Diareea este o boala frecventa la copiii care sunt exclusiv alaptati la san, dar si in timpul procesului de intarcare, atunci cand incepe diversificarea. De aceea, sistemul digestiv al copilului trebuie sa fie folosit putin cate putin.
In unele cazuri, aceasta patologie poate deveni complicata si poate conduce la diaree acuta si persistenta, care poate fi chiar fatala. Desi mortalitatea de astazi a scazut datorita progreselor medicale, ar trebui sa fie respectate cateva recomandari privind dieta in aceste situatii.
Ce trebuie sa manance un copil cu diaree acuta
Ingrijirea nutritionala a unui bebelus cu diaree acuta trebuie sa previna deshidratarea si malnutritia copilului, sa scurteze durata acesteia si sa reduca riscul complicatiilor majore.
In cazul in care bebelusul este hranit numai cu lapte matern, acesta trebuie mentinut. In cazul hranei mixte, cu lapte de formula si alimente complementare, formula nu trebuie diluata si trebuie evitate produsele care contin grasimi, sucuri, ceai, bauturi racoritoare si supe sau bulion.
Pana cand diareea dispare este bine ca micutul sa manance orez, produse bogate in fibre si unele fructe, cum ar fi bananele. In cazul in care bebelusul are nevoie de rehidratare, este recomandat sa bea lichide din patru in patru ore si continuata dieta obisnuita.
Recomandari pentru diaree persistenta
Diareea persistenta este descrisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ca fiind cea care dureaza mai mult de 14 zile si care este de obicei cauzata de infectii intestinale provocate de bacterii, virusi sau paraziti.
In acest caz, trebuie actionat asupra agentului care provoaca boala, iar copilul trebuie sa fie foarte atent monitorizat ca sa nu apara deshidratarea sau malnutritia. Cel mai indicat, ar fi ca micutul sa fie dus la spital.