Stiai ca bebelusii se pot sufoca daca stau asezati cu o pozitie incorecta a gatului? Este vorba despre asfixierea posturala care poate aprea in primele luni de viata a unui bebelus. Aceasta este mai frecventa in perioada in care micutul nu isi poate sustine inca greutatea capului.
Asfizia posturala se poate produce atat in timpul somnului cat si in timp ce bebelusul este treaz. Aceasta apare din cauza pozitiei inadecvate a corpului. Poate aparea inclusiv in momentul in care copilul se afla in scaunul auto, intr-un balansoar sau in orice alt dispozitiv in care coloana micutului are forma literei C.
Din acest motiv este esential sa alegi scaune auto si carucioare care le ofera copiilor posibilitatea de a sta intr-o pozitie adecvata varstei. De asemenea, este important sa le folosesti corect pentru a preveni asfixierea posturala.
Un copil care inca nu isi mentine greutatea capului trebuie sa stea intotdeauna in pozitie culcata, pe o suprafata plata. Asfixierea corporala poate aparea cand copilul sta intr-o pozitie usor sculata, inclusiv daca este pozitionat cu partea de sus a corpului pe o perna. Din acest motiv, in patul copilului nu trebuie sa se gaseasca nicio perna in primele luni de viata.
Asfixierea posturala este cauzata de prabusirea cailor respiratorii, ca o consecinta a pozitiei inadecvate a gatului.
Din acest motiv, nu este recomandat sa lasati copilul intr-un fotoliu, scaun sau dispozitiv similar pentru perioade mai lungi de 1 ora si jumatate, chiar daca este supravegheat in permanenta, pana la varsta de 6 luni, cand acest pericol dispare aproape in totalitate.
Ce poti face pentru a evita asfixierea posturala?
Primul lucru pe care il poti face este sa achizitionezi dispozitive concepute special pentru copii de pana in 6 luni ataunci cand vine vorba despre carucior, scaun auto si alte dispozitive in care copilul isi va petrece o mare parte din timp. Nu uita, acestia trebuie sa stea in permanenta cu coprul perfect intins.
Iata, in continuare, cateva masuri de siguranta pe care le poti lua pentru a te asigura ca bebelusul tau este in siguranta si previi aparitia esfixiei posturale.
-
Asaza corect copilul in scaunul auto. Asigura-te ca hamul are pozitia si dimensiunea corecta pentru a sustine corpul copilului. Umerii copilului trebuie sa fie in contact cu scaunul pentru a preveni inclinarea capului in fata.
-
Nu lasa copilul in scoica mai mult de 1 ora jumatate, chiar daca il supraveghezi in permanenta. Functia acestui dispozitiv este doar de a-l transporta prin mijloace de transport in comun. Scoica nu ii permite copilului sa adopte o pozitie corporala benefica si, prin urmare, din cauza inclinarii capului, poate aprea asfixierea posturala. Prin urmare nu folosi scoica in casa sau cu alte scopuri si verifica in permanenta pozitia capului copilului cat timp este in acest dispozitiv.
-
Daca trebuie sa pleci de langa copil chiar si pentru mai putin de un minut, asigura-te ca este asezat pe o suprafata plana si ferma. Astfel, daca se misca sau se intoarce sa nu existe riscul de asfixiere.
-
Supravegheaza copilul permanent. Este cea mai buna metoda prin care te poti asigura ca micutul tau are o pozitie a corpului corecta, confortabila si sanatoasa.
-
Daca plecati la drum lung este indicat sa opriti cat mai des. Pana la varsta de 6 luni a copilului este indicat ca oprilrile sa se face cel putin o data pe ora. Scoate copilul din scaun pentru a schimba pozitia coprului. Hraneste-l daca este cazul si schimba-I scutecul cand este necesar.
-
Nu folositi balansoarul pentru a culca bebelusul pe timp de noapte. Noaptea, bebelusul trebuie sa doarma in patul lui, unde nu exista jucarii, paturici sau perne. In caz contrar, riscul de asfixiere in somn este foarte mare. Bebelusul poate fi tinut in balansoar doar in timpul zilei, cand este supravegheat in permanenta.
Sursa foto: pexels.com