Gastroenterita sau gripa intestinala este una dintre cele mai des intalnite boli la bebelusi si copii. Este o infectie virala sau bacteriana a mucoasei tractului digestiv, care poate copiii sa experimenteze simptome dintre cele mai neplacute - varsaturi, diaree severa, dureri abdominale, febra sau frisoane. Iata care sunt simptomele gastroenteritei la copii si ce masuri terapeutice sunt cele mai eficiente pentru recuperarea rapida a celor mici!
Cauzele gastroenteritei la copii
Cauzele gastroenteritei sunt, de obicei, de origine virala. Poate fi declansata de unul dintre virusurile rotavirus, adenovirus, calcivirus sau astrovirus.
Boala mai poate fi provocata si de o infectie bacteriana, cauzata de Salmonella, E. Coli, Stafilococ sau Campylobacter.
Gastroenterita virala se transmite cu usurinta de la un copil la altul prin contact direct sau prin impartirea acelorasi obiecte ori jucarii. Copilul bolnav de gripa intestinala trebuie izolat de ceilalti membri ai familiei pe perioada manifestarii infectiei.
Spalarea atenta si frecventa pe maini, cu apa si sapun, este cea mai eficienta metoda profilactica impotriva raspandirii bolii.
Simptomele gastroenteritei la copii
Primul si principalul simptom al gripei intestinale la copii este diareea severa, care este insotita adesea si de varsaturi. Copilul are diaree atunci cand are mai mult de 3 scaune apoase in decursul a 24 de ore.
Alte manifestari frecvente asociate infectiei sunt crampele abdominale, febra, frisoanele si chiar rinoreea sau durerile in gat.
Tratamentul gastroenteritei la copii
Gastroenterita este o afectiune care tine in jur de 3 zile, pana la maximum o saptamana si nu necesita intotdeauna tratament medicamentos. Administrarea de fluide este esentiala in aceasta perioada, pentru a se evita deshidratarea, extrem de periculoasa la copii.
Adapteaza dieta copilului la conditia medicala pe care o are. Este recomandat sa consume alimente care combat diareea si pe care stomacelul lui sensibil le poate tolera in perioada de convalescenta: banane, orez, paine prajita etc.
In meniul copilului nu trebuie sa se regaseasca alimente bogate in zahar si grasimi, sucuri naturale, de fructe, carbogazoase ori alte alimente care i-ar putea inrautati conditia.
Tratamentul medicamentos este adesea simptomatic si este recomandat doar in cazul in care manifestarile de febra, diaree sau varsaturi sunt severe si nu trec cu alte masuri terapeutice luate la domiciliu.
In cazul in care infectia este bacteriana si starea copilului se agraveaza, medicul ar putea prescrie un tratament cu antibitioce. Insa acestea nu sunt eficiente in cazul gripei intestinale de origine virala.
Cel mai indicat este sa mergi cu cel mic la medic daca observi ca vomita sau/si are diaree mai mult de doua zile la rand, daca prezinta urme de sange in scaun sau daca ti se pare ca este foarte nervos si iritat.
Pediatrul ii va pune diagnosticul adecvat si te va ajuta sa iei masurile terapeutice necesare pentru ca micutul sa se vindece rapid. Iti va oferi si indicatiile necesare pentru a compune meniul in perioada de convalescenta.
Copilul tau a facut vreodata gastroenterita? Cum l-ai ajutat sa depaseasca cu succes simptomele si sa se recupereze eficient?