Constipatia la copii

/ / Modificat: 2024-09-27
Constipatia la copii

Constipatia nu este o boala, ci un simptom care se caracterizeaza prin absenta scaunelor pe o perioada de mai multe zile la rand si prin consistenta dura, tare si uscata a materiilor fecale. In cazul copiilor, constipatia este cauzata cel mai adesea de consumul insuficient de lichide, sedentarism si de o dieta saraca in fibre, dar bogata in alimente care au efect constipant. In plus, simptomul poate indica si prezenta unor boli! Iata ce trebuie sa stii si cum se trateaza constipatia copiilor!

Cauzele constipatiei la copii

Constipatia este o conditie medicala comuna printre copii si are mai multe cauze posibile. La varste mici, acest simptom este declansat din cauza:

  • dietei nesanatoase, bogata in alimente grase, pline de zahar, bogate in amidon si saraca in alimente bogate in fibre - legume, fructe, cereale integrale, care au un rol esential in echilibrarea tranzitului intestinal;
  • consumului scazut de lichide - apa si celelalte lichide pe care le consuma zilnic copilul au un rol esential in combaterea tranzitului intestinal lent;
  • stresului - atunci cand trece prin momente care-l solicita emotional sau il fac sa devina anxios si stresat, este posibil sa apara constipatia;
  • sindromului de colon iritabil - aceasta afectiune poate aparea si la copii, pe fondul unei diete defectuoase sau a stresului; in acest caz, perioadele de constipatie alterneaza cu cele de diaree;
  • amanarii momentului eliminarii materiilor fecale - obiceiul copilului de a amana momentul in care se duce la toaleta este daunator tranzitului intestinal si favorizeaza instalarea constipatiei;
  • sedentarismului - absenta miscarii fizice din programul copilului poate avea efecte devastatoare asupra sanatatii digestive.

Simptomele constipatiei la copii

Constipatia se manifesta printr-o evacuare intarziata a continutului intestinului gros. Scaunele evacuate sunt mari in volum si au o consistenta dura, tare si uscata. Sunt rare, iar atunci cand apar, sunt adesea insotite de dureri la eliminare, din cauza consistentei dure. Copilul poate experimenta si crampe abdominale sau senzatie inconfortabila de balonare.  

Tratamentul constipatiei la copii

Mergi cu copilul la medic atunci cand constati ca scaunele lui au o frecventa scazuta si o consistenta dura. Tratamentul constipatiei la copii nu presupune medicamente sau masuri medicale speciale.

Cea mai importanta masura pe care o va impune medicul este schimbarea dietei, prin eliminarea alimentelor constipante (lapte si produse lactate, banane etc.) si adaugarea celor care au un efect laxativ si ajuta digestia. Este recomandat ca dieta sa contina alimente bogate in fibre si lichide - fructe, legume, cereale integrale etc.

Printre cele mai recomandate alimente se numara prunele, merele, strugurii, telina, morcovii, castravetii, produsele din cereale integrale etc. In plus, este important sa cresti consumul zilnic de apa al copilului.

Stimuleaza copilul sa faca cat mai multa miscare fizica si formeaza-i obiceiuri sanatoase in privinta folosirii toaletei.

Incurajeaza-l sa mearga intotdeauna la toaleta atunci cand simte nevoia si sa nu amane momentul eliminarii materiilor fecale.

Asigura-te ca nu trece prin nicio perioada stresanta, la scoala, acasa sau gradinita, pentru a elimina stresul din lista cauzelor constipatiei.

Nu da copilului niciun medicament laxativ, fara sa consulti in prealabil medicul.

Fa schimbarile recomandate in dieta, iar daca nici dupa aceea scaunele copilului nu revin la normal, mergi la pediatru, pentru mai multe teste si analize. Medicul va investiga posibilele cauze patologice ale constipatiei si, daca este cazul, ii va prescrie medicamente pentru a ajuta la revenirea sanatatii digestive.

Un stil de viata sanatos, presarat cu alimente bogate in vitamine, minerale si fibre, dar si cu multa miscare fizica, reprezinta cel mai eficient mod pentru prevenirea constipatiei la copil.

Sursa foto: freepik

Taguri Constipatie copii Cauze constipatie copii Dieta constipatie copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre