si de producatorul vaccinului.

Taguri Meningita copii Simptome meningita copii Meningita romania

Articole recomandate

Citeste si despre