Cele mai frecvente boli din nastere

/ / Modificat: 2013-11-14
Cele mai frecvente boli din nastere

Majoritatea copiilor se nasc puternici si sanatosi, dar exista riscul ca imediat dupa nastere, bebelusul sa fie diagnosticat cu o boala congenitala. Desi momentul care ar fi trebuit sa fie cel mai minunat din viata ta se transforma intr-un adevarat cosmar, trebuie sa dai dovada de putere si stapanire de sine si sa incepi sa evaluezi exact sansele de supravietuire si vindecare ale copilului tau. Iata cele mai frecvente boli, simptome si metode tratament ale defectelor din nastere.

Malformatiile cardiace

Anomaliile cardiace apar in urma nedezvoltarii normale a inimii sau a vaselor sangvine care au legatura cu ea. Malformatiile de acest tip au cauze diverse, unele dintre ele putand fi evitate de viitoarea mamica:

Cauze: sindrom Down, infectie virala contractata in al treilea trimestru de sarcina, consumul de excitante pe perioada intregii sarcini: droguri, cafea, tigari, alcool

Simptome: batai accelerate ale inimii, dificultati in respiratie, umflaturi ale picioarelor, abdomenului sau in jurul ochilor, paloarea pielii sau culoarea cenusie-albastruie, scadere in greutate, transpiratie in timpul alaptarii.



Tratament: in functie de tipul de malformatie depistat la nastere, tratamentele vor fi chirugicale, medicamentoase sau mecanice (unii copii pot trai cu astfel de boli cu ajutorul unui pacemaker).

Piciorul stramb

Este o diformitate congenitala a piciorului care se manifesta prin devierea spre interior (chiar pana la a fi inversat) a piciorului. Se poate constata in timpul analizelor prenatale, iar la nastere defectul este evident. Piciorul afectat poate fi mai mic si mai scurt.

Cauze: nu sunt foarte bine cunoscute, dar se considera ca exista factori genetici care influenteaza aparitia lui (daca a existat cineva din familie care a mai suferit de aceasta boala).

De asemenea, unii specialisti sustin ca ar putea fi o urmare a pozitiei defectuoase a fatului in burta mamei.

Exista si posibilitatea ca acesta sa apara ca urmare a unor boli neurologice care afecteaza muschii si oasele (accident sau traumatisme cerebrale).

Simptome: in afara aspectului clar care confirma in mare masura diagnosticul, piciorul stramb nu este dureros in sine, dar in timp cauzeaza disconfort si devine un handicap; pe masura ce copilul creste, simptomele sunt mai evidente.

Tratament: in cel mai bun caz, se poate incepe un tratament pe baza de exercitii inca de cand copilul este foarte mic, pentru a i se indrepta piciorul; se poate apela si la un kinetoterapeut; se foloseste o incaltaminte speciala si, daca este nevoie, si gipsul sau ortezele.

Buza de iepure

Aceasta malformatie este de fapt o fanta (taietura) a buzei superioare si de cele mai multe ori si a palatului (cerului gurii). Se mai numeste si fanta lobiopalatina. Buza de iepure apare in general la baieti, iar sectionarea palatului apare mai des la fetite.

Simptome: intreruperea buzei rosii si albe; de multe ori se constata si largirea narii; atunci cand bebelusul deschide gurita se observa o taietura care porneste din palat si ajunge pana la omusor; greutati in a se hrani, a vorbi si chiar probleme de auz.

Tratatment: interventie chirurgicala imediat dupa nastere (in general pana la varsta de 6 luni).

Lipsa sau dezvoltarea incompleta a unui membru

Cauze: specialisti nu au depistat cauze exacte ale acestei anomalii, dar considera ca expunerea mamei la un virus sau o substanta chimica care pentru ea nu a fost periculoasa, poate afecta bebelusul si dezvolta o asemenea malformatie.

Tratament: apelarea la specialistul ortoped sau/si fizioterapeut; bebelusului i se face o proteza (un membru artificial) care i se monteaza cat mai repede, astfel incat sa se obisnuiasca cu el. Va merge de asemenea la fizioterapie, pentru a invata sa foloseasca in timp proteza asemenea unui membru.

Maladia celulelor secera

Este o malformatie de ordin biochimic si apare atunci cand anumite substante esentiale pentru dezvoltarea bebelusului lipsesc sau sunt anormale. Apare cu precadere la copii negri si hispanici.

Simptome: dureri severe, afectarea grava a organelor vitale (cedarea lor), tranformarea hematiilor in secere (ca forma), anemie, slabirea sistemului imunitar.

Tratament: aceasta maladie este incurabila, dar exista o serie de terapii care sunt inca in lucru si care ar putea reduce severitatea si frecventa crizelor.

Sindromul Down

Este tot o afectiune congenitala cromozomiala, cauzata de existenta in plus a unui cromozom.
Simptome: aspect fizic caracteristic, durere si sensibilitate la nivelul gatului, dificultati de mers, intarzierea dezvoltarii limbajului.

Tratament: desi nu este o boala care se poate trata, specialistii pot ajuta copiii cu sindrom Down sa duca o viata normala, sa-si imbunatateasca calitatea vietii si sa se integreze social. Supravegherea constanta a copilului si vizitele periodice la medic pot tine in frau dezvoltarea si inrautatirea bolii.

Fenilcetonuria

Bebelusii care se nasc cu aceasta maladie au o dificultate in a metaboliza substanta numita fenilalanina. Boala este una extrem de grava din cauza faptului ca substanta problematica este regasita in aproape toti nutrientii.

Tratament: copiii nascuti cu aceasta maladie pot duce o viata normala daca tin o dieta foarte stricta atat ca bebelusi, cat si in timpul copilariei.

Taguri Malformatii congenitale fat Malformatii nou nascuti Picioare copil

Articole recomandate

Citeste si despre