Glutenul este un termen general folosit pentru a defini proteinele de origine vegetala continute in special in cereale precum: graul, orzul, secara sau ovazul.
Intoleranta la gluten este un termen folosit pentru a descrie trei conditii speciale:
- alergia la grau;
- sensibilitatea non-celiaca la gluten;
- boala celiaca.
Pana la 10 % din populatia globului sufera de diferite forme de sensibilitate la gluten.
Cele mai multe forme de intoleranta la gluten sunt de tip alergie la grau cu simptome cum ar fi urticariile, dificultatile de respiratie si problemele digestive, iar in cazurile grave se poate ajunge la anafilaxie - o reactive alergica brutala si severa cu posibile urmari fatale.
In boala celiaca simptomele sunt de: balonare, scadere in greutate si stagnare in crestere si dezvoltare, oboseala, crampe musculare, dureri de cap si apar datorita faptului ca organismul are dificultati in a obtine din alimentatie toate substantele nutritive de care are nevoie.
Cilii din intestinul subtire in boala celiaca sunt atacati de anticorpi si distrusi, iar in urma acestui proces distructiv organismul nu mai poate absorbi si metaboliza substantele nutritive vitale. Subnutritia este insotita de pierdere in greutate, anemie, densitate osoasa scazuta si probleme neurologice.
In cazuri destul de frecvente la intoleranta la gluten se mai asociaza si intoleranta la lactoza - mecanismul ar fi explicat de faptul ca cilii care sunt aliniati de-a lungul intestinului subtire nu sunt responsabili doar pentru absorbtia nutrientilor din alimentele consumate si celulele care sunt imediat in vecinatatea cililor (care produc lactaza care ajuta la digestia lactozei din produsele lactate) atunci cand cilii sunt deteriorati si aceste celule se vor deteriora, devin incapabile sa produca lactaza si se declanseaza intoleranta la lactoza.
Organismul persoanei cu boala celiaca (celiachie) se apara de gluten prin formare de anticorpi. Celiachia nu se vindeca, boala odata aparuta ramane pe toata durata vietii. Pot disparea in timp doar anticorpii si simptomele bolii, care insa reapar atunci cand se consuma iar cereale cu gluten (care devin astfel interzise pentru tot restul vietii).
Tratamentul si evolutia bolii presupun evitarea totala a glutenului - pacientii trebuie sa elimine din dieta lor produse precum ovazul, graul, secara, orzul, alimentele sau bauturile care contin urme de malt, sos de soia si carnea de pui prajita si sa inlocuiasca cerealele cu gluten prin produse fabricate din cereale fara gluten: porumbul, orezul, precum si pseudocerealele (mei, hrisca, quinoa).
Alimentele "permise" in dieta fara gluten sunt: carnea, pestele, ouale, laptele si branzeturile, fructele si legumele, leguminoasele (fasolea boabe, lintea), semintele si oleaginoasele, porumbul, orezul, hrisca, quinoa, mei, soia, tapioca, amaranth.
Alaturi de dieta se initiaza si tratamentul specific de corectare a deficientelor metabolice si hormonale asociate.
Dr. Luminita Florea, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice in cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament
Adresa: Str. Alexandrina nr. 20 - 22, sector 1, Bucuresti
Tel programari: 0219432