Hipertensiunea arteriala la copii

/ / Modificat: 2010-09-21
Hipertensiunea arteriala la copii

Rareori se intampla ca un copil sa sufere de hipertensiune arteriala. Exista totusi cazuri care de cele mai multe ori nu sunt diagnosticate la timp si nici corect, din cauza faptului ca valorile tensiunii arteriale in copilarie sunt in continua schimbare datorita procesului de crestere. Mai mult, studiile sustin ca exista riscul ca presiunea arteriala mare la copii sa se manifeste de-a lungul intregii vieti, putandu-le pune in pericol viata.

Ce este hipertensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala apare ca urmare  a activitatii ritmice de contractie si relaxare a inimii prin care se asigura circulatia optima a sangelui in tot organismul. Ea se mai numeste si presiune arteriala si variaza de la o persoana la alta in functie de sex, varsta, conformatie, mosteniri genetice, boli, care pot determina cresterea acesteia si aparitia afectiunii numite hipertensiune arteriala.

Cum poti recunoaste hipertensiunea arteriala la copii?

Desi simptomele isi fac destul de rar aparitia, aceasta boala fiind recunoscuta de medici drept un "ucigas silentios", exista totusi o simptomatologie specifica copiilor, care ti-ar putea da de gandit:


- dureri la nivelul pieptului;

- dureri de cap;

- tulburari ale somnului;

-  oboseala;

- lipsa puterii de concentrare;

- stare de ameteala si vedere in ceata.

Factorii de risc care determina aparitia hipertensiunii la copii

Aparitia acestei afectiuni la copii poate fi si pe fond ereditar, dar este generata si de alti factori externi, precum:


- obezitatea;

- consumul excesiv de sare;

- sedentarismul - asociat sau nu cu obezitatea;

- aportul excesiv de potasiu;

- supunerea la stres.

Dezvoltarea hipertensiunii arteriale la copii poate aparea si ca urmare a unor afectiuni suferite de membrii familiei. Aceste afectiuni sunt:

- diabet zaharat;

- obezitate;

- boli cardiovasculare;

- boli renale;

- tulburari vizuale.

Hipertensiunea arteriala aparuta in copilarie se mentine si la maturitate

Se pare ca exista un risc asociat presiunii crescute a sangelui in copilarie.  Astfel, copiii care sufera de aceasta problema au sanse mari sa dezvolte hipertensiunea arteriala si la maturitate, poate chiar tot restul vietii.

Specialistii avertizeaza asupra importantei monitorizarii constante a presiunii arteriale la copii, deoarece descoperirea timpurie a problemelor la acest nivel inseamna preventia hipertensiunii la varsta maturitatii si a bolilor asociate cu aceasta, chiar a decesului.

Rezultatele studiilor efectuate de specialisti din mai multe tari de-a lungul anilor au aratat o legatura stransa intre nivelurile crescute ale presiunii arteriale la copii si cele de la varsta maturitatii.

Descoperirea hipertensiunii arteriale in copilarie si corectarea ei cu ajutorul modificarii stilului de viata (dieta sanatoasa si sport regulat) ar putea reduce riscul aparitiei acestei afectiuni la maturitate.

Articole recomandate

Citeste si despre