Inceputul scolii este un moment plin de entuziasm si emotii, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Cu toate acestea, sistemul imunitar al celor mici este pus la incercare in fiecare zi, ca urmare a expunerii la bacterii si virusuri. De aceea, pregatirea pentru scoala nu inseamna doar organizarea rechizitelor, ci si consolidarea imunitatii.
Citeste mai departe si descopera ce poti face pentru a-i consolida imunitatea micutului tau.
Alimentatia echilibrata
O alimentatie variata si bogata in nutrienti este una dintre cele mai bune metode de a consolida imunitatea copiilor. Organismul lor are nevoie de vitamine, minerale si antioxidanti pentru a functiona optim si pentru a lupta impotriva infectiilor. Introdu in dieta zilnica a copilului tau fructe si legume proaspete, cum ar fi:
-
portocalele;
-
merele;
-
kiwi;
-
morcovii;
-
broccoli;
-
varza;
-
rosiile.
Nu uita nici de alimentele bogate in zinc, proteine si grasimi bune, precum:
-
nucile;
-
fasolea;
-
pestele;
-
ouale.
Este important sa iei in considerare si cantitatea de zahar din alimentatie. Copiilor le plac dulciurile, dar acestea nu sunt tocmai bune pentru sanatate sau pentru imunitate. Studiile au evidentiat faptul ca un consum mare de zahar poate diminua capacitatea de functionare a celulelor albe din sange. Aceste celule protejeaza organismul de bacterii, virusuri, fungi. Insa, dupa un aport crescut de zahar, celulele albe nu mai protejeaza organismul corespunzator si favorizeaza aparitia infectiilor.
Suplimentele alimentare
Desi o alimentatie echilibrata este esentiala, uneori copiii nu obtin toate vitaminele si mineralele de care au nevoie doar din alimentatie. In astfel de cazuri, suplimentele alimentare pot veni in ajutor. Vorbeste cu medicul pediatru sau medicul de familie si afla de la acesta ce suplimente sunt benefice pentru micutul tau.
Poti opta pentru un sirop imunitate copii, care contine extracte naturale din plante cu rol in sustinerea sistemului imunitar. Un astfel de sirop confera rezistenta organismului si contribuie la imunitatea sistemului imunitar. Il poti administra inca de la inceputul toamnei, cu scopul de a scadea riscul de infectii virale sau bacteriene. Siropurile pentru imunitate sunt potrivite chiar si cand cel mic este racit, deoarece grabeste vindecarea si reduce perioada de recuperare. Suplimentar, poti opta pentru suplimente cu vitamine si minerale, in functie de sfatul medicului.
Odihna suficienta
Somnul joaca un rol esential in dezvoltarea si refacerea organismului. In timpul somnului, se desfasoara reactii importante, care ajuta la combaterea infectiilor si a inflamatiilor. Un copil care nu doarme suficient poate avea un sistem imunitar slabit. Astfel, devine mai vulnerabil la boli.
Este recomandat un interval de somn cuprins intre 9 - 11 ore pe noapte, in functie de varsta. Un program de somn regulat, cu o rutina relaxanta de culcare, poate contribui la odihna de calitate. Printre masurile pe care le poti adopta pentru a-i asigura celui mic conditiile optime de odihna se afla:
-
aerisirea incaperii inainte de culcare;
-
inchiderea surselor de lumina;
-
utilizarea lenjeriei de pat din bumbac sau alte materiale naturale;
-
intreruperea surselor de zgomot.
Activitatea fizica
Miscarea regulata este un alt pilon important in consolidarea imunitatii. Activitatea fizica stimuleaza circulatia sangelui, ceea ce permite celulelor imunitare sa circule mai eficient prin organism si sa identifice rapid potentialele infectii.
Incurajeaza-ti copilul sa se implice in activitati sportive sau jocuri in aer liber. Acestea nu doar ca ii cresc rezistenta la diferiti patogeni, dar ii permit sa isi elibereze si energia acumulata, astfel ca se bucura de un somn mai odihnitor. Alegeti impreuna activitatile si nu te sfii sa il provoci pe cel mic sa incerce ceva nou. Cine stie, poate devine noua sa pasiune!
O imunitate puternica este esentiala pentru ca micutul tau sa se bucure de o experienta scolara placuta, lipsita de raceli frecvente si alte afectiuni. Prin grija zilnica, fie ca e vorba de o masa echilibrata, o imbratisare inainte de culcare, un moment de joaca in aer liber sau un sirop dulce si aromat, contribui nu doar la imunitatea copilului tau, ci si la fericirea si dezvoltarea sa armonioasa.
Sursa foto: Shutterstock