Intoleranta la gluten sau boala celiaca este o afectiune ereditara legata de gluteina. Dar nu este si singura boala legata de proteinele prezente in semintele de cereale.
Intoleranta la gluten este o boala incurabila care afecteaza 1% din populatie. Ea poate lua mai multe forme: sensibilitate la gluten non celiaca, alergie la grau si boala celiaca. Intre acestea exista mai multe diferente date de simptome, iar tratamentul este unul singur: eliminarea glutenului din dieta.
Ce este glutenul?
Glutenul (gluteina si prolamina) este un complex de proteine prezent in semintele de cereale, in special in grau. Gluteina este proteina care confera elasticitate fainii si este responsabila cu umflarea aluaturilor de panificatie. De aici si utilitatea sa in industria alimentara.
In cazul graului, gluteina este 85% din totalul proteinelor regasite in aceasta cereala. La secara sau orezul, procentajul este de asemenea destul de ridicat, dar la orz si alte cereale continutul este mult mai scazut.
Intoleranta la gluten si bolile ereditare
Sensibilitatea la gluten non celiaca are multe simptome comune cu boala celiaca, astfel ca pot fi usor confundate. Amandoua vin "la pachet" cu diaree sau constipatie, crampe, dureri de oase, articulatii si oboseala. Sensibilitatea la gluten NU are o componenta genetica si nu este caracterizata prin prezenta de bio markeri la analizele pentru identificarea unei boli celiace autoimune.
Sensibilitatea la gluten non celiaca a fost identificata ca boala diferita de intoleranga la gluten abia in 2012. Reactia adversa la gluten poate sa apara in 48 de ore dupa ingerare si sa se manifeste timp mai indelungat. Retragerea glutenului din alimentatie este solutia pentru eliminarea simptomelor.
Boala celiaca sau intoleranta la gluten si alergia la grau sunt boli cu componenta genetica, dar se pot identifica printr-o analiza ADN pentru determinarea prezentei bio markerilor specifici fiecareia dintre ele.
In cazul intolerantei la gluten, respectivele gene produc o reactie puternica a aparatului digestiv cu efecte grave in special la copii. Sunt afectati in special vilii intestinali, iar absorbtia nutrientilor este practic nula in cazurile foarte avansate. Din aceste motive pot aparea o usoara intarziere in crestere, rahitism, anemie si chiar schimbari bruste ale starii de spirit si comportamentului. Totul este rezultatul unei subnutritii severe, iar simptomele evidente pot aparea si dupa ani.
Alergia la grau este o boala genetica. Reactiile alergice la alimente ce contin grau pot fi puternice, desi unele simptome coincid cu cele din boala celiaca (diareea, crampele). Pentru identificarea ei se fac analize genetice, iar bio markerii sunt diferiti de cei prezenti in cazul intolerantei la gluten.
Simptomele specifice alergiei la grau includ umflaturi sau mancarimi la nivelul gurii, soc anafilactic, dificultati in respiratie si urticarie. Reactia alergica este determinata de complexul de proteine din grau, nu doar de gluteina.
Boala celiaca este, in concluzie, o afectiune autoimuna care produce intoleranta la gluten. Pentru identificarea exacta a bolii se realizeaza teste genetice, care releva, de obicei, prezenta bolii in familie, ceea ce conduce la concluzia ca ar fi ereditara.
"Trebuie sa uitam de conceptul clasic de boala celiaca. Aceasta nu mai este o patologie intestinala rar intalnita, specifica in special copilariei, ci o boala cu multiple reprezentari, care poate afecta persoane de toate varstele", spune dr. Sergio Farrais.
Respectiva mutatie genetica poate sa apara si spontan si sa nu se dezvolte, iar simptomele pot aparea pentru prima oara abia in adolescenta sau la varsta adulta.