Gastroenterita (gripa la stomac, enterocolita, enteroviroza) este o infectie contagioasa frecventa printre copii, care afecteaza tractul intestinal si stomacul. Principalele simptome ale afectiunii, diareea si varsaturile, pot duce la complicatii grave, precum deshidratarea, care la bebelusi si copii mici poate fi fatala.
Tratamentul este adaptat in functie de agentul patogen cauzator - bacterii, virusuri, paraziti etc., insa exista si metode eficiente de preventie a acestei afectiuni, cea mai importanta dintre ele fiind imunizarea (vaccinul).
Ce este gastroenterita?
Gastroenterita este o o boala infectioasa care determina iritarea si inflamarea mucoasei stomacale si/sau a tractului intestinal. Principalele simptome ale afectiunii sunt diareea, varsaturile si crampele abdominale. Afectiunea mai este intalnita si sub numele de "gripa stomacului" sau "gripa gastrica", deoarece principala cauza a gastroenteritelor este virala. Insa virusurile care cauzeaza boala nu au nicio legatura cu cele gripale, care dau nastere virozelor respiratorii. Confuzia apare adesea din cauza ca este numita si raceala sau gripa la stomac.
Cauzele gastroenteritei?
Gastroenterita este o afectiune care poate avea mai multe cauze, printre cele mai frecvente numarandu-se virusurile si bacteriile. Afectiunea mai poate fi provocata si de alti germeni, precum ciuperci sau paraziti.
Virusurile si bacteriile sunt extrem de contagioase si sunt raspandite in special prin aer, apa sau mancare contaminata. De asemenea, igiena necorespunzatoare a mainilor este responsabila pentru aparitia infectiei. Cel mai mare risc apare atunci cand mainile nu sunt spalate corespunzator dupa folosirea toaletei sau schimbarea scutecului unui bebelus.
Virusurile sunt principalele cauze ale gastroenteritei. Sunt responsabile pentru aproape 40% din cazurile depistate la copii si pentru aproximativ 70% din cazurile totale diagnosticate cu aceasta infectie. Se transmite prin contactul direct sau apropiat cu o persoana infectata. Cele mai frecvente virusuri care declanseaza boala sunt:
- adenovirusurile;
- rotavirusurile (cel mai comun agent patogen care declanseaza gastroenterita la copii);
- calcivirusurile;
- astrovirusurile;
- norovirusul (Norwalk).
Bacteriile sunt a doua cauza principala a gastroenteritei. Sunt transmise in special prin alimente si apa contaminata, dar si prin igiena necorespunzatoare a mainilor. Printre cele mai comune bacterii care determina aparitia gripei la stomac se numara:
- Escherichia coli;
- Salmonella;
- Campylobacter;
- Shigella.
Parazitii si protozoarele sunt si ele responsabile pentru declansarea gastroenteritei, insa sunt mult mai putin frecvente decat virusurile si bacteriile. Metoda de raspandire este prin mancare sau apa contaminata. Cei mai comuni paraziti care declanseaza gripa la stomac sunt giardia si cryptosporidium.
Alte cauze frecvente ale gastroenteritei, separate de agentii patogeni enumerati mai sus, sunt chimicalele si substantele toxice regasite in special in fructe de mare, metale grele, antibiotice, dar si alte medicamente.
Diferenta intre enteroviroza si enterocolita
Enteroviroza si enterocolita sunt doua tipuri de gastroenterocolita, ambele fiind infectii ale tractului digestiv. Diferenta dintre ele este ca enteroviroza este o gastroenterita cauzata de virusuri (mai exact de enterovisururi), iar enterocolita poate avea ca factori declansatori si alti agenti patogeni: bacterii, ciuperci, paraziti etc.
Caile de contaminare sunt aceleasi in cadrul ambelor afectiuni - prin aer sau pe cale orala, prin apa, alimente sau maini murdare, contaminate.
Simptomele enterocolitei si enterovirozei sunt aceleasi ca in cazul oricarei alte gastroenterite. Ele pot include:
- diareea;
- varsaturile;
- crampele abdominale;
- febra;
- durerile de cap;
- starea letargica, apatica;
- inapetenta.
Tratamentul acestor afectiuni depinde foarte mult de agentul cauzator. Nu intotdeauna eradicarea agentului infectios este posibila cu ajutorul medicamentelor, in special al antibioticelor. Enterovirozele nu pot fi tratate cu antibiotice, deoarece au etiologie virala. Doar enterocolitele bacteriene pot fi vindecate cu ajutorul antibioticelor.
Simptomele gastroenteritei
Gripa sau raceala la stomac poate afecta atat stomacul, cat si intestinele. Principalul simptom al infectiei este diareea, insa aceasta este adesea insotita si de alte manifestari comune:
- febra usoara (pana la 37.2 grade Celsius);
- greata cu sau fara varsaturi;
- balonare, insotita de crampe abdominale.
Diareea poate fi moderata la inceput si se poate inrautati pe masura evolutiei bolii. Frecventa scaunelor moi, chiar apoase, este de 3-4 in 24 de ore. In cazuri severe, scaunele pot fi insotite de urme de mucus sau sange. Majoritatea copiilor sufera forme usoare si virale ale bolii, care dispar in doar cateva zile, fara vreun tratament medical special.
Insa exista si cazuri in care infectia la stomac se agraveaza, iar manifestarile severe de varsaturi si diaree pot conduce la complicatii grave. Principalul risc al gastroenteritei este deshidratarea, care se poate dovedi fatala pentru un copil mic.
Deshidratarea ca urmare a varsaturilor si diareei
Deshidratarea este o complicatie medicala care poate aparea in caz de gastroenterita acuta. Este cauzata de pierderea abundenta de lichide din organism prin varsaturi si diaree, doua dintre simptomele principale ale infectiei.
In momentul in care apare un dezechilibru eletrolitic in organism, pot aparea unele dintre urmatoarele simptome:
- gura, limba si buze uscate;
- piele uscata;
- mictiuni rare;
- ochi uscati si adanciti in orbite;
- plans fara lacrimi;
- stare de iritabilitate si oboseala;
- letargie sau apatie.
In cazurile severe de deshidratare, asociate gastroenteritei acute, mai pot aparea, pe langa simptomele enumerate mai sus, si alte manifestari cauzate de pierderea excesiva de fluide din organism:
- stare de somnolenta;
- piele palida (paloare);
- maini si picioare reci;
- accelerarea respiratiei;
- fontanela anterioara adancita (la bebelusi si copii mici).
Deshidratarea este un risc care apare mai frecvent la varste mici, in special la bebelusii mai mici de un anisor. Deshidratarea severa este o urgenta medicala care trebuie semnalata imediat medicului, pentru luarea masurilor medicale necesare in vederea restabilirii echilibrului electrolitic.
Semne ca trebuie sa mergi la medic
Cei mai multi copii fac forme usoare ale bolii, care trec de la sine in cateva zile, cu ajutorul masurilor terapeutice luate la domiciliu. Situatiile in care se impune vizita la medic sunt urmatoarele:
- bebelusul este mai mic de 6 luni (indiferent de cate simptome manifesta si de cat de usoare sunt, mergi cu el la pediatru pentru un consult);
- are febra, care creste sau ramane constanta, in ciuda masurilor terapeutice aplicate;
- sufera de o anumita boala (stii ca are probleme cu plamanii, rinichii, ca sufera de diabet sau ca s-a nascut cu o greutate mica);
- manifesta simptome de deshidratare severa si nu retine deloc lichidele administrate;
- scaunele sau varsaturile sunt insotite de urme de sange;
- are mai multe de 8 scaune apoase pe zi;
- are crampe abdominale severe;
- simptomele persista si nu par a inceta (daca vomita mai mult de 1-2 zile la rand sau daca are diaree mai mult de 3-4 zile).
Diagnosticul gastroenteritei
Cele mai multe cazuri in care simptomele de diaree apar impreuna cu cele de varsaturi sunt atribuite gastroenteritei. Insa doar medicul poate pune un diagnostic precis, in urma unui consult medical amanuntit si a unor investigatii medicale specifice.
Atunci cand te prezinti cu copilul la medic, fii pregatita sa raspunzi la o multime de intrebari legate de simptomele pe care le manifesta, durata lor, momentul debutului, alte manifestari asociate etc.
Pediatrul va supune copilul unui examen fizic in care ii va palpa abdomenul in vederea descoperirii unor boli precum apendicita, inflamarea vezicii biliare sau pancreasului ori alte boli gastrointestinale noninfectioase, care ar putea fi asociate simptomatologiei. Medicul va cauta si eventualele mase inflamatorii abdominale palpabile.
Copilul va trebui sa faca si unele teste de sange si ale scaunului (probe de microbiologie - examen de cultura si coproparazitologic), pentru ca medicul sa stabileasca nivelul electrolitilor din corp si prezenta bacteriei, parazitului sau virusului cauzator al infectiei. Fii pregatita sa raspunzi specialistului la intrebari legate de mesele lui si ultimele alimente pe care le-a consumat, pentru a exclude eventualele intoxicatii alimentare.
Medicul ar putea avea nevoie si de lamuriri suplimentare legate de o recenta calatorie in strainatate, joaca cu animale de companie (in timpul careia copilul ar fi putut intra in contact cu fecalele lor contaminate), medicamente sau tratamente pe care le urmeaza etc.
Tratamentul gastroenteritei
In functie de rezultatele testelor, dar si de alte particularitati medicale ale copilului, medicul va stabili o schema personalizata de tratament. Gastroenterita se trateaza, in general, la domiciliu. Are ca scop principal restabilirea echilibrului electrolitic din corp, care ajuta totodata si la ameliorarea simptomelor de voma.
Lichidele administrate sunt, in general, cele normale - apa, lapte, limonada etc. In cazul in care medicul descopera ca deshidratarea este severa, este posibil sa se recomande internarea copilului in spital sau administrarea de solutii de rehidratare orala. Acestea sunt bauturi create dintr-un amestec perfect de cantitati de apa, saruri si zahar, in vederea restabilirii echilibrului hidric din corp.
Doar in cazurile severe de gastroenterita sau in cele de natura bacteriana este nevoie de tratament medicamentos, in special cu antibiotice. In celelalte cazuri, doar in situatia in care simptomele sunt foarte severe, medicii pot prescrie antivomitive sau antiemetice (impotriva senzatiei de greata si varsaturilor). Insa acestea nu sunt recomandate la toate varstele, de aceea este important sa tii cont de sfatul medicului cand vine vorba de medicamentele pe care le administrezi copilului.
Si febra poate fi ameliorata cu ajutorul medicamentelor, insa numai daca este severa. Se poate administra paracetamol sau ibuprofen, iar daca este doar usor crescuta, se incearca remediile naturiste traditionale.
Importanta lichidelor pentru prevenirea deshidratarii
Prima masura terapeutica pe care o va recomanda medicul in caz de gastroenterita va fi hidratarea intensa a copilului. Este extrem de important sa consume cat mai multe lichide pentru prevenirea instalarii deshidratarii.
Organismul copilului sufera un deficit acut de lichide in organism atunci cand sufera de gripa gastrica. Fluidele pierdute prin febra, varsaturi si diaree trebuie recuperate, astfel incat sa se evite aparitia unor complicatii care pot fi extrem de periculoase pentru sanatate. In general, medicul iti va recomanda sa ii dai copilului sa consume lichidele cu care este deja obisnuit.
Acestea mai depind si de varsta la care face copilul gastroenterita. Daca este bebelus, atunci va fi in continuare alaptat sau hranit cu formule de lapte. Daca este mai maricel, este indicat sa te concentrezi pe bauturi precum apa sau limonada (care ajuta la combaterea senzatiei de greata).
Important este sa nu compensezi niciodata pierderile de lichide cu bauturi racoritoare sau din fructe, deoarece pot agrava simptomele. Trebuie sa tii cont de cateva reguli esentiale in administrarea lichidelor:
- copilul trebuie sa bea apa in cantitati mici si dese, cam o data la 10 minute, cate o gurita;
- nu trebuie fortat sa consume lichide, in cazul in care varsa des;
- administrarea trebuie sa se faca treptat, mai intai cu o lingurita, apoi cantitatea se va mari, lichidele fiind administrate cu ajutorul unei seringi, iar daca incepe sa le tolereze bine si nu le varsa, se poate trece la bautul cu paharul;
- se poate ajunge la consumul de 50-60 de ml o data la 15 minute, insa numai dupa ce te asiguri ca retine lichide si nu le varsa imediat ce le administrezi.
Bebelusii care sunt alaptati exclusiv sau hraniti cu lapte praf prezinta cel mai mare risc de deshidratare. Se recomanda alaptarea la cerere. Ai putea constata ca bebelusul vrea sa fie alaptat chiar mai des decat de obicei. Numai daca este cazul, se recomanda administrarea de solutii de rehidratare orala.
Cantitatea de lichide necesara in functie de varsta
Cantitatea de lichide necesara in caz de gastroenterita depinde de varsta copilului. Aceasta se calculeaza in ml/h si se repartizeaza pe grupe de varsta, astfel:
- 6-23 luni - 40-60 ml/h;
- 2-5 ani - 60-100 ml/h;
- 6-10 ani - 100-120 ml/h;
- 11-16 ani - 120-160 ml/h.
Lichide recomandate si de evitat in gastroenterita
Administrarea de lichide reprezinta prima si cea mai importanta masura terapeutica in caz de gastroenterita. Nu orice fel de bautura ajuta la restabilirea echilibrului hidric in corp. Medicii recomanda doar apa si, cel mult, limonada, pentru a fi administrate copilului bolnav, in perioada recuperatorie.
Chiar daca poti fi tentata sa dai copilului sucuri naturale sau carbonatate, acestea pot avea un efect invers celui dorit. Aceste bauturi contin foarte mult zahar, care deshidrateaza, si prea putine saruri, pentru a ajuta la restabilirea nivelului recomandat de fluide in organism.
Nici ceaiurile nu sunt recomandate in aceasta perioada, nu pentru ca ar favoriza deshidratarea, ci pentru ca cele mai multe dintre ele au un efect diuretic si agraveaza diareea.
Alimentatia copilului cu gastroenterita
Alimentatia sufera si ea modificari in perioada in care copilul are gastroenterita. O buna perioada de timp, copilul nici macar nu va avea pofta de mancare. Insa alimentatia este esentiala pentru a oferi organismului nutrientii necesari pentru a intari imunitatea si a lupta cu infectia.
In perioada in care infectia este activa, este recomandat ca cel mic sa consume alimente cu texturi moi si usor tolerate de stomac. Cele mai recomandate alimente in aceasta perioada sunt:
- bananele;
- orezul;
- sosul de mere;
- merele coapte;
- painea prajita.
Exista cazuri in care si iaurtul este bine tolerat de stomac. Incearca sa il introduci in alimentatia copilului, dar daca observi ca agraveaza episoadele de diaree, scoate-l din meniu. Printre alimentele care trebuie evitate sau introduse in meniu abia dupa ce simptomele de varsaturi si diaree se amelioreaza se numara:
- fructele (in special citricele);
- legumele tari si cerealele;
- bauturile cu cafeina (ceai, cafea, cola);
- lactate;
- mancaruri uleioase si pline de grasimi;
- mancaruri picante.
Complicatii care pot aparea in gastroenterita
Exista cativa factori care cresc riscul aparitiei complicatiilor: varsta prea mica, afectiunile cronice sau un sistem imunitar scazut. Cea mai frecventa complicatie la copii este deshidratarea. Aceasta poate pune probleme mari de sanatate, mai ales la varste mici. Malnutritia este o alta complicatie care poate aparea de pe urma infectiei, din cauza poftei scazute de mancare si a iritabilitatii intestinului sau mucoasei gastrice.
In situatii foarte rare si in special in gastroenteritele bacteriene, exista riscul raspandirii infectiei la alte organe - creier, oase, incheieturi etc. Si intoleranta la lactoza este o posibila complicatie a gastroenteritei. Simptomele severe ale acestei infectii pot determina insuficienta unei enzime numite lactaza necesara pentru digestia lactozei si poate determina aparitia intolerantei.
In cazul gastroenteritei aparute pe fondul infectiei cu bacteria E. Coli exista si riscul aparitiei sindromului hemolitic si uremic. Este vorba de o afectiune destul de grava insotita de anemie, boli ale rinichilor si prezenta unui numar scazut de trombocite. Complicatiile apar doar in cazurile severe de gastroenterita si in masura in care simptomele nu sunt controlate si tinute in frau cu ajutorul tratamentelor adecvate.
Diagnosticarea precoce a gripei gastrice contribuie la prevenirea acestor probleme si la recuperarea rapida a copilului.
Cum previi transmiterea infectiei?
Daca ai un copil bolnav de gastroenterita, este important sa iei toate masurile necesare pentru a preveni raspandirea infectiei si la alte persoane din jurul lui.
Gastroenterita se transmite de la o persoana la alta prin intrarea in contact cu materii fecale sau obiecte contaminate cu agentul patogen care cauzeaza boala. In momentul in care copilul atinge cu manuta materii fecale sau obiecte contaminate si o duce apoi la gurita, nas sau ochi, risca sa se contamineze si apoi sa se imbolnaveasca.
Afectiunea se poate transmite si pe cale orala, prin stranut sau prin atingerea secretiilor nazale. Copilul trebuie tinut izolat si trebuie impuse reguli de igiena stricta pentru cei care intra in contact direct cu copilul.
Este important sa te speli cu atentie pe maini, cu apa si sapun, dupa fiecare schimbare a scutecului bebelusului sau dupa ce atingi cu mana olita lui sau il stergi la fundulet. Spalarea regulata pe maini, dezinfectarea vasului de toaleta dupa fiecare folosire si spalarea hainutelor pe care le poarta in aceasta perioada si a lenjeriei de pat la temperaturi foarte mari contribuie la prevenirea raspandirii infectiei printre ceilalti membri ai familiei.
De asemenea, ai grija ca cel mic sa foloseasca prosopele proprii si sa nu imparta vesela sau tacamurile cu alti copii.
Daca merge la gradi sau scoala, copilul trebuie tinut acasa pe perioada manifestarii episoadelor diareice. Se poate intoarce in colectivitate si isi poate relua activitatile alaturi de alti copii abia dupa 48 de ore de la ultimul scaun diareic.
Prevenirea gastroenteritei la copii
Gastroenterita este o infectie care poate fi prevenita cu succes prin cateva masuri foarte simple de care cel mic trebuie sa tina cont. Daca vrei sa protejezi copilul de gastroenterita este important sa il inveti regulile esentiale de igiena.
Spalarea regulata si corecta a manutelor - in special inainte de masa, dupa folosirea toaletei si inainte de a baga mana in gurita - este esentiala in profilaxia bolii. Explica-i intotdeauna care sunt consecintele, pentru a intelege ce risca in cazul in care nu respecta aceste reguli.
Spalarea atenta a alimentelor si gatirea lor corespunzatoare protejeaza de asemenea copilul de riscul aparitiei gastroenteritei. Evita sa dai copilului sa manance carne sau peste gatit necorespunzator si lapte nepasteurizat, care pot deveni surse de infectare si declansare a gripei la stomac.
In cazul bebelusilor care inca mai sunt alaptati, laptele matern se dovedeste a fi cel mai bun protector. S-a demonstrat ca bebelusii care sunt alaptati la san au sanse mai mici sa se imbolnaveasca de gastroenterita decat cei care sunt hraniti cu formule de lapte.
Atentie si la apa pe care o consuma copilul, mai ales atunci cand plecati cu el in calatorii in strainatate. In tarile cu grad scazut de civilizatie sau nedezvoltate exista riscul ca apa sa nu fie potabila si sa fie contaminata cu tot soiul de germeni sau agenti patogeni care pot declansa gastroenterita.
Se recomanda intotdeauna consumul de apa imbuteliata la copii. Respectarea normelor de igiena elementara ramane cea mai importanta metoda de prevenire a acestei infectii, atat la copii, cat si la adulti. De asemenea, invata-l sa nu manance fructe si legume nespalate sau alimente care au o provenienta bizara.
Pune-i la dispozitie servetele umede dezinfectate sau geluri antibacteriene de maini, astfel incat de fiecare data cand nu are la indemana o sursa de apa pentru a se spala pe manute, sa le foloseasca pe acestea.
Imunizarea (vaccinul) impotriva gastroenteritei
In cele mai multe cazuri de gastroenterita la copii, principala cauza o reprezinta rotavirusul. Din cauza faptului ca tot mai multi copii se imbolnaveau de gastroenterita virala cu rotavirus, specialistii au conceput un vaccin cu scopul imunizarii copiilor impotriva acestei afectiuni.
Acesta se numeste Rotarix si se administreaza copiilor in 2 doze orale. In general, vaccinarea se face la 5 si respectiv, 6 luni de zile. Insa specialistii sustin ca vaccinul se poate administra oricand dupa cea de-a 6-a saptamana de viata a copilului.
Mai exista si vaccinuri impotriva infectarii cu Salmonella sau Vibrio cholerae, care contribuie la prevenirea gastroenteritei cauzate de acesti agenti patogeni.
Copilul tau a facut vreodata gastroenterita? Cum l-ai ajutat sa depaseasca mai usor aceasta infectie neplacuta? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!