Herpesul zoster sau Zona Zoster este o infectie cauzata de acelasi virus responsabil de varicela. Vaccinarea este o masura eficienta care reduce riscul de a contracta acest tip de virus, care apare in general in randul celor care au contractat varicela la un moment dat.
La copiii si adolescentii sanatosi, virusul are simptome usoare si se vindeca rapid, desi poate provoca si complicatii.
Ce este virusul varicelo-zoster
Herpesul zoster este cauzat de acelasi virus responsabil de varicela. Atunci cand un copil este infectat cu varicela, virusul trece in ganglionii nervosi, unde va ramane inactiv pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp pana cand, la un moment dat, se reactiveaza, raspandindu-se prin nervul acelei parti a ganglionului afectat.
Reactivarea poate avea loc in orice moment al vietii, desi multe persoane care au contractat varicela in copilarie nu fac niciodata Zona Zoster. Rar se poate dezvolta de mai multe ori in viata ta.
Virusul herpes zoster nu are nicio legatura cu virusul herpes simplex care provoaca rani sau leziuni genitale.
De ce se reactiveaza virusul?
Motivele pentru care acest virus se poate reactiva nu sunt cunoscute cu certitudine, desi medicii sugereaza ca se datoreaza unei slabiri a sistemului imunitar din cauza anumitor boli, medicamente, malnutritie sau varsta avansata. Zona Zoster apare mai frecvent la copii decat la adulti. Stresul continuu poate fi, de asemenea, cauza unei slabiri a sistemului imunitar.
Zona Zoster este o eruptie care se manifesta prin umflaturi rosii, care se transforma intr-un grup de vezicule mici pline cu puroi. Dupa cateva zile se rup si formeaza o crusta care se usuca si se vindeca in timp.
Zona Zoster: simptome la copii
- Mancarimi si intepaturi ale pielii, chiar inainte de aparitia primelor vezicule
- Cand apar vezicule, acestea sunt insotite de durere si arsura.
- Alte simptome care pot aparea sunt febra, cefalee, oboseala si dureri musculare generale.
- De la primele simptome de mancarime pana la caderea crustelor, poate dura intre doua si patru saptamani.
In cazuri rare, herpesul zoster poate provoca dureri saptamani sau luni in zona afectata, o infectie de bacterii din leziunile cutanate sau afectarea sistemului nervos, pneumonie, hepatita sau tulburari de sangerare.
In ce parte a corpului apare Zona Zoster?
Herpesul zoster poate aparea in orice parte a corpului, raspandindu-se de-a lungul caii unui nerv corespunzator ganglionului afectat. Dar cea mai obisnuita locatie este de obicei in zona coastelor si a spatelui.
Ingrijire si tratament
Zona Zoster la copii se manifesta prin simptome usoare si se vindeca rapid fara a fi nevoie de tratament.
Cu toate acestea, este important sa acordati o atentie deosebita in cazul in care herpesul a inceput sa se dezvolte pe fata sau pe frunte (deoarece infectia s-ar putea raspandi in ochi) si la copiii cu sistem imunitar slabit din cauza bolii.
La majoritatea copiilor, tratamentul este necesar doar pentru ameliorarea simptomelor de febra, stare generala de rau si mancarime. In niciun caz nu trebuie administrate aspirina (aceasta ar putea provoca o boala grava numita sindrom Reye) sau corticosteroizi.
Ca remediu casnic pentru ameliorarea durerilor si a mancarimilor, putem aplica comprese reci si umede pe blistere de mai multe ori pe zi. Tratamentul cu antivirale ajuta la reducerea simptomelor, desi medicul trebuie sa stabileasca aplicarea acestuia pe baza circumstantelor personale ale pacientului.
Pentru a evita suprainfectiile bacteriene, este important sa mentineti o igiena adecvata a leziunilor, spaland ranile cu apa si sapun usor.
Se poate preveni?
Vaccinul impotriva varicelei este cel mai eficient mod de a proteja copilul impotriva acestui virus, desi este important sa retineti ca niciun vaccin nu protejeaza suta la suta. in orice caz, daca un copil vaccinat dezvolta herpes zoster prin reactivarea virusului vaccinului (care este acelasi virus cu varicela, dar atenuat), simptomele lor vor fi mult mai usoare.
In etapa adulta exista un vaccin specific impotriva herpesului zoster, care se administreaza de la varsta de 50 de ani si are ca scop prevenirea aparitiei acestui virus la persoanele in varsta, deoarece consecintele sale sunt mai grave.
Un pacient cu Zona Zoster ar trebui sa evite contactul cu persoanele cu un sistem imunitar slabit, precum si cu bebelusii, femeile insarcinate si oricine nu a fost vaccinat impotriva varicelei. De asemenea, se recomanda acoperirea zonei cutanate pana cand crustele s-au uscat complet.
In cazul copiilor afectati de herpes zoster, se recomanda ca acestia sa nu mearga la gradinita sau la scoala din cauza riscului de infectare a altor colegi.