Malformatiile anorectale la bebelusi sunt cea mai frecventa forma a anomaliilor congenitale ale tubului digestiv. Defectele de aceasta natura isi au originea in dezvoltarea fatului in mediul intrauterin si apar la aproximativ o nastere din 5000.
Foto: mommypage.com
Concret, malformatiile anorectale reprezinta formarea defectuoasa a rectului si anusului (partea inferioara a tractului digestiv). Diversele forme ale acestei afectiuni congenitale variaza in functie de evolutia embrionului in timpul sarcinii.
Descriere generala a malformatiilor anorectale
Termenul de malformatii "anorectale" desemneaza dezvoltarea anormala a anusului (n.r. "ano"), orificiul aflat la capatul intestinului gros care permite eliminarea materiilor fecale dupa incheierea procesului digestiv, precum si formarea incorecta a rectului (n.r. capatul terminal al tractului digestiv, localizat chiar deasupra anusului).
In functie de originea embriologica, malformatiile anorectale se pot clasifica in doua grupe principale:
- malformatiile inalte: la nivelul anusului si ale rectului perineal, cu sau fara comunicare intre rect si tractul urogenital;
- malformatiile joase: diformitatile anusului sau ale legaturii dintre canalul anal si rectul perineal, cu sau fara deschidere anormala a rectului.
Asadar, majoritatea defectelor congenitale de acest tip pot lua forme precum:
- ingustarea excesiva a pasajului anal;
- prezenta unei membrane formate deasupra orificiului anal;
- rectul nu este conectat de anus;
- rectul nu se afla in conexiune cu tractul urinar sau aparatul reproducator printr-un canal numit "fistula".
Cauzele malformatiilor anorectale
Pe masura ce fatul creste in pantecul mamei, sistemele complexe ale organismului se dezvolta si se maturizeaza. Malformatiile anorectale au o frecventa sporita din pricina faptului ca tractul digestiv se formeaza la inceputul sarcinii, fiind expus mai multor factori care ii pot afecta evolutia normala.
Cea mai joasa portiune a intestinului gros la fetus si tractul urinar sunt, in prima faza, un cumul de celule. In saptamanile 7-10 de sarcina, rectul si anusul ar trebui sa se contureze definitiv si sa se separe in mod natural de aparatul urinar. Rareori, acesti pasi nu se petrec asa cum ar fi normal, rezultand malformatii la acest nivel.
Mama nu poate sa influenteze in niciun fel instalarea defectelor de formare a sistemului excretor in timpul sarcinii.
Predispozitia genetica la malformatii anorectale
Cu toate ca nu sunt cunoscute inca motivele concrete ale predispozitiei genetice catre malformatiile anorectale, specialistii au identificat un factor ereditar in cazurile studiate de-a lungul timpului.
Acest lucru inseamna ca unii parinti poarta fara sa stie gena defectului congenital, care se poate transmite din generatie in generatie. Cuplurile care se inscriu in aceasta situatie au 25% sanse de a duce o sarcina cu malformatie anorectala a fatului, de mai multe ori consecutiv.
Aproape o treime din copiii cu anomalii cromozomiale si alte defecte congenitale prezinta si malformatii anorectale de diverse tipuri.
Tratamentul malformatiilor anorectale
Malformatiile anorectale necesita tratament chirurgical cat mai devreme posibil, in functie de starea specifica a bebelusului si necesitatile sale concrete. Dupa interventie, parintii sunt sfatuiti sa inceapa instruirea folosirii toaletei la varsta obisnuita (2-3 ani).
Recuperarea totala sau partiala variaza in functie de gravitatea malformatiei si de capacitatea de regenerare a organismului.