Gazele la copii sunt rezultatul firesc al proceselor digestive la varste fragede. Specialistii in pediatrie spun ca un copil sanatos elimina gaze intre 15 si 20 de ori pe zi, mai ales in primele 4 luni de viata, pe masura ce sistemul intestinal imatur se dezvolta.
Gazele pot fi, totodata, o sursa importanta de disconfort pentru cel mic, determinand aparitia unor simptome precum balonarea, eructatia frecventa, sughitul, flatulenta si starea accentuata de agitatie. Din fericire, exista moduri eficiente prin care sa previi si sa tratezi gazele intestinale ale micutului tau!
Gazele intestinale afecteaza atat copiii alaptati, cat si pe cei hraniti cu biberonul. Ca sa previi si sa tratezi eficient acumularea excesiva de gaze in burtica micutului tau, trebuie sa intelegi cat mai bine simptomele acestui disconfort.
Recunoasterea gazelor intestinale la copii
Eructatia (ragaitul) este o cale naturala de eliminare a gazelor acumulate in sistemul intestinal, de aceea medicii pediatri incurajeaza parintii sa ajute bebelusul sa dea afara aerul din stomac dupa fiecare masa. Daca observi ca apar sughituri, regurgitari si distensii abdominale accentuate, este posibil ca bebelusul sa inghita prea mult aer in timpul hranirii. In unele cazuri, de vina poate fi formula de lapte, folosirea suzetei, plansul frecvent, nutrientii din laptele mamar ori mancatul excesiv sau prea rapid.
Gazele au o flotabilitate crescuta, iar cele ramase in intestine actioneaza ca un obstacol plutitor, care obstructioneaza fluxul de sucuri gastrice, incetinindu-l sau oprindu-l complet. Abdomenul umflat al copilului poate fi semnul care iti arata ca acest fenomen indezirabil s-a petrecut, acumulandu-se o presiune abdominala care produce de regula dureri si disconfort.
Cand sistemul digestiv imatur nu poate face fata acestei ocurente, copilul va experimenta crampe accentuate. Atunci cand copilul este afectat de gazele intestinale, poti recunoaste problema prin inrosirea chipului celui mic, strangerea pumnilor si ridicarea genunchilor spre piept.
Potrivit profesorilor Academiei Americane de Pediatrie, daca un copil plange mai mult de 3 sa 4 ore pe zi, de cel putin 3 ori pe saptamana, este posibil sa sufere din cauza colicilor. Semnele principale care iti arata ca micutul tau sufera din pricina gazelor intestinale sunt:
- distensia abdominala (balonarea);
- eructatia (ragaitul);
- crampele stomacale;
- plansul pe un ton mai ascutit;
- consistenta tare a burticii;
- flatulenta.
Prevenirea si tratarea gazelor la copii
Cea mai cunoscuta metoda de prevenire a acumularii excesive a gazelor in intestinele unui bebelus este stimularea eructatiei prin batai usoare pe spatele copilului, astfel incat aerul inghitit sa nu ajunga in tractul intestinal. Daca bebelusul nu elimina imediat gazele, asaza-l pe spate cateva minute, apoi repeta miscarea.
Din nefericire, eficacitatea metodei nu este deplina, deoarece nu are niciun efect asupra gazelor formate in intestine in timpul digestiei. O masura de prevenire importanta este sa acorzi o atentie sporita pozitiei in care hranesti copilul. Important este sa te asiguri ca burtica este pozitionata mai jos decat capul, astfel incat laptele sa ajunga adanc in stomac si aerul sa ramana la suprafata, de unde poate fi mai usor eliminat pe cale orala.
Daca iti hranesti bebelusul cu biberonul, alege o tetina cu flux lent, care nu permite patrunderea unei cantitati prea mari de aer in gurita copilului atunci cand suge. Masajul bebelusului, exercitiul numit "bicicleta" (ii intinzi piciorusele in spate si in fata in timp ce copilul sta pe burta) sau o baie calduta sunt metode alternative recomandate de pediatri pentru usurarea disconfortului provocat de gazele intestinale la copii.
Daca ai trecut deja la diversificare, acorda o atentie sporita meniului bebelusului tau, in cazul in care observi simptomele gazelor excesive. Discuta cu medicul pediatru despre alimentele care pot provoca gaze si renunta la ele, conform indicatiilor specialistului. Unii parinti isi hranesc copiii cu sucuri din fructe care contin sorbitoli (alcool din zahar), pe care sistemul digestiv al celor mici nu ii pot absorbi.
Multi bebelusi se linistesc atunci cand sunt infasati intr-o patura, deoarece beneficiaza de confortul senzatiilor traite in pantecul mamei. In momentele de agitatie produsa in mod evident de gazele stomacale, incearca o alta metoda care s-a dovedit eficienta in inlaturarea disconfortului resimtit de cei mici: asaza copilul cu chipul orientat in jos, burtica sprijinita de antebratul tau, picioarele in jurul incheieturii mainii si barbia lipita aproape de cotul tau. Forta gravitationala va pune presiune pe abdomenul bebelusului, facilitand eliminarea gazelor si ameliorarea crampelor.
Poti obtine acelasi rezultat, pozitionand copilul cu fata in jos pe piciorul tau, in timp ce stai in sezut. Daca niciuna dintre metodele de mai sus nu functioneaza, apeleaza la tratamentele pediatrice destinate tratarii gazelor intestinale la copii. Sigur ca inainte sa iei o decizie, este esential sa consulti medicul pediatru.
Picaturile pentru sugari care au in compozitie substanta numita Simethicone ajuta la eliminarea mai rapida a aerului prin eructatie, insa nu au niciun efect asupra gazelor formate la nivelul intestinelor. Uleiurile esentiale si extractele din plante (mararul, feniculul etc.) sunt introduse in anumite suplimente alimentare adresate tratarii colicilor, insa siguranta utilizarii lor ramane subiectul multor controverse.
Formulele homeopate s-au dovedit eficiente uneori in tratarea simptomelor gazelor intestinale la bebelusi, remarcandu-se prin lipsa alergenilor si a efectelor secundare. Intreaba medicul pediatru daca ai putea opta pentru acest timp de tratament in conditii de siguranta. De asemenea, este important sa tii cont si de faptul ca gazele intestinale pot fi simptomul contactarii unui agent patogen periculos.
Daca bebelusul sufera si de constipatie, scaune cu sange, varsaturi si febra, trebuie sa fie evaluat medical de urgenta! De cele mai multe ori, gazele la copii sunt normale si tratabile. Pe masura ce sistemul digestiv al bebelusului se maturizeaza, simptomele neplacute dispar de la sine.
Tu cum ai gestionat problema gazelor intestinale in cazul copilului tau? Impartaseste-ti cu noi experienta in sectiunea de comentarii!