Tulburarile de alimentatie la copii. Cum se manifesta si cum le recunosti

/ / Modificat: 2017-05-17
Tulburarile de alimentatie la copii. Cum se manifesta si cum le recunosti

Pentru multi parinti ora mesei e un adevarat chin, copilul lor nu mananca decat anumite alimente sau, si mai rau, nu mananca nimic. Acest fenomen apare si mai des in timpul pubertatii cand copiii incep sa acorde o atentie sporita felului in care arata si felului in care sunt perceputi de ceilalti din jur. Cand refuza sa manance sau au gusturi foarte specifice la mancare, s-ar putea sa aiba o tulburare alimentara.

In acelasi timp, un studiu publicat in luna aprilie in revista americana "Pediatrics" arata ca persoanele care in copilarie au fost mofturoase la mancare au mai multe sanse sa dezvolte o tulburare alimentara la adolescenta si chiar mai tarziu, la varsta adulta.

Ce determina aparitia tulburarilor de alimentatie

Problemele cu alimentatia apar cel mai adesea atunci cand copiii au o stima de sine scazuta sau se confrunta cu depresia. Incidenta lor este mai mare in cazul fetelor, care sunt in general mai preocupate de aspectul lor fizic spre deosebire de baieti. Foarte des se intampla si ca adolescentii sa ascunda cu mare iscusinta o tulburare de alimentatie, iar parintii sa nu inteleaga de ce copilul pierde in greutate vazand cu ochii.

Cauzele aparitiei tulburarilor alimentare nu sunt perfect conturate, fiind de fapt o combinatie de elemente psihologice, genetice si sociale. Si problemele si crizele familiale pot determina aparitia unor astfel de afectiuni. La copiii care au o tulburare de alimentatie exista o mare diferenta intre felul in care se vad ei pe ei insisi si realitate, avand in permanenta senzatia ca sunt departe de greutatea ideala. De altfel si anumite sporturi, precum dansul, patinajul, gimnastica sau baletul, ii determina pe practicantii lor sa dezvolte o astfel de tulburare.

Un alt factor care provoaca aceste tulburari este faptul ca adolescentii sunt bombardati in prezent din toata partile, la televizior, in reviste si reclamele outdoor, cu imaginile unor trupuri suple, considerate un etalon de frumusete, astfel ca isi doresc sa atinga si ei aceleasi standarde, chiar daca ele sunt adesea imposibile.

Copiii care sufera de anorexie le este teama in permanenta de ingrasare asa ca refuza sa manance. Persoanele care sufera de anorexie mananca foarte putin, spre deloc, sau fac foarte multe antrenamente fizice.

Bulimia pe de alta parte este caracterizata prin obiceiul de a manca in exces, pana la suprasaturatie. Dupa masa insa, persoanele care sufera de bulimie isi provoaca voma. O alta metoda prin care se incearca eliminarea mancarii consumata in exces este prin intermediul laxativelor. Spre deosebire ce cei care sufera de anorexie, bulimicii au o greutatea normala sau sunt chiar supraponderali, asa ca nu e foarte usor sa-ti dai seama daca fiica sau fiul tau sufera de aceasta afectiune.

Ce trebuie neaparat sa stii este faptul ca acestea sunt foarte serioase si trebuie tratate ca atare la un medic specialist nutritionist si cu ajutorul sedintelor de psihoterapie prin care pecientul sa-si recapete increderea in sine.

Este cu atat mai ingrijorator cu cat in ultimii ani varsta la care au inceput sa se manifeste semnele unei tulburari alimentare este din ce in ce mai mica. O analiza la nivelul Statele Unite ale Americii scotea in evidenta faptul ca 42% dintre fetitele cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani isi doresc sa fie mai slabe, iar 81% dintre fetele mai mari de 10 ani au declarat ca le este teama sa nu se ingraase. De altfel, majoritatea cazurilor de tulburari de alimentatie la copii apar in jurul varstei de 11 - 13 ani.

Efectele tulburarilor alimentare

Anorexia si bulimia, unele dintre cele mai cunoscute si mai des intalnite tulburari alimentare, pot cauza probleme grave de sanatate si pot avea urmari din cele mai dramatice afectand sanatatea unei persoane chiar si dupa ce aceasta s-a vindecat de tulburarea alimentara. Unele dintre riscurile la care este expus organismul sunt dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare si problemelor cu rinichii. In cazuri extreme, aceste tulburari duc la malnutritie severa si pot chiar sa provoace moartea.

O alimentatie saraca in nutrienti are un impact decisiv asupra tuturor proceselor care au loc in organism, si, in mod evident, si asupra activitatii cerebrale. Un copil care nu este hranit bine nu va avea aceleasi performante scolare si va fi expus la mai multe boli din cauza ca va avea un sistem imunitar slabit.

Intr-un stadiu de infometare extrema, presiunea sangelui si pulsul scad. Fara nutrienti, parul incepe sa cada iar unghiile incep sa se caseze, in cazul fetelor dispare menstruatia. Apar umflaturile in zona incheieturilor iar in zonele pe care nu creste par de obicei poate aparea puful denumit lanugo.

La bulimici vomarea frecventa si lipsa nutrientilor poate cauza dureri de stomac, precum si diverse afectiuni ale stomacului si ale rinichilor. Din cauza contactului des cu acidul din stomac pe suprafata dintilor apar semne de degradare. Glandele salivare se umfla din cauza vomatului si apar asa numitii "obraji de veverita", iar la fete dispare menstruatia.

Cum recunosti o persoana care are o tulburare alimentara

La anorexici se observa o scadere brusca si extrema in greutate, corpul are un aspect fragil, bolnav. Persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt obsedate de mancare si de diete si se cantaresc frecvent. De asemenea, sunt adesea deprimate si letargice din cauza lipsei de energie.

In cazul bulimicilor, nu se observa neaparat o scadere in greutate, ci chiar fluctuatii extreme de greutate. Obsesia fata de mancare si ingrasat si numaratul caloriilor dintr-o portie sunt constante in ambele tulburari alimentare.

De altfel, orice schimbare extrema pe care o observi in comportamentul si aspectul copilului tau trebuie tratata cu atentie. Poate sa nu fie vorba neaparat de o tulburare de alimentatie, insa e bine sa fii pe faza atunci cand apar semne ca ceva s-a schimbat in perceptia copilului despre sine. In etapa pre-adolescentina va trebui sa ai o grija sporita in ceea ce priveste alimentatia copilului, mai ales in cazul fetelor.

Taguri Tulburari alimentare copii Anorexie Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre