Atrezia biliara la copii

/ / Modificat: 2012-06-22
Atrezia biliara la copii

Atrezia biliara este cea mai frecventa anomalie congenitala la copii, cu o incidenta de 1 la 10.000 de nasteri. Tulburarea este determinata de dezvoltarea anormala a cailor prin care bila este transportata de la ficat in intestinul subtire. Aproximativ 50% din transplanturile de ficat efectuate la nivel global se realizeaza din cauza atreziei biliare.

Formarea necorespunzatoare a sistemului biliar in pantecul mamei face ca fatul sa vina pe lume cu atrezia biliara. Bila este un complex de substante chimice pe care ficatul le indeparteaza din circulatie si le excreta la nivelul intestinului, unde participa la digestia anumitor substante nutritive. Daca bila nu poate fi evacuata din cauza blocarii cailor biliare, ea refuleaza in ficat si, in cele din urma, in restul organismului.

Cauzele atreziei biliare sunt inca necunoscute, desi anomalia a fost asociata cu infectiile virale in timpul sarcinii.

Simptomele atreziei biliare

Initial, simptomele atreziei biliare sunt inexistente, bebelusul avand imediat dupa nastere un aspect normal, fara probleme de sanatate aparente. In aproximativ doua saptamani, icterul fiziologic (excesul de birilubina din sange, care face pielea sa aiba o culoare galbena) ramane prezent. Scaunele copilului sunt si ele galbui, urmate de umflarea progresiva a abdomenului.

Parintii observa o deteriorare treptata a starii de sanatate a copilului, iar in lipsa tratamentului, bebelusul isi poate pierde viata din pricina insuficientei hepatice.

Alte simptome ale atreziei biliare sunt urina inchisa la culoare, din cauza nivelului mare de bilirubina care ajunge si la nivelul intestinului subtire. Scaunele pale, gri sau albicioase dupa 2 saptamani de la nastere indica o problema hepatica si necesita atentie medicala de urgenta.

Diagnosticarea atreziei biliare

Persistenta icterului peste 14 zile post-partum certifica prezenta unei patologii la nivelul ficatului. Diagnosticarea atreziei biliare presupune efectuarea de teste de sange si radiografii, in unele cazuri chiar si o biopsie a ficatului.

In cazul suspiciunii bolii, nou-nascutul va fi indrumat catre un specialist precum:

  • un gastroenterolog pediatru, expert in bolile digestive infantile;
  • un hepatolog pediatru, specializat in bolile hepatice la copii;
  • un chirurg pediatru, specializat in operatiile de ficat si ducte biliare la copii.

Tratamentul atreziei biliare

Tratamentul atreziei biliare consta exclusiv in interventii chirurgicale specializate. Operatia presupune sedarea copilului si incizarea abdomenului pentru examinarea directa a ficatului si a ductelor biliare.

In cazul in care obstructia este prezenta doar intre vezica biliara si canalul hepatic, medicul poate sa ataseze o parte din intestin direct la vezica. De cele mai multe ori, atrezia biliara survine din anomalia sistemului biliar superior, cand chirurgul este nevoit sa ataseze o portiune de intestin direct la ficat, prin procedura Kasai (denumita dupa medicul japonez care a inventat operatia).

Astfel, prin procedura Kasai, ductele bilei sunt indepartate, iar secretiile biliare se varsa direct in intestin. Daca aceasta operatie esueaza, singura solutie ramane transplatul hepatic, cu sanse mari de reusita in primii doi ani de viata ai copilului.

Tu cunosti un caz de atrofie biliara la copii? Poveste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii!

Articole recomandate

Citeste si despre