Tetralogia Fallot

/ / Modificat: 2024-10-11
Tetralogia Fallot

Tetralogia Fallot este o malformatie cardiaca congenitala, care implica patru afectiuni separate. Este cea mai intalnita malformatie congenitala cardiaca cianotica. Cianoza, decolorarea albastruie anormala a pielii din cauza nivelului scazut de oxigen din sange, face ca tetralogia Fallot sa fie usor de diagnosticat dupa nastere.

Complexul de patru afectiuni cardiace a fost denumit dupa medicul francez Ettiene-Louis Arthur Fallot, fiind descris in medicina moderna in anul 1888.

Afectiunile tetralogiei Fallot

Numele generic al tetralogiei Fallot implica patru afectiuni cardiace congenitale care nu sunt insa intodeauna prezente in formatie completa la nastere.

  • defectul septal ventricular - prezenta a mai multe comunicari intre ventriculul stang si cel drept;
  • hipertrofia ventriculului drept - ingrosarea peretelui ca urmare a suprasolicitarii;
  • stenoza pulmonara - ingustarea valvei pulmonare prin care sangenele neoxigenat circula din ventricului drept in artera pulmonara;
  • dextropozitia arterei - artera se deschide atat in ventricului stang cat si in ventriculul drept.


De multe ori, tetralogia Fallot se prezinta alaturi de alte anomalii cardiace asociate. Cea mai frecventa este defectul de sept arterial, inclus alaturi de cele patru in "pentada Fallot".

Simptomele tetralogiei Fallot

Primul si cel mai evident simptom este cianoza pielii, a buzelor si a unghiilor. Scaderea concentratiei de oxigen din sange duce la coloratia albastruie a pielii.

Dificutatile de respiratie, lipsa poftei de mancare, cresterea necorespunzatoare in greutare si intarzierea dezvoltarii sunt alte simptome ale tetralogiei Fallot.

Simptomele includ si lesinul si degetele hipocrate - cu unghii curbate convex. Agravarea simptomelor pacientilor cu tetralogie Fallot poate fi provocata de stres, infectii, exercitii fizice si deshidratare.

In unele cazuri, cianoza nu apare la nou-nascuti, primul simptom fiind lipsa cresterii in greutate corespunzatoare varstei.

Simptomele se atenueaza atunci cand copiii mai mari se aseaza in pozitia ghemuit (asezat pe vine), folosit si la diagnosticarea tetralogiei Fallot.

Cauzele care duc la aparitia tetralogiei Fallot:

Tetralogia Fallot a fost asociata cu mai multi factori de risc legati de sarcina, dar si cu o componenta genetica.

  • mama sufera de rubeola sau alta boala virala in timpul sarcinii;
  • unul dintre parinti are o malformatie cardiaca congenitala;
  • mama are diabet zaharat;
  • consumul excesiv de alcool in timpul sarcinii;
  • alimentatie saraca in timpul sarcinii;
  • sindromul Down sau sindromul Di George;
  • mama are o varsta peste 40 de ani.

Tratamentul tetralogiei Fallot

Cea mai folosita solutie in tratarea tetralogiei Fallot este cea chirurgicala. Daca operatia de reparare a malformatiilor cardiace este facuta la timp, ea poate chiar asigura repararea definitiva a defectului.

In cazul bebelusilor ale caror episoade cianotice se multiplica rapid, operatia este recomandata cat mai repere. Si pentru nou-nascutii care nu prezinta niciun simptom al tetralogiei Fallot, recomandarea medicilor este operatia chirurgicala in primul an de viata.

Interventia chirurgicala corectoare consta intr-un by-pass cardio-pulmonar, care inchide defectul ventriculului drept si corecteaza stenoza. Operatia prezinta riscuri, insa recuperarea micutilor si evolutia lor este de obicei buna, iar peste 95% dintre bebelusii operati in primul an de viata depasesc varsta de 20 de ani.

Complicatiile tetralogiei Fallot

Copiii care sufera de tetralogia Fallot pot intampina intarziere in crestere si dezvoltare si sunt expusi riscului crescut de atac vascular cerebral si de endocardita, infectie a valvelor inimii.

Micutii afectati de aceasta malformatie congenitala cardiaca pot suferi convulsii in timpul perioadelor de oxigenare insuficienta, ce pot fi insotite si de pierderea starii de constienta. Tetralogia Fallot creste si riscul de aritmii, dereglari ale ritmului normal al inimii.

Atunci cand corectarea malformatiei congenitale cardiace are loc la timp, copiii pot avea o calitate excelenta a vietii. Monitorizarea micutilor asigura scaderea riscului unor complicatii.

Sursa foto: freepik

Taguri Boli cardiace Inima Malformatii congenitale Afectiuni inima

Articole recomandate

Citeste si despre