Hipospadiasul este o malformatie congenitala specifica baieteilor. Ea apare la nivelul penisului, afectand capacitatea de urinare din cauza anormalitatii pozitiei orificiului urinar. Se intalneste destul de frecvent si desi este o problema destul de grava, ea poate fi corectata chirurgical cu succes.
Ce este hipospadias?
Hipospadia este un defect din nastere barbatesc in care canalul prin care se scurge urina se afla la nivelul partii ventrale a penisului. In mod normal, acesta trebuie sa fie pozitionat in varful penisului.
Care sunt cauzele sau factorii de risc?
In majoritatea malformatiilor congenitale cauzele raman necunoscute sau cel putin neclare.
S-a constatat ca afectiunea este mai frecventa la copiii care prezinta un istoric de hipospadias.S-a demonstrat insa ca tratamentul cu hormoni, ca de exemplu progesteron, pe perioada sarcinii creste riscul de dezvoltare a hispospadiasului. Acesta poate fi prescris la femeile care folosesc fertilizarea in vitro pentru a concepe un bebelus.
Si varsta mamei influenteaza dezvoltarea acestui defect din nastere la feti.
De asemenea, fluctuatiile hormonale par sa fie un factor de risc crescut pentru aparitia defectului congenital.
Care sunt simptomele hisposdadiasului?
Forma moderata a acestei afectiunii nu prezinta in general simptome nici la nastere, nici la copiii mici. Cel mult copiii se pot plange ca atunci cand urineaza nu pot pastra o directie anume si ca imprastie urina peste tot. Cazurile severe de hipospadias fac imposibila urinarea din picioare.
Baieteii cu aceasta afectiune sunt predispusi sa aiba un testicul nedezvoltat.
Cele mai clare semne ale bolii sunt cele fizice:
-
situarea orificiului de urinare oriunde in alta parte decat in varful penisului;
-
dezvoltarea insuficienta a preputului;
-
arcuirea ventrala a penisului.
Cum se pune diagnosticul?
Hiposdadias este diagnosticata in timpul examinarii fizice a nou-nascutului. Un test care se poate face in depistarea defectului este urografia excretorie. Acesta foloseste raze X care ofera imagini clare ale tractului urinar. Scopul lui este si detectarea altor anomalii congenitale ale rinichilor sau ale tuburilor (canalelor) care transporta urina de la rinichi la vezica urinara (uretere).
Care este tratamentul pentru hispodadias?
Singura metoda de refacere a anatomiei fizice a pensiului si de repozitionare a orificiului uretral este interventia chirugicala.
Interventia se poate face chiar si la o varsta foarte mica a bebelusului. Ba chiar este recomandat ca operatia sa se faca cand copilul este foarte mic, cea mai indicata varsta fiind intre 3-18 luni.
In acest caz trebuie sa apelezi la un medic urolog pentru interventie. Pentru corectarea hipospadiasului medicii utilizeaza grefe de la nivelul preputului sau de la nivelul cavitatii bucale pentru a corecta pozitia orificiului si, daca este nevoie, a curburii peniene.