Constipatia se petrece in mod frecvent la copii, pe fondul unei alimentatii incorecte sau a altor factori fizici si psihologici precisi. Studiile arata ca doar 3% dintre parinti apeleaza la sfaturile medicului pentru prevenirea eficienta a problemei.
Copiii elimina in mod normal materiile fecale zilnic sau 1 data la 2 zile. Imediat ce observi ca micutul tau intampina probleme la defecare sau trec peste 3 zile fara sa mearga la toaleta, este necesar sa iei masuri.
Cauze
Foto: mychildwithoutlimits.org
Incepand cu varsta de 18 luni, copiii isi pot inhiba functia de excretie din teama de a folosi toaleta. Scolarii pudici vor retine materiile fecale voluntar daca nu se bucura de intimitate sau conditii igienice la toaleta institutiei.
Schimbarile in dieta si consumul exagerat de dulciuri sunt cauze frecvente ale constipatiei. Afectiunile diverse care provoaca febra, lipsa poftei de mancare si deshidratare participa de asemenea la dezechilibrul tranzitului intestinal la cei mici.
Hipotiroidismul (activitatea redusa a glandei tioride), diabetul, carentele in minerale, dezechilibrele sistemului nervos si anumite medicamente au ca efect constipatia.
Simptome
In afara de frecventa redusa a scaunului si disconfortul evident la defecare, exista si alte simptome care indica instalarea constipatiei:
- copilul isi intinde picioarele, se ridica pe varful degetelor si isi tine posteriorul incordat;
- dureri in jurul ombilicului si crampe abdominale;
- lipsa apetitului, greata si varsaturile;
- incontinenta urinara si infectii ale tractului urinar;
Dupa diagnosticare, medicul va prescrie un tratament corespunzator, care poate include un regim alimentar special, gimnastica sau medicatie.
Masuri de prevenire
- incurajarea copilului de a merge cu placere la toaleta: combaterea perceptiei negative pe care o are in aceasta privinta;
- educarea copilului de a raspunde imediat reflexelor colonului dupa ce mananca;
- suplimentarea meniului zilnic cu fructe si sucuri naturale, precum cel de prune si de mere;
- consumul sporit de cereale integrale si legume, in defavoarea dulciurilor;
- hidratare zilnica suficienta (cel putin 1,5 litri de lichide);
- bai regulate cu 2 lingurite de praf de copt adaugate in cada;
- stimularea anusului cu o carpa umeda poate declansa mecanismul intestinal;
- supozitoarele cu glicerina, deseori recomandate de medici, vor declansa eliminarea scaunului in mod eficient;
Prevenirea reacumularii materiilor fecale si intarirea lor in colon este esentiala pentru sanatatea copiilor cu aceasta predispozitie.