Amigdalectomia, adica interventia chirurgicala prin care se scot amigdalele palatine, este una dintre cele mai comune, mai ales in randul copiilor. Totusi, este important pentru tine, ca parinte, sa stii la ce sa se te astepti dupa operatie si cum sa iti ajuti micutul sa aiba parte de o recuperare cat mai rapida. Iata cateva aspecte esentiale de care sa tii cont.
Starea de dupa operatie
Majoritatea copiilor resimt dureri acute de urechi si de gat, timp de pana la doua saptamani dupa o astfel de interventie chirurgicala. Un aspect important de retinut este ca durerea copilului se poate intensifica semnificativ, inainte de a se ameliora.
De asemenea, cel mic se poate simti obosit timp de cateva zile, dar apoi va deveni, treptat, mai activ. Cei mai multi copii se intorc la scoala sau la gradinita intr-o saptamana de la interventie si isi reiau toate activitatile in circa doua saptamani.
Acolo unde erau amigdalele vor aparea niste cruste albe, dar acestea cad, de obicei, in cinci pana la zece zile de la interventia chirurgicala. De asemenea, copilul poate incepe sa sforaie sau sa respire pe gura noaptea, dar acest lucru dispare in maximum doua saptamani dupa operatie. Pentru a-l ajuta sa respire cat mai bine, ia in considerare instalarea unui umidificator in camera sa.
Pe de alta parte, vocea copilului s-ar putea sa sune diferit, dupa operatie. Acesta nu este un aspect ingrijorator. In cateva saptamani, va reveni la normal.
Dupa amigdalectomie, aproape toti copiii pierd in greutate, fapt considerat firesc, din cauza restrictiilor alimentare temporare. Trebuie doar sa te asiguri ca micutul tau bea suficiente lichide, pentru a fi hidratat.
Atentie la dieta
Ca dupa orice fel de interventie chirurgicala, sistemul imunitar al copilului va fi mai scazut. Pentru ca in primele zile dupa operatie nu va putea manca alimente solide, este recomandat sa-i pregatesti sucuri naturale din fructe si legume, supe strecurate si ceaiuri din plante cu efect antiinflamator. Atentie, nu se recomanda folosirea citricele pentru sucuri si nici supele sau alte bauturi fierbinti. Mai mult decat atat, copilul tau ar putea sa se simta mai bine atunci cand bea bauturi reci.
Cand copilul este gata sa manance, incepe cu alimente usor de inghitit. Acestea includ taitei moi, budinca si produse lactate, cum ar fi iaurtul. Compotul de fructe, omleta si piureul de cartofi sunt alte alegeri bune.
In functie si de recomandarea medicului, poti sa-i introduci si suplimente alimentare, care sa-i intareasca sistemul imunitar. Poti incerca un sirop imunitate Himalaya, care scade riscul contractarii gripei si a racelii si impiedica inmultirea microorganismelor patogene.
Administrarea tratamentului
Dupa o astfel de interventie, medicul iti va da, cel mai probabil, o reteta cu medicamente antiinflamatoare, care sa-l ajute pe cel mic si cu durera, dar si antibiotice, care sa previna infectiile.
Aspirina este strict interzisa timp de doua saptamani dupa operatie, iar ibuprofenul poate fi administrat dupa operatie, numai daca este recomandat de medic.
Este important sa retii ca nu trebuie administrate alte medicamente pentru ameliorarea durerii, fara a consulta medicul copilului.
In cazul in care cel mic au sangereaza in nas sau gura, are febra persistenta de peste 38 de grade, are dureri semnificative in gat sau urechi, care nu sunt ameliorate de medicamente, are varsaturi sau este deshidratat, trebuie sa contactezi medicul cat mai rapid.
Asadar, chiar daca scoaterea amigdalelor este o interventie chirurgicala comuna, o recuperare rapida si optima are loc daca tii seama de recomandarile medicului si te asiguri ca micutul tau are parte de toata atentia si grija ta.
Sursa foto: Pexels.com