Se vorbeste din ce in ce mai mult despre sistemul imunitar al copiilor si despre cum poate fi acesta intarit. Medicul Mihail Pautov a explicat recent, intr-un filmulet publicat pe retelele de socializare, cum ii putem ajuta pe copii sa aiba un sistem imunitar puternic, inca din prima zi de viata. Imunitatea are legatura cu microbiomul, iar acesta, la randul lui, este influentat de mediul in care creste un copil.
„Foarte important este mediul in care creste copilul respectiv. Adica sa nu-l tii intr-un mediu steril, in care doar sa sterilizezi, sa stergi, sa dezinfectezi tot, ci sa fie intr-un mediu natural. Este extrem de important sa-i dezvolti acest microbiom in primele 1000 de zile si acele 1000 de zile se numara din momentul in care ovulul a fost fecundat. Primele 1000 de zile inseamna 2 ani si ceva. In primii 2 ani el poate sa se tarasca pe jos, poate sa se joace cu animale, poate sa mearga la tara, sa se joace in nisip, sa se joace in pamant si asa mai departe. E extrem de important mediul, care trebuie sa fie extrem de variat”, explica medicul Mihail Pautov.
Specialistul mai spune ca, in primii 2 ani de viata ai bebelusului, este de asemenea important sa evitam antibioticele, pe cat posibil. Atunci cand copilul raceste, este important sa mergem cu el la medicul pediatru si sa nu aplicam automedicatia. Daca medicul ii prescrie antibiotic, trebuie sa fie justificat, nu pentru linistea parintilor. De asemenea, medicul mai spune ca si felul in care se naste si este hranit copilul sunt importante pentru microbiomul lui. Bebelusii nascuti prin cezariana si cei care nu sunt alaptati au, din start, un sistem imunitar mai slab decat copiii care vin pe lume pe cale naturala si sunt hraniti cu lapte matern.
FOTO: Freepik