VSH – viteza de sedimentare a hematiilor

/ / Modificat: 2010-06-24
VSH – viteza de sedimentare a hematiilor
Intrebare:

- In urma mai multor analize, copilului meu i s-a depistat o deficienta de fier si VSH marit. Dr. de familie mi-a recomandat fier, dar nu mi-a spus nimic in legatura cu VSH. De foarte mult timp copilul meu se plange de durere de picioare, ii tremura manutele si transpira foarte tare in palme si la ceafa (in timpul noptii). Va rog frumos sa-mi spuneti daca toate aceste simptome au legatura cu deficienta de fier sau mai poate exista si altceva nedepistat inca.

Raspuns:





 

VSH – viteza de sedimentare a hematiilor - este  o analiza care se bazeaza pe proprietatea globulelor rosii (eritrocitele) de a sedimenta. Cresteri peste valorile normale ale VSH apar in foarte multe boli, de aceea acest test nu este specific pentru o boala anume; poate sugera prezenta unei inflamatii si se interpreteaza in contextul clinic si in functie de celelalte analize efectuate.

Cresteri mari ale VSH se intalnesc in: infectii acute si cronice, virale, microbiene si parazitare, in boli reumatice, anemii, sarcina, boli hepatice, renale etc.


In acest caz un VSH marit poate apare in contextul anemiei feriprive (anemie prin deficit de fier) – care este cea mai frecventa boala hematologica a sugarului si copilului mic, reprezentand aproape 90% din numarul total al anemiilor copilului.



In functie de gradul anemiei si de durata acesteia, simptomatologia este variabila: paloarea tegumentelor este semnul cel mai caracteristic, alaturi de care pot fi sau nu prezente: unghii si par friabile, oboseala, slabiciune musculara, transpiratii abundente, anorexie (scaderea poftei de mancare), retard de crestere, disfagie (greutate la inghitit), tulburari digestive, iritabilitate, scaderea performantelor scolare la copiii mai mari, scaderea capacitatii de concentrare, palpitatii, dispnee (respiratie dificila) etc.

Insa nu trebuie sa fie neaparat prezente toate aceste semne la un copil cu anemie feripriva; de asemenea, o parte dintre aceste semne si simptome pot apare si in alte afectiuni. De aceea nu se poate afirma niciodata ca nu "mai poate exista si altceva nedepistat inca"; pentru aceasta sunt necesare si utile controalele medicale periodice si controalele medicale dupa terminarea unui tratament.

Daca simptomele vor persista si dupa corectarea deficitului de fier medicul de familie poate solicita in continuare si alte investigatii.

Alina Pop-Began

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

Detalii specialist

Articole recomandate

Citeste si despre